Vesti
Hronika

Komandir Policije upozorava na upotrebu droge u Srednjoškolskom centru. Direktori nemaju saznanja

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković upozorio je na sednici Odbora za zajednice SO na upotrebu narkotika u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu. On je pozvao direktore i profesore tri škole koje  izvode nastavu u toj zgradi da pomognu policiji u suzbijanju ovog problema. Međutim, direktori Gimnazije i Medicinske škole, Dejan Denić i Miodrag Živić za RTV Kim kažu da nemaju saznanja o tome da neko od učenika koristi narkotike.
Komandir Policije upozorava na upotrebu droge u Srednjoškolskom centru. Direktori nemaju saznanja
Bratislav Trajković na sednici Odbora za zajednice (Foto Kim)

Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković pozvao je na današnjoj sednici Odbora za zajednice Skupštine opštine Gračanica profesore i direktore srednjih škola da se zajednički uključe i pomognu policijskim službenicima u rešavanju slučaja pojave narkotika u školama.

„Informacije ne mogu posebno da vam otkrivam, radi se o slučajevima u školama i zato bih zamolio, ukoliko je ovde prisutan neko iz obrazovanja, da se profesori i direktori škola uključe sa našim službenicima koji su u tim školama, da pojačaju svoje angažovanje kako bi došli do određenih informacija i počinilaca i kako bi realizovali te slučajeve. Konkretno, radi se o konzumiranju narkotika u srednjim školama. Prvenstveno o školi u Lapljem Selu. Tražim da se sve zajednice uključe i pomognu u rešavanju“, kazao je Trajković.

On je pozvao prisutne na sednici, ali i javnost da sve informacije koje imaju o ovoj pojavi podele sa policijskim službenicima.

„Imamo svakodnevno službenike u školama u civilu, oni obilaze sve škole. Uglavnom su u školi u Lapljem Selu, ali obilaze i ostale škole i ukoliko treba oni obaveštavaju uniformisano osoblje i rešava se situacija“, rekao je Trajković.

Direktori nisu upoznati da u školama ima narkotika

Međutim, direktor Gimnazije u Lapljem Selu Dejan Denić rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da nije upoznat da neko od učenika u Srednjoškolskom centru koristi narkotike. Denić veruje da je u pitanju dezinformacija.

„Po pitanju korišćenja droge u Srednjoškolskom centru to je informacija koju sad čujem od vas. Mi takvih saznanja nemamo. Niko od dežurnih profesora, niko od zaposlenih nije prijavio da se sumnja i da postoji takva mogućnost da neko od učenika koristi te supstance u školi. To je neka dezinformacija i novina za nas. Svakako, razgovaraću sa direktorima Medicinske i Ekonomske škole da ispitamo slučaj, ali mi nemamo saznanja da neko od učenika koristi nedozvoljena sredstva u školi“, kazao je Denić.

Miodrag Živić, direktor Medicinske škole koja se takođe nalazi u Srednjoškolskom centru kaže za RTV Kim da ne postoje saznanja o upotrebi droge u ovoj obrazovnoj ustanovi.

„Mi nemamo saznanja da se tako nešto dešava u školi. Nemamo nijedan prijavljeni slučaj. Možda ne bi bilo loše da se obratite sektoru za obrazovanje u Opštini Gračanica, oni svakako imaju komunikaciju sa policijom. Mi prvo treba da vidimo o čemu se radi, pošto stvarno takvih informacija nemamo kao škola“, rekao je Živić.

Direktorka srednje Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić nije želela da komentariše tvrdnje komandira Policijske stanice u Gračanici Bratislava Trajkovića.

„Problem droge u školama gorući“

O navodnoj upotrebi droge u školama na centralnom Kosovu govorio je i odobrnik Dejan Jevtić istakvaši da je problem gorući. On je pozvao odbornike u Skupštini opštine, direktore škola ali i celokupnu zajednicu da se uključe u rešavanje ovog problema.

„Problem konzumiranja droge nije samo u srednjim školama. I u osnovnim školama se pojavljuju ljudi koji rade to, nažalost. Da ne bi paušalno govorio, s obzirom da se priča i da se znaju neka imena koja to rade, mislim da je to dobra tema. Hteo bih da pohvalim Batu (komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića) što je to izneo na ovom odboru i treba to još na većem nivou da se iznese, pre svega na Skupštini i na svim mestima gde je to moguće da se nešto uradi i pokrene. Ja ću iskreno da se potrudim da utičem gde god budem mogao da se nešto reši. Neverovatne stvari se dešavaju, a sva naša deca u opasnosti. To je tragedija za sve nas koji mirno gledamo i stojimo sa strane i mislim da policiji treba mnogo veća podrška u tome“, rekao je Jevtić.

Komandir Policijske stanice Bratislav Trajković je istakao da slučajevi prodaje i upotrebe narkotika mogu da se prijave i anonimno, telefonom, elektronskom poštom i putem aplikacije.

„Instalirate aplikaciju i prijavite. Pošaljete mejl policiji ili pozovete telefonom. Ukoliko su osetljive informacije, imamo službenike koji znaju svoj deo posla tako da možete i sa njima da sarađujete“, kazao je on. Trajković, međutim, nije naglasio koja je to aplikacija, a na pitanja RTV Kim nije želeo da odgovara.

Ranjavanje, tuča, porodično nasilje, a „opština najbezbednija“

Na početku obraćanja, Bratislav Trajković je kazao da je opština Gračanica najbezbednija na teritoriji Kosova.

Međutim, ubrzo je počeo da nabraja slučajeve, pa je pomenuo i nedavno ranjavanje ispred novootvorene diskoteke na ulazu u Gračanicu.

„Slučaj je rešen, počinilac je bio u pritvoru. Sada, ne znam šta se dešava, pošto se s tim bavi regionala istraga“, naveo je on.

Slučajevi porodičnog nasilja su prema Trajkovićevim rečima i dalje u porastu.

„Imamo određene policijske službenike koji se s tim bave. U toku je na centralnom nivou sveobuhvatna obuka policijskih službenika i samih učesnika u tome. Tako da su svi slučajevi procesuirani, imamo i slučaj da su određene osobe u pritvoru. Ono što je do nas mi odradimo, posle je sve procedura tužioca i suda“, kazao je on.

Komandir Trajković je rekao i da „imaju stalne pritiske“, te da se neka pitanja tretiraju kao politička ili na nacionalnoj osnovi, iako to nisu. Naveo je da u Gračanici „sve zajednice žive mirno“, kao i da „svako sa svakim komunicira“, te da nema velikih problema. Ipak, na sednici je govorio i o tuči koja je zabeležena pre dvadesetak dana.

„Neki mladići su kod kružnog toka u Gračanici napadnuti od strane jedne osobe. Onda se digla galama i buka da im je neko pretio nožem. Policajci su, kada su dobili informacije, istraživali, pregledali kamere i nakon toga lice iz Gračanice je privedeno i uhapšeno. I žrtve i osumnjičeni su srpske nacionalnosti, a osumnjičeni je pritvoren“, kazao je on.

Odbornici su od komandira tražili pojašnjenje o patrolama saobraćajne policije na putu između Lapljeg Sela i Gračanice gde su više puta zabeležene saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Trajković je kazao da su patrole svakodnevne, posebno tokom noćnih časova.Ostale vesti

Nakon kratkog incidenta u Severnoj Mitrovici građani se razišli
Gotovo isto kao i u Zubinom Potoku, najavljeni članovi OIK-a za četiri opštine na severu danas su, kako se pretpostavlja, sa istim ciljem u pratnji policije došli i u Severnu Mitrovicu, nakon čega se i u ovoj opštini okupila veća grupa građana. Ceo incident je pratio zvuk sirena, a kako kažu građani, začulo se i par detonacija. I dok su se građani u Mitrovici razišli, u Zvečanu su i dalje u manjem broju okupljeni u blizini opštine.
  • 06.12.2022
Otac Granita Džake pretio novinarki
Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog fudbalskog reprezentativca albanskog porekla, pretio je novinarki u televizijskom programu.
  • 06.12.2022
Apelacioni sud usvojio žalbu, Nikola Nedeljković uskoro na slobodi
Apelacioni sud Kosova usvojio je žalbu u predmetu Nikole Nedeljkovića kojom je kaznu prvostepene presude Osnovnog suda od osam meseci, zbog navodnog izricanja etničke mržnje i netrpeljivosti smanjio na šest meseci. U kaznu se uračunava vreme koje je Nikola proveo u pritvoru od 28. juna 2022. godine, kazala je za Kim advokatica Jovana Filipović.
  • 06.12.2022
Sedamnaestogodišnji fudbaler Trepče preminuo na terenu
Sedamnaestogodišnji fudbaler juniorske ekipe Trepče ’89 E.K. preminuo je danas na fudbalskom terenu nakon što je doživeo srčani udar.
  • 03.12.2022
Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022