Vesti
Hronika

Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Godinu i po dana nakon ubistva lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića, sud je raspisao međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je osumnjičen za učešće u ubistvu srpskog političara.
Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića
Milan Radoičić (Foto N1)

Radoičić je takođe osumnjičen za organizovani kriminal i druga teška krivična dela, prenosi KTV.

Nakon pretresa i odbijanja poziva za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, tužilac koji istražuje Ivanovićevo ubistvo kaže da je međunarodna poternica za Radoičićem raspisana, za kojeg se sumnja da se krije u Srbiji.

Specijalno tužilaštvo takođe traži još jednu osobu blisku Radoičiću.

Nakon što je primilo dokumenta od EULEX-a, Specijalno tužilaštvo nedavno je proširilo istragu i na Zvonka Veselinovića, koji je često u pratnji potpredsednika Srpske liste.

Na zahtev tužilaštva, sud je takođe izdao nalog za njegovo hapšenje.

Veselinović, koji je viđen na Severu prošle godine, osumnjičen je za organizovani kriminal, ugrožavanje osoblja UN-a, izazivanje opšte opasnosti i ubistvo Ivice Rajičića 2014.

Obojica traženih Srba, prošlog meseca su zajedno prisustvovali proslavi "anti-albanskog" tabloida – „Informer“ iz Beograda.

Hodža je dalje rekao da je ovo "poslednja prilika da tužilaštvo obezbedi prisustvo dvojice osumnjičenih Srba koji su godinama osumnjičeni za učešće u organizovanom kriminalu na Severu".

Ranije je Milan Radoičić pozvao tužioca Sulja Hodžu da ga ispita u Beogradu, ali je tužilaštvo to odbilo.

KoSSev: Bez potvrde, Radoičić: „Otkud bih ja to znao, pitajte tužioca, nemam komentar“

Do objavljivanja prevoda Kohine vesti, "nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica". Specijalni tužilac Sulj Hodža u dva navrata, tokom telefonskih razgovora, nakon što bi saslušao pitanje, prekinuo bi vezu uz obrazloženje da „ne čuje dobro“ i napomenuo Kossevu da ga "pozovu sutra“.

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova, Ekrem Ljutfiu, zatražio je u telefonskom razgovoru da mu se pošalje  SMS poruka usled jezičke barijere, na koju je obećao da će da odgovori. Do objavljivanja vesti, to nije učinio i nije se javio na više naknadnih poziva.

Advokat Milana Radoičića, Živojin Jokanović, u telefonskom razgovoru rekao je Kossevu da nije obavešten te da ne može da komentariše.

U kratkom razgovoru za KoSSev, sam Radoičić navodi "da pitamo tužioca", jer „otkud bi on to znao“, te da nema komentar.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a, zbog "čega smo poslali upit i portparolki ove misije na Kosovu, Sanam Dolatšahi. Do objavljivanja vesti ni sa ove adrese nismo dobili odgovor".

Slična vest o raspisivanju međunarodnih poternica za Milanom Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Mihailovićem, osumnjičenima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pojavila se u kosovskim medijima i krajem maja, ali bez pozivanja na zvanične izvore.Ostale vesti

MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022
Muškarac i žena s Kosova planirali teroristički napad u Italiji
Italijanska policija uhapsila je muškarca i ženu, poreklom s Kosova, nakon što su optuženi da su planirali teroristički napad u ime ISIS.
  • 24.06.2022
Mitrovica: Bačena ručna granata na zgradu Elektrodistribucije
Ručna granata bačena je sinoć u krugu Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, usled čega je oštećeno više službenih vozila, visokonaponski kabl i spoljni zid objekta. Povređenih nije bilo, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 24.06.2022