Vesti
Hronika

Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Godinu i po dana nakon ubistva lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića, sud je raspisao međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je osumnjičen za učešće u ubistvu srpskog političara.
Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića
Milan Radoičić (Foto N1)

Radoičić je takođe osumnjičen za organizovani kriminal i druga teška krivična dela, prenosi KTV.

Nakon pretresa i odbijanja poziva za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, tužilac koji istražuje Ivanovićevo ubistvo kaže da je međunarodna poternica za Radoičićem raspisana, za kojeg se sumnja da se krije u Srbiji.

Specijalno tužilaštvo takođe traži još jednu osobu blisku Radoičiću.

Nakon što je primilo dokumenta od EULEX-a, Specijalno tužilaštvo nedavno je proširilo istragu i na Zvonka Veselinovića, koji je često u pratnji potpredsednika Srpske liste.

Na zahtev tužilaštva, sud je takođe izdao nalog za njegovo hapšenje.

Veselinović, koji je viđen na Severu prošle godine, osumnjičen je za organizovani kriminal, ugrožavanje osoblja UN-a, izazivanje opšte opasnosti i ubistvo Ivice Rajičića 2014.

Obojica traženih Srba, prošlog meseca su zajedno prisustvovali proslavi "anti-albanskog" tabloida – „Informer“ iz Beograda.

Hodža je dalje rekao da je ovo "poslednja prilika da tužilaštvo obezbedi prisustvo dvojice osumnjičenih Srba koji su godinama osumnjičeni za učešće u organizovanom kriminalu na Severu".

Ranije je Milan Radoičić pozvao tužioca Sulja Hodžu da ga ispita u Beogradu, ali je tužilaštvo to odbilo.

KoSSev: Bez potvrde, Radoičić: „Otkud bih ja to znao, pitajte tužioca, nemam komentar“

Do objavljivanja prevoda Kohine vesti, "nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica". Specijalni tužilac Sulj Hodža u dva navrata, tokom telefonskih razgovora, nakon što bi saslušao pitanje, prekinuo bi vezu uz obrazloženje da „ne čuje dobro“ i napomenuo Kossevu da ga "pozovu sutra“.

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova, Ekrem Ljutfiu, zatražio je u telefonskom razgovoru da mu se pošalje  SMS poruka usled jezičke barijere, na koju je obećao da će da odgovori. Do objavljivanja vesti, to nije učinio i nije se javio na više naknadnih poziva.

Advokat Milana Radoičića, Živojin Jokanović, u telefonskom razgovoru rekao je Kossevu da nije obavešten te da ne može da komentariše.

U kratkom razgovoru za KoSSev, sam Radoičić navodi "da pitamo tužioca", jer „otkud bi on to znao“, te da nema komentar.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a, zbog "čega smo poslali upit i portparolki ove misije na Kosovu, Sanam Dolatšahi. Do objavljivanja vesti ni sa ove adrese nismo dobili odgovor".

Slična vest o raspisivanju međunarodnih poternica za Milanom Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Mihailovićem, osumnjičenima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pojavila se u kosovskim medijima i krajem maja, ali bez pozivanja na zvanične izvore.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021