Vesti
Hronika

Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Godinu i po dana nakon ubistva lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića, sud je raspisao međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je osumnjičen za učešće u ubistvu srpskog političara.
Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića
Milan Radoičić (Foto N1)

Radoičić je takođe osumnjičen za organizovani kriminal i druga teška krivična dela, prenosi KTV.

Nakon pretresa i odbijanja poziva za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, tužilac koji istražuje Ivanovićevo ubistvo kaže da je međunarodna poternica za Radoičićem raspisana, za kojeg se sumnja da se krije u Srbiji.

Specijalno tužilaštvo takođe traži još jednu osobu blisku Radoičiću.

Nakon što je primilo dokumenta od EULEX-a, Specijalno tužilaštvo nedavno je proširilo istragu i na Zvonka Veselinovića, koji je često u pratnji potpredsednika Srpske liste.

Na zahtev tužilaštva, sud je takođe izdao nalog za njegovo hapšenje.

Veselinović, koji je viđen na Severu prošle godine, osumnjičen je za organizovani kriminal, ugrožavanje osoblja UN-a, izazivanje opšte opasnosti i ubistvo Ivice Rajičića 2014.

Obojica traženih Srba, prošlog meseca su zajedno prisustvovali proslavi "anti-albanskog" tabloida – „Informer“ iz Beograda.

Hodža je dalje rekao da je ovo "poslednja prilika da tužilaštvo obezbedi prisustvo dvojice osumnjičenih Srba koji su godinama osumnjičeni za učešće u organizovanom kriminalu na Severu".

Ranije je Milan Radoičić pozvao tužioca Sulja Hodžu da ga ispita u Beogradu, ali je tužilaštvo to odbilo.

KoSSev: Bez potvrde, Radoičić: „Otkud bih ja to znao, pitajte tužioca, nemam komentar“

Do objavljivanja prevoda Kohine vesti, "nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica". Specijalni tužilac Sulj Hodža u dva navrata, tokom telefonskih razgovora, nakon što bi saslušao pitanje, prekinuo bi vezu uz obrazloženje da „ne čuje dobro“ i napomenuo Kossevu da ga "pozovu sutra“.

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova, Ekrem Ljutfiu, zatražio je u telefonskom razgovoru da mu se pošalje  SMS poruka usled jezičke barijere, na koju je obećao da će da odgovori. Do objavljivanja vesti, to nije učinio i nije se javio na više naknadnih poziva.

Advokat Milana Radoičića, Živojin Jokanović, u telefonskom razgovoru rekao je Kossevu da nije obavešten te da ne može da komentariše.

U kratkom razgovoru za KoSSev, sam Radoičić navodi "da pitamo tužioca", jer „otkud bi on to znao“, te da nema komentar.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a, zbog "čega smo poslali upit i portparolki ove misije na Kosovu, Sanam Dolatšahi. Do objavljivanja vesti ni sa ove adrese nismo dobili odgovor".

Slična vest o raspisivanju međunarodnih poternica za Milanom Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Mihailovićem, osumnjičenima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pojavila se u kosovskim medijima i krajem maja, ali bez pozivanja na zvanične izvore.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020