Vesti
Hronika

Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Godinu i po dana nakon ubistva lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića, sud je raspisao međunarodni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, koji je osumnjičen za učešće u ubistvu srpskog političara.
Koha: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića
Milan Radoičić (Foto N1)

Radoičić je takođe osumnjičen za organizovani kriminal i druga teška krivična dela, prenosi KTV.

Nakon pretresa i odbijanja poziva za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva Kosova, tužilac koji istražuje Ivanovićevo ubistvo kaže da je međunarodna poternica za Radoičićem raspisana, za kojeg se sumnja da se krije u Srbiji.

Specijalno tužilaštvo takođe traži još jednu osobu blisku Radoičiću.

Nakon što je primilo dokumenta od EULEX-a, Specijalno tužilaštvo nedavno je proširilo istragu i na Zvonka Veselinovića, koji je često u pratnji potpredsednika Srpske liste.

Na zahtev tužilaštva, sud je takođe izdao nalog za njegovo hapšenje.

Veselinović, koji je viđen na Severu prošle godine, osumnjičen je za organizovani kriminal, ugrožavanje osoblja UN-a, izazivanje opšte opasnosti i ubistvo Ivice Rajičića 2014.

Obojica traženih Srba, prošlog meseca su zajedno prisustvovali proslavi "anti-albanskog" tabloida – „Informer“ iz Beograda.

Hodža je dalje rekao da je ovo "poslednja prilika da tužilaštvo obezbedi prisustvo dvojice osumnjičenih Srba koji su godinama osumnjičeni za učešće u organizovanom kriminalu na Severu".

Ranije je Milan Radoičić pozvao tužioca Sulja Hodžu da ga ispita u Beogradu, ali je tužilaštvo to odbilo.

KoSSev: Bez potvrde, Radoičić: „Otkud bih ja to znao, pitajte tužioca, nemam komentar“

Do objavljivanja prevoda Kohine vesti, "nismo uspeli da dobijemo potvrdu da je za Radoičićem raspisana međunarodna poternica". Specijalni tužilac Sulj Hodža u dva navrata, tokom telefonskih razgovora, nakon što bi saslušao pitanje, prekinuo bi vezu uz obrazloženje da „ne čuje dobro“ i napomenuo Kossevu da ga "pozovu sutra“.

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova, Ekrem Ljutfiu, zatražio je u telefonskom razgovoru da mu se pošalje  SMS poruka usled jezičke barijere, na koju je obećao da će da odgovori. Do objavljivanja vesti, to nije učinio i nije se javio na više naknadnih poziva.

Advokat Milana Radoičića, Živojin Jokanović, u telefonskom razgovoru rekao je Kossevu da nije obavešten te da ne može da komentariše.

U kratkom razgovoru za KoSSev, sam Radoičić navodi "da pitamo tužioca", jer „otkud bi on to znao“, te da nema komentar.

Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, podizanje međunarodnih poternica se ostvaruje posredstvom UNMIK-a, zbog "čega smo poslali upit i portparolki ove misije na Kosovu, Sanam Dolatšahi. Do objavljivanja vesti ni sa ove adrese nismo dobili odgovor".

Slična vest o raspisivanju međunarodnih poternica za Milanom Radoičićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Mihailovićem, osumnjičenima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, pojavila se u kosovskim medijima i krajem maja, ali bez pozivanja na zvanične izvore.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020