Vesti
Hronika

Kod uhapšenih u Štrpcu i Prištini zaplenjeni novac, osam vozila, oružje

Predstavnici Osnovnog tužilaštva u Uroševcu saopštili su da je tokom policijske akcije u Štrpcu i Prištini uhapšeno 10 osoba i zaplenjena 61.000 evra, osam vozila u vrednosti od 300.000 evra, vatreno oružje, 13 mobilnih telefona i drugo, rečeno je na konferenciji za novinare.
Kod uhapšenih u Štrpcu i Prištini zaplenjeni novac, osam vozila, oružje
Specijalna policija ispred zgrade opštine u Štrpcu (Pintskrin Kallxo.com)

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu Šukri Jašari i tužilac koji vodi predmet Rasim Maljoku saopštili su da je sprovedena velika policijska akcija u borbi protiv korupcije i nelegalne gradnje na Bezovici. Naveli su i da je akcija počela u ranim jutarnjim satima i da su pretresene kancelarije za katastar i urbanizam.

„Bivši gradonačelnik Štrpca, direktor geodezije i urbanizma, opštinski inspektori, vlasnici građevinskih preduzeća, pojedini građani privedeni su zbog zloupotrebe službenog položaja, uzimanja i davanja mita“, rekao je Jašari.

Pored 61.000 evra, švajcarskih franaka, američkih dolara zaplenjeni su i vazdušna puška, četiri pištolja, dve lovačke puške, municija, osam automobila u vrednosti od 300.000 evra, 13 telefona, rekli su na konferenciji predstavnici policije.

Maljoku je izjavio da će istrage o ovom slučaju biti nastavljene.

„U 2020. smo započeli novu istragu protiv 10 ljudi, sada smo (počeli) istragu protiv drugih lica zbog sumnje na korupciju, mito,uticaj... Nastavićemo sa ovim pitanjem i niko neće ostati nedirnut“, rekao je on.

Svećlja: Etnička pripadnost uhapšenih nije bila bitna

Ministar spoljnih poslova Kosova Dželjalj Svećlja napisao je na Fejsbuku da etnička pripadnost uhapšenih nije bila presudna za hapšenje.

„Akcija, kao bilo koja akcija Kosovske policije, bila je usmerena prema prekršiocima zakona koji su kontinuirano, kroz različite oblike, uništavali javnu imovinu radi lične koristi ili koristi grupe“, napisao je Svecla.

Srpski zvaničnici akciju su videli kao zastrašivanje srpskog naroda i napad na inicijativu Otvoreni Balkan, a Srpska lista je osudila prekomernu upotrebu sile i brutalnost u akciji kosovske policije.Ostale vesti

Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022
Hovenijer odao počast poginulim policajcima

Ambasador SAD Džef Hovenijer odao je počast kosovskim policajcima koji su tragično izgubili živote na dužnosti saopšeno je iz američke ambasade u Prištini putem Tviter naloga.

  • 15.05.2022
Sećanje na Aleksandra Micića iz Velike Hoče
Danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, se navršavaju 24 godine od napada na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca prilikom kog je ubijen policajac iz Velike Hoče Aleksandar Micić, a teško su ranjena još četiri policajca: Saša Đuričić, Mile Zakić, Siniša Grković i Radoš Šoškić.
  • 12.05.2022
Zaplenjeno 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta u Mitrovici
Kosovska policija je zaplenila je 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta, pronađenih juče u jednom naselju u južnom delu Mitrovica.
  • 12.05.2022
Zemljotres u Srbiji
U 21.38 časova registrovan je zemljotres magnitude 3,8 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Deligrad, opština Ražanj, 16 kilometara severoitočno od Kruševca.
  • 10.05.2022
Kancelarija za KiM: Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima iz Osojana
Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Кosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik. Ovim prevozom Srbi iz Osojana putuju u Кosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.
  • 10.05.2022