Vesti
Hronika

KM: Prekinuta akcija zaplene lekova nakon negodovanja građana

Nakon okupljanja i negodovanja građana u Kosovskoj Mitrovici, akcija zaplene lekova koji nemaju dozvolu za prodaju na Kosovu, je prekinuta. Akciju je sprovela jedinica za ekonomski kriminal iz Prištine, uz asistenciju policije sa severa Kosova. U međuvremenu, apoteke su nastavile sa radom.
KM: Prekinuta akcija zaplene lekova nakon negodovanja građana
Akcija zaplene lekova u KM (Foto RKP)

Farmaceut Vojislav Laketić, kaže da je zabrinjavajuće što se u sred pandemije nešto ovako dešava. Prema njegovim rečima, to je direktan udarac na zdravlje građana na severu Kosova.

„Ako se ovo ovako nastavi, mi možemo svi kolektivno da zatvorimo apoteke, jer naši lekari propisuju lekove u srpskom sistemu. Mi te lekove moramo da držimo. Ako nam oni zaplene sve te lekove, ostaćemo bez ključnih lekova. Naročito u vreme ove pandemije i alarmantnih brojki pozitivnih na Kovid-19 koje trenutno vidimo.“

Laketić dodaje da o akciji nisu bili obavešteni.

„Niko nas nije obavestio o ovoj akciji. Mi faktički ne bi smeli da imamo ovakve skupove, a oni ovakve akcije, jer ih je u zatvorenom prostoru skoro petnaestoro. Sami krše zakon u sred pandemije, plene lekove koji su u upotrebi. Neverovatno je da se to dešava u ovom trenutku.“

Građani koji su se zatekli u blizini su negodovali. Među okupljenima našao se i Aleksandar Arsenijević, predstavnik privrednika sa severa Kosova, koji ovu akciju doživljava kao još jednu vrstu pritiska na srpsko stanovništvo na Kosovu, podsetivši na sličnu akciju prošle godine.

„Stvar je jasna. Sada će na lekove, pa na male privrednike, pa na ostale. Cene će se sigurno podići. Obični građani sa svojim platama neće moći da opstanu ovde. Iako imamo subvencije od Vlade Republike Srbije, teško da će neko ovde ostati da živi. Ovo malo što nas ima, neće nas biti sigurno više ovde. Tražićamo bolju alternativu i sigurnije mesto za život“, kaže Arsenijević i dodaje da čak i Albanci sa juga, dolaze ovde da kupuju lekove, jer su kako kaže, provereni, u odnosu na ostatak Kosova.

Besim Hoti: Akciju sprovela jedinica za ekonomski kriminal iz Prištine, policija sa severa pružala asistenciju

Akciju u apoteci u Kosovskoj Mitrovici sprovela je jedinica iz Prištine za ekonomski kriminal, dok je policija Regiona Sever samo pružala asistenciju.

„Mi nemamo nikakvu informaciju o čemu se radi. To su centarlizovane jedinice, oni su tražili asistenciju zbog bezbednosti i to smo im dali“, izjavio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. Hoti dodaje da je kontrola vršena u samo jednoj apoteci, ali i da policija regiona Sever nema saznanja šta je konkretno kontrolisano.

Potvrdio da je akcija u međuvremenu završena, te da je ova jedinica napustila Mitrovicu.

 Ostale vesti

Preminuo Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
  • 23.07.2021
Zabranjen ulazak srpskim vernicima na Kosovo
Kosovska policija zaustavila je na Jarinju dva autobusa sa hodočasnicima iz organizacija "Dobročinstvo" i "Srpska omladina za Kosmet" koji su krenuli na poklonjenje pravoslavnim svetinjama na Kosovu, prenosi RTS. 
  • 23.07.2021
Staro Gracko: Pomen stradalim žeteocima
U Starom Gracku kod Lipljana obležene su 22 godine od stradanja četrnaest srpskih žetelaca. 
  • 23.07.2021
Odalović: Izvesno se zna ko je počinio zločin u Starom Grackom
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, povodom 22. godišnjice ubistva 14 žetelaca u selu Staro Gracko na Kosovu, da se izvesno zna ko je počinio taj zločin, ali da epiloga još nema, kao ni u ostalim zločinima nad Srbima pre ili po dolasku međunarodne misije.
  • 23.07.2021
Nepoznata lica provalila u hram Sv. Petra i Pavla i ispisala grafite OVK
Kosovska policija u selu Brod je 18. jula obavestila lokalnog sveštenika u Štrpcu da su prilikom rutinskog obilaska hramova videli oštećena vrata na hramu Sv. Ap. Petra i Pavla u selu Brod, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.
  • 22.07.2021
Sušica: Uvredljivim grafitima vandalizovano dečje igralište
Na dečjem igralištu u Sušici kraj Gračanice ispisane su poruke: "UÇK" (OVK), "Albanija je ovde", "Albansko polje" (igralište), "....š Srbiju".
  • 21.07.2021