Vesti
Hronika

KM: Prekinuta akcija zaplene lekova nakon negodovanja građana

Nakon okupljanja i negodovanja građana u Kosovskoj Mitrovici, akcija zaplene lekova koji nemaju dozvolu za prodaju na Kosovu, je prekinuta. Akciju je sprovela jedinica za ekonomski kriminal iz Prištine, uz asistenciju policije sa severa Kosova. U međuvremenu, apoteke su nastavile sa radom.
KM: Prekinuta akcija zaplene lekova nakon negodovanja građana
Akcija zaplene lekova u KM (Foto RKP)

Farmaceut Vojislav Laketić, kaže da je zabrinjavajuće što se u sred pandemije nešto ovako dešava. Prema njegovim rečima, to je direktan udarac na zdravlje građana na severu Kosova.

„Ako se ovo ovako nastavi, mi možemo svi kolektivno da zatvorimo apoteke, jer naši lekari propisuju lekove u srpskom sistemu. Mi te lekove moramo da držimo. Ako nam oni zaplene sve te lekove, ostaćemo bez ključnih lekova. Naročito u vreme ove pandemije i alarmantnih brojki pozitivnih na Kovid-19 koje trenutno vidimo.“

Laketić dodaje da o akciji nisu bili obavešteni.

„Niko nas nije obavestio o ovoj akciji. Mi faktički ne bi smeli da imamo ovakve skupove, a oni ovakve akcije, jer ih je u zatvorenom prostoru skoro petnaestoro. Sami krše zakon u sred pandemije, plene lekove koji su u upotrebi. Neverovatno je da se to dešava u ovom trenutku.“

Građani koji su se zatekli u blizini su negodovali. Među okupljenima našao se i Aleksandar Arsenijević, predstavnik privrednika sa severa Kosova, koji ovu akciju doživljava kao još jednu vrstu pritiska na srpsko stanovništvo na Kosovu, podsetivši na sličnu akciju prošle godine.

„Stvar je jasna. Sada će na lekove, pa na male privrednike, pa na ostale. Cene će se sigurno podići. Obični građani sa svojim platama neće moći da opstanu ovde. Iako imamo subvencije od Vlade Republike Srbije, teško da će neko ovde ostati da živi. Ovo malo što nas ima, neće nas biti sigurno više ovde. Tražićamo bolju alternativu i sigurnije mesto za život“, kaže Arsenijević i dodaje da čak i Albanci sa juga, dolaze ovde da kupuju lekove, jer su kako kaže, provereni, u odnosu na ostatak Kosova.

Besim Hoti: Akciju sprovela jedinica za ekonomski kriminal iz Prištine, policija sa severa pružala asistenciju

Akciju u apoteci u Kosovskoj Mitrovici sprovela je jedinica iz Prištine za ekonomski kriminal, dok je policija Regiona Sever samo pružala asistenciju.

„Mi nemamo nikakvu informaciju o čemu se radi. To su centarlizovane jedinice, oni su tražili asistenciju zbog bezbednosti i to smo im dali“, izjavio je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. Hoti dodaje da je kontrola vršena u samo jednoj apoteci, ali i da policija regiona Sever nema saznanja šta je konkretno kontrolisano.

Potvrdio da je akcija u međuvremenu završena, te da je ova jedinica napustila Mitrovicu.

 Ostale vesti

Preminuo Maradona
U Argentini je danas preminuo jedan od najvećih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona, potvrdili su argentinski mediji.
  • 25.11.2020
Preminuo Milorad Trifunović
Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, Milorad Trifunović, preminuo je danas. Ovu vest je na svom Fejsbuk profilu saopštio Resursni centar za nestale osobe čiji je, uz Bajrama Ćerkinaja, Trifunović bio jedan od osnivača.
  • 25.11.2020
KP: Uhapšen jedan osumnjičeni, dvojica u bekstvu
Jedna osoba uhapšena je u vezi sa jučerašnjim ubistvom u ulici "Luja Braja" u Bošnjačkoj, dok se za dve osobe još uvek traga, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 23.11.2020
Goranu Vesiću zabranjen ulazak na Kosovo

Delegacija Beograda na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zaustavljena je danas oko 9:30 na prelazu Jarinje od strane kosovske policije.

  • 23.11.2020
KM: Pronađeno telo poslato na obdukciju

Beživotno telo pronađeno u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice poslato je na obdukciju u Prištinu.

  • 23.11.2020
Požar u pekari u Lapljem Selu, vatra zahvatila i obližnji market
Jutros u 5:20 došlo je do požara u pekari "Dijamanti" (nekadašnji „Homemade“) u Lapljem Selu. U trenutku izbijanja požara u objektu su bili radnici pekare. Niko nije povređen.
  • 23.11.2020