Vesti
Hronika

KM: Paljenjem sveća obeleženo 1000 dana od ubistva Olivera

Večeras je u Kosovsokoj Mitrovici obeleženo 1000 dana od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.
KM: Paljenjem sveća obeleženo 1000 dana od ubistva Olivera
Obeležavanje 1000 dana od ubistva Olivera Ivanovića (Foto Kossev)

Obeležavanja je održano u ulici Sutjeska ispred predstavništva GI SDP, gde je i Ivanović 16. januara 2018. godine ubijen s leđa sa više hica.

Nekoliko desetina građana – članovi porodice, prijatelji i poštovaoci ubijenog Ivanovića simbolično su zapalili „1000 sveća za 1000 dana tišine“.

Trajković: Ovde je ubijen Oliver, njegov duh je oko nas

Obeležavanju u Kosovskoj Mitrovici prisustvovala je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, Rada Trajković, koja je večeras doputovala iz Beograda.

„Između Beograda i Mitrovce opredelila sam se za Mitrovicu, prosto verujući da negde, ovde je ubijen Oliver, da njegov duh možda je tu negde oko nas. Iskrena da budem, i htela sam da budem sa ovim Srbima u Severnoj Mitrovici i ovim narodom koji je došao, i da pogledam koliko je jedna mirna tišina Mitrovice, rezultat, ne njihovog neučestvovanja u bolu za Oliverom, nego straha od Vučića i režima u Beogradu da se pojave u većem broju, u onom u kojem su se pojavili kada je Oliver ispraćen, nažalost, iz ovoga grada“, poručila je Trajković u izjavi za KoSSev.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. a prva hapšenja osumnjičenih u vezi sa njegovim ubistvom usledila su februara iste godine kada su uhapšena dva policajca koji su vršili uviđaj na dan ubistva. Protiv njih će, zajedno sa još četvoro osumnjičenih – od kojih su neki uhapšeni novembra 2018, optužnica biti podignuta tek decembra 2019.

Građani u Crkvi Svetog Marka odali poštu i upalili sveće za Olivera Ivanovića

Veliki broj građana u Crkvi Svetog Marka odao je poštu i obeležio hiljadu dana od ubistva Olivera Ivanovića.

Ispred crkve bili su i lideri Udružene opozicije Srbije, koja je i pozvala na ovaj skup.

Kako je javila reporterka N1, utisak je pokvarlia situacija koja se dogodila na ulazu u crkvu, gde je stajao Simo Spasić, kome je jedna žena rekla da mu tu nije mesto. Građani su se potom okupili, a sve se mirno završilo.

Okupljeni ljudi simbolično su upalili hiljadu sveća.

Optužnicu u slučaju Ivanović podiglo je Specijalno tužilaštvo u Prištini u decembru 2019. godine, a na njoj su se našla imena lica optuženih za krivična dela, koja se odnose na organizovanje i pomoć u izvršenju ubistva. Optužnica je u međuvremenu vraćena na ponovni postupak, na osnovu odluke Apelacionog suda, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih.

Uprkos paralelnim istragama Beograda i Prištine i optužnici, do danas nisu poznati nalogodavac, ni izvršilac ubistva Olivera Ivanovića. Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Ostale vesti

RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020
Ministarka finansija u Vladi Kosova Hikmete Bajrami rekla je parlamentarnom komisijom za nadzor javnih finansija, da je transfer od preko dva miliona evra iz kosovskog trezora na račun privatne kompanije realizovan zahvaljujući sajber kriminalu.
  • 22.10.2020
Zatvorenik u Dubravi izvršio samoubistvo
Zatvorenik V.H. (1991) izvršio je sinoć samoubistvo u zatvoru u Dubravi, saopštila je Kosovska popravna služba.
  • 22.10.2020
Odloženo suđenje Zlatanu Krstiću
Suđenje Zlatanu Krstiću za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva koje je trebalo da bude nastavljeno juče i danas odloženo je za novembar, kazao je za RTV Kim njegov advokat Dejan A. Vasić.
  • 21.10.2020
Izrešetan automobil novinara kosovskog portala Reporteri
Novinar kosovskog portala Reporteri Škumbin Kajtazi saopštio je da je napadnut i da je noćas pucano na njegov automobil sa 5 do 6 metaka.
  • 18.10.2020