Vesti
Hronika

Klina: Zapaljena kuća porodice Vučićević

Kuća povratničke porodice Vučićević u selu Klinavac kod Kline, u Metohij sinoć je zapaljena.
Klina: Zapaljena kuća porodice Vučićević
Foto arhiva KIM

Srbi povratnici su rekli za agenciju Beta da u kući niko ne živi jer je vlasnik Lazar Vučićević pre četiri meseca umro, a njegova porodica je u centralnoj Srbiji. Oni su kazali da je do sada u više navrata bilo provala.

Prema njihovim rečima, pre oko godinu dana izgorela je kuća Lazarevog brata Radoša koji je povremeno živeo u tom metohijskom selu.

U selu Klinavac sada živi petnaestak Srba-povratnika, među kojima je i jedna devojčica koja je i rođena u tom selu.

Pre rata 1990-ih u Klinavcu je živelo pedesetak srpskih porodica. Prvi povratnici vratili su se 2006. godine.

Kancelarija za KiM traži zaštitu Srba povratnika

Kancelarija za Kosovo i Metohju zahteva da nadležni organi odmah pronađu vinovnike ovog nedela i privedu ih pravdi.

Kancelarija za KiM takođe traži od nadležnih organa da preduzmu sve potrebne mere kako bi se zaustavili napadi na imovinu Srba povratnika u selu Klinavac.

“Spaljeno ognjište je jasna poruka Srbima da njihov povratak u selo Klinavac nije poželjan” ističe se u saopštenju.

GI "Srpska" osudila paljenje kuće povratnika

Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u povratničkom selu Klinavac kod Kline, gde je sinoć zapaljena kuća povratničke porodice Vučićević.

“Činjenica da je kuća porodice Vučićević u nekoliko navrata bila provaljena i da je iz nje ukradeno pokućstvo, a sada i spaljena uliva strah među ostale povratnike. Ovo nije jedini slučaj da se u Klinavcu pale kuće povratnika, te zahtevamo da se hitno razjasne ovi slučajevi u cilju stvaranja normalnih i slobodnih okolnosti za život svih zajednica na Kosovu, a pre svega Srba koji su se na Kosovo vratili” , navodi se u saopštenju “Srpske".Ostale vesti

Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022