Vesti
Hronika

Klina: Zapaljena kuća porodice Vučićević

Kuća povratničke porodice Vučićević u selu Klinavac kod Kline, u Metohij sinoć je zapaljena.
Klina: Zapaljena kuća porodice Vučićević
Foto arhiva KIM

Srbi povratnici su rekli za agenciju Beta da u kući niko ne živi jer je vlasnik Lazar Vučićević pre četiri meseca umro, a njegova porodica je u centralnoj Srbiji. Oni su kazali da je do sada u više navrata bilo provala.

Prema njihovim rečima, pre oko godinu dana izgorela je kuća Lazarevog brata Radoša koji je povremeno živeo u tom metohijskom selu.

U selu Klinavac sada živi petnaestak Srba-povratnika, među kojima je i jedna devojčica koja je i rođena u tom selu.

Pre rata 1990-ih u Klinavcu je živelo pedesetak srpskih porodica. Prvi povratnici vratili su se 2006. godine.

Kancelarija za KiM traži zaštitu Srba povratnika

Kancelarija za Kosovo i Metohju zahteva da nadležni organi odmah pronađu vinovnike ovog nedela i privedu ih pravdi.

Kancelarija za KiM takođe traži od nadležnih organa da preduzmu sve potrebne mere kako bi se zaustavili napadi na imovinu Srba povratnika u selu Klinavac.

“Spaljeno ognjište je jasna poruka Srbima da njihov povratak u selo Klinavac nije poželjan” ističe se u saopštenju.

GI "Srpska" osudila paljenje kuće povratnika

Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u povratničkom selu Klinavac kod Kline, gde je sinoć zapaljena kuća povratničke porodice Vučićević.

“Činjenica da je kuća porodice Vučićević u nekoliko navrata bila provaljena i da je iz nje ukradeno pokućstvo, a sada i spaljena uliva strah među ostale povratnike. Ovo nije jedini slučaj da se u Klinavcu pale kuće povratnika, te zahtevamo da se hitno razjasne ovi slučajevi u cilju stvaranja normalnih i slobodnih okolnosti za život svih zajednica na Kosovu, a pre svega Srba koji su se na Kosovo vratili” , navodi se u saopštenju “Srpske".Ostale vesti

Kod Prištine uhapšen muškarac, zaplenjeno preko 27 kilograma marihuane
U okviru akcije Kosovske policije, u selu Mramor kod Prištine, uhapšen je muškarac kod koga je pronađeno više od 27 kilograma marihuane.
  • 09.08.2022
Petković sa porodicom momka uhapšenog na Gazimestanu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se sastao sa porodicom Nikole Nedeljkovića, koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu.
  • 09.08.2022
Tužilaštvo: Nastavlja se inspekcijski nadzor na Brezovici

Na području Brezovice i danas se vrši inspekcijski nadzor u cilju istrage o nelegalnoj gradnji u zoni Nacionalnog parka, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

  • 09.08.2022
Slabiji zemljotres kod Ulcinja
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore je u 7.33h registrovao slab zemljotres, sa epicentrom na tri kilometra jugozapadno od Ulcinja.
  • 09.08.2022
Ruska novinarka proterana sa Kosova
Kosovske vlasti uhapsile su tokom vikenda rusku novinarku Dariju Aslamovu i proterale je, pod optužbom da je špijunirala za Moskvu, uz zabranu ulaska na Kosovo u trajanju od pet godina.
  • 08.08.2022
Šumski požar u okolini Kline

Šumski požar koji je danas oko podneva izbio nadomak Kline, preti da ugrozi povratničko selo Drenovac, a vatra se širi i prema selima Bokšić, Petrič i Duge Njive, saznaje Riznica.

  • 08.08.2022