Vesti
Hronika

KFOR: Požar za sada ne ugrožava naseljena mesta i Manastir Dečane

Požar koji je juče u večernjim satima zahvatio šumu nedaleko od manastira Dečani i dalje nije ugašen. Iz KFOR-a za KoSSev poručuju da zajedno sa vatrogasnim i jedinicama policije iz Peći i Dečana i danas učestvuju u akciji gašenju požara, kao i da za sada naseljena područja a i sam manastir nisu, ugroženi. Kosovska policija sumnja da je uzrok požara ljudski faktor.
KFOR: Požar za sada ne ugrožava naseljena mesta i Manastir Dečane
Vićenco Graso (Foto info-ks)

U odgovoru za KoSSev portal, portarol KFOR-a Vićenco Graso potvrdio je da su jedinice KFOR-a juče uveče, kada je požar zahvatio šumu u blizini ovog manastira, aktivirane.

„Da, pružamo podršku lokalnim organima za gašenje požara sa dva helikoptera i našim vatrogascima“, poručuje Graso.

Kako navodi, požar još uvek nije ugašen, dok su ujedno trupe KFOR-a još uvek u tom području, kao i vatrogasna vozila.

Međutim, naglašava da do sada, nijedno naseljeno područje, uključujući i manastir, nije u opasnosti, kao i da životi ljudi nisu ugroženi.

Kosovska policija, saopštila je ovo jutra da postoji sumnja da je uzrok požara koji je zahvatio čak 3 hektara šume ljudski faktor.

Portal gracanicaonline.info, preneo je da je reč o drugom požaru u samo nekoliko dana, kao i da je njime pričinjena velika šteta na elektro-mreži.

Navode da manastir Visoki Dečani nije ugrožen, jer se šuma zahvaćena požarom nalazi sa druge strane rečice koja protiče blizu ovog pravoslavnog hrama.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020