Vesti
Hronika

Keljmendi osuđen zbog narkotika, oslobođen za ubistvo

Osnovni sud u Prištini izrekao je osuđujuću presudu na šest godina zatvora Naseru Keljmendiju zbog neovlaštćenog posedovanja narkotika.
Keljmendi osuđen zbog narkotika, oslobođen za ubistvo
Ilustracija (Foto Thinkstock)

Istovremeno on je oslobođen optužnice za organizovani kriminal i za organizovanje ubistva Ramiza Delalića 2007.

Keljmendi je proglašen krivim sa obrazloženjem da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, beli heroin, sa osobom K2.

Vreme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Suđenje Keljmendiju počelo je od 2015. godine, a od juna 2017. on se brani sa slobode.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje "državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju".

Inače, Keljmendi je pre hapšenja označen kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD i poternice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posedovanje i trgovinu drogom.

Keljmendi je negirao krivicu za sve što mu je stavljano na teret.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umešana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje.

Isto stoji i u Izveštajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji.

Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. Zvanična istraga pokrenuta je u septembru 2012. kada je sprovedena akcija “Lutka”, tada bez glavne mete.

Naser Keljmendi je tada pobegao je Crnu Goru, a uhapšen je u Prištini 2013.



Ostale vesti

Zubin Potok: Uhapšen zbog nasilja u porodici
U Zubinom Potoku jedan muškarac je uhapšen nakon što je pokušao fizički da napadne svoje roditelje, saopšteno je danas iz Kosovske policije.
  • 21.01.2021
Tužilaštvo u Mitrovici: Prikupljamo informacije o potencijalnom unosu vakcina na severu Kosova
Osnovno tužilaštvo u Mitrovici, saopštilo je danas da, u saradnji sa Kosovskom policijom, prikuplja informacije u vezi sa potencijalnim nezakonitim unosom antikovid vakcina na severu Kosova.
  • 20.01.2021
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 20.01.2021
„Potrebne nove informacije u rasvetljavanju sudbine nestalih“
Predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović kaže da nedostaju nove informacije kako bi se napravio pomak u pronalaženju nestalih lica sa područja Kosova.
  • 19.01.2021
Arlov uputio pismo međunarodnim predstavnicima, zbog zabrane ulaska na Kosovo
Predsednik Odbora za pomoć Кosovu i Metohiji iz Banje Luke, humanista Milorad Arlov se putem svog advokata Dejana A. Vasića obratio međunarodnim predstavnicima na Кosovu radi prevazilaženja zabrane kosovske policije.
  • 19.01.2021
Preminuo dr Stevan Baljošević
Profesor dr Stevan Baljošević, poznati jugoslovenski i srpski infektolog, preminuo je u 82. godini posle duže i teške bolesti, javlja Kosovo onlajn.
  • 19.01.2021