Katolička misa u Crkvi Svetog Nikole u Novom Brdu, SPC protestuje

U pravoslavnom hramu Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolička misa bez znanja Srpske pravoslavne crkve. Danas je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ostaci crkve u Novom Brdu (Foto Živojin Rakočević)

Na sajtu Eparhije Raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine.

Eparhija je objavila saopštenje u kom ističe da je duboko razočarana "očiglednim činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj".

Ističe se da služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na predlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca.

Kako se dodaje, eparhija će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

Pre dva meseca objavljena je vest da crkvu Svetog Nikole, privremene prištinske institucije u Prištini žele da pretvore u trobrodnu baziliku. Deo konzervatorskih radova već je izveden. Srpska pravoslavna crkva se oštro tome usprotivila.

Areheolog i koautor monografije "Crkva Svetog Nikole – katedrala grada Novog Brda", naveo je za RTS da Arheološki institut ioz Prištine nije ni smeo da radi ništa na tom prostoru jer je po Ahtisarijevom planu Novo Brdo jasno označeno kao srpski spomenik kulture.

Nakon što je u sredu održana katolička misa, danas je pravosalvni sveštenik Stevo Mitrić iz Novog Brda svetio vodicu na tom mestu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane