Vesti
Hronika

Kancelarija za KiM: Zapaljena povratnička kuća u Mađunskom

Povratnička kuća Ranka Janačkovića u Novom Selu Mađunskom u opštini Vučitrn zapaljena je juče, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kancelarija za KiM: Zapaljena povratnička kuća u Mađunskom
Zapaljena povratnička kuća u Mađunskom (Foto Kancelarija za KiM)

Prema navodima iz Kancelarije za KiM, ovo je treći put da se Janačkovićima pali kuća. Oni, kako ističu, ne žele da prodaju svoju imovinu i planirali su da se vrate. Od 1999. godine žive u Prilužju.

"Nema sumnje da se iza ovog varvarskog i necivilizacijskog čina krije namera ekstremista da vatrom i nasiljem proteraju Janačkoviće sa njihove rodne grude, koju ne žele da otuđe“, ističu u Kancelariji za KiM.

Predstavnici Vladine kancelarije su pozvali međunarodnu zajednicu da osigura bezbednost Janačkovićima i ostalim povratnicima.

„Da napad na tu porodicu ne bude samo crtica u njihovim izveštajima, tražimo da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće sa kojima se sve srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak“.

Iz Kancelarije su obećali da će pružiti pomoć sedmočlanoj porodici nakon ovog incidenta.

Srpska lista: Napadi svakodnevica

Iz Srpske liste tvrde da je požar podmetnut i da je kuća skoro u potpunosti izgorela.

„U društvu koje režim u Prištini reklamira kao najdemokratskije, napadi na Srbe su svakodnevica i govore suprotno od onoga što Kurti i ostali predstavljaju međunarodnoj javnosti“, kazali su u Srpskoj listi.

Ističu da postoji realna opasnost da ovaj slučaj, kao i prethodni ne dobije sudski epilog i da počinioci ostanu nepoznati.

I iz ove pratije apeluju na međunarodnu zajednicu da uloži maksimalne napore i "izvrši pritisak na Kosovsku policiju kako bi prestala da skriva napadače na Srbe i njihovu imovinu, te da odgovorne pronađe i kazni”.

Istovremeno su uputili poziv KFOR-u i EULEX-u da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama.Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023