Vesti
Hronika

Kancelarija za KiM: Presuda Todosijeviću je presuda svakom Srbinu koji se bori za istinu

"Sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanelo je nesagledivu štetu procesu pomirenja na Кosovu i Metohiji" navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Presuda Todosijeviću je presuda svakom Srbinu koji se bori za istinu
Ivan Todosijević (Foto KoSSev)

Iz Kancelarije smatraju da je ovom odlukom narušena bezbednosna situacija svakog Srbina na Kosovu.

"Ovom skandaloznom odlukom koja nije utemeljena ni na pravu ni na pravdi, opasno je narušena bezbednosna situacija na Кosovu i Metohiji jer presuda Ivanu Todosijeviću presuda je svakom Srbinu koji se za istinu bori", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će povodom presude Ivanu Todosijeviću biti održane hitne konsultacije sa predstavnicima Srpske liste.

"Povodom ove sramne presude biće održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije i naš odgovor će biti odlučan i snažan", zaključuje se u saopštenju.

Ipak, iz Kancelarije dalje smatraju da pored toga što je ovom presudom narušena bezbednosna situacija svakog Srbina na Kosovu, ovakvim pristupom zabranjuje im se i sloboda govora, pravo i pravo na mišljenje.

"Na ovaj način se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, sloboda govora i iznošenje istine".

Napominju da se kroz ovu presudu najdirektnije krši Briselski sporazum.

"Ova politička presuda najdirektnije je kršenje Briselskog sporazuma u tački 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti. Međutim, u presudi Ivanu Todosijeviću odlučivale su samo sudije albanske nacionalnosti i u prvostepenom i u drugostepenom postupku", navodi se u saopštenju.

"Država Srbija će kao i do sada nastaviti da pruža svu potrebnu pravnu i svaku drugu pomoć Ivanu Todosijeviću koji se našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu", zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

Ruska novinarka proterana sa Kosova
Kosovske vlasti uhapsile su tokom vikenda rusku novinarku Dariju Aslamovu i proterale je, pod optužbom da je špijunirala za Moskvu, uz zabranu ulaska na Kosovo u trajanju od pet godina.
  • 08.08.2022
Šumski požar u okolini Kline

Šumski požar koji je danas oko podneva izbio nadomak Kline, preti da ugrozi povratničko selo Drenovac, a vatra se širi i prema selima Bokšić, Petrič i Duge Njive, saznaje Riznica.

  • 08.08.2022
Tužilaštvo: Optužnica protiv tri osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv kosovskih državljana B.B, B.S, i DŽ.K. za krivična dela povezana sa „krijumčarenjem migrantima“.
  • 08.08.2022
Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti i psovke

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića iz Donje Brnjice kod Prištine sinoć su ispisani uvredljivi grafiti i psovke na albanskom jeziku. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je najnoviji incident uz ocenu da je ovaj čin zapravo „lice vlasti u Prištini“.

  • 07.08.2022
Oslobođena ruska novinarka privedena na KiM

Novinarka ruske "Komsomoljske pravde" Darija Aslamova puštena je iz pritvora na Kosovu u noći između subote i nedelje, gde je zadržana kada je  pokušala da pređe administrativni prelaz, preneo je taj list.

  • 07.08.2022
Gazivode: Pucano na jedinicu Kosovske policije

Nepoznate osobe pucale su danas oko 11.25 časova u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kosovske policije, uz naznaku da nema povređenih.

  • 06.08.2022