Vesti
Hronika

Kancelarija za KiM: Presuda Todosijeviću je presuda svakom Srbinu koji se bori za istinu

"Sramnom odlukom da potvrdi dvogodišnju kaznu zatvora poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, prištinsko pravosuđe nanelo je nesagledivu štetu procesu pomirenja na Кosovu i Metohiji" navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Kancelarija za KiM: Presuda Todosijeviću je presuda svakom Srbinu koji se bori za istinu
Ivan Todosijević (Foto KoSSev)

Iz Kancelarije smatraju da je ovom odlukom narušena bezbednosna situacija svakog Srbina na Kosovu.

"Ovom skandaloznom odlukom koja nije utemeljena ni na pravu ni na pravdi, opasno je narušena bezbednosna situacija na Кosovu i Metohiji jer presuda Ivanu Todosijeviću presuda je svakom Srbinu koji se za istinu bori", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će povodom presude Ivanu Todosijeviću biti održane hitne konsultacije sa predstavnicima Srpske liste.

"Povodom ove sramne presude biće održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije i naš odgovor će biti odlučan i snažan", zaključuje se u saopštenju.

Ipak, iz Kancelarije dalje smatraju da pored toga što je ovom presudom narušena bezbednosna situacija svakog Srbina na Kosovu, ovakvim pristupom zabranjuje im se i sloboda govora, pravo i pravo na mišljenje.

"Na ovaj način se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, sloboda govora i iznošenje istine".

Napominju da se kroz ovu presudu najdirektnije krši Briselski sporazum.

"Ova politička presuda najdirektnije je kršenje Briselskog sporazuma u tački 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti. Međutim, u presudi Ivanu Todosijeviću odlučivale su samo sudije albanske nacionalnosti i u prvostepenom i u drugostepenom postupku", navodi se u saopštenju.

"Država Srbija će kao i do sada nastaviti da pruža svu potrebnu pravnu i svaku drugu pomoć Ivanu Todosijeviću koji se našao na udaru Prištine samo zato što je Srbin i što brani istinu", zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

Upokojio se iguman manastira Duboki Potok, otac Romilo
Iguman manastira Duboki Potok, arhimandrit Romilo preminuo je danas, objavila je Eparhija raško prizrenska.
  • 19.09.2021
Todosijevićeva odbrana podnela zahtev za zaštitu zakonitosti
Odbrana Ivana Todosijevića podnela je Vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti, a protiv odluke kojom je on osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao u vezi sa događajima u Račku.
  • 18.09.2021
Zbog nepoštovanja anti-kovid mera izrečeno 1.438 kazni
U poslednja 24 sata Policija Kosova je u saradnji sa nadležnim opštinskim inspektorima izrekla 1.438 kazni građanima koji nisu poštovali mere u sprečavanju širenja koronavirusa.
  • 18.09.2021
Koha: Uhapšen lekar koji je otvorio lažnu istoriju bolesti Božidaru Dejanoviću
Lekaru Univerzitetsko kliničkog centra Kosova u Prištini (UKCK) Bakimu Ademiju određena je mera 48-časovnog zadržavanja zbog otvaranja lažne istorije aktuelnom gradonačelniku Klokota Božidaru Dejanoviću, otkriva prištinska Koha.
  • 17.09.2021
Preminuo Minja Subota

Preminuo je čuveni televizijski voditelj Milan Minja Subota.

  • 17.09.2021
Preminuo Dušan Duda Ivković

Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini.

  • 16.09.2021