Vesti
Hronika

Kancelarija za KiM: Opljačkane tri crkve, uhapšen Albanac

Od početka godine, opljačkane su tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok, saopštila je Kancelarija za KiM. Kako je navedeno u saopštenju, jedna osoba, Albanac po nacionalnosti, je uhapšena.
Kancelarija za KiM: Opljačkane tri crkve, uhapšen Albanac
Ilustracija (Foto Blic)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je proteklog vikenda obijena i poharana crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama, a da su se prethodnih dana se na meti našle crkva Svetih oca u selu Zupče i crkva Vaznesenja Gospodnjeg u mestu Jagnjenica.

Tvrde da su iz hramova odneti novac, dragocenosti, ali i da su razbacane relikvije.

Prema saopštenju, osoba albanske nacionalnosti je uhapšena.

"Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Кosovu i Metohiji.Više je nego jasno da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove".

Navode da se ovim nastavlja negativan trend porasta etnički motivisanih incidenata na Kosovu.Ostale vesti

Određen pritvor osumnjičenom za nanošenje teških telesnih povreda u tuči kod picerija
Iz Kosovske policije je saopšteno da je U.M. (1998) saslušan u prisustvu advokata zbog sumnje da je počinio krivično delo “Nanošenje teških telesnih povreda”, tokom tuče koja se dogodila 28. juna u blizini picerije “Mrvica” u severnom delu Mitrovice.
  • 29.06.2022
Kancelarija za KiM: Načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga oštećen automobil
Načelniku Кosovsko-pomoravskog okruga Davoru Petkoviću nepoznate osobe noćas su razbile staklo na privatnom automobilu, soapštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 29.06.2022
Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022