Vesti
Hronika

Kancelarija za KiM: Opljačkane tri crkve, uhapšen Albanac

Od početka godine, opljačkane su tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok, saopštila je Kancelarija za KiM. Kako je navedeno u saopštenju, jedna osoba, Albanac po nacionalnosti, je uhapšena.
Kancelarija za KiM: Opljačkane tri crkve, uhapšen Albanac
Ilustracija (Foto Blic)

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da je proteklog vikenda obijena i poharana crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama, a da su se prethodnih dana se na meti našle crkva Svetih oca u selu Zupče i crkva Vaznesenja Gospodnjeg u mestu Jagnjenica.

Tvrde da su iz hramova odneti novac, dragocenosti, ali i da su razbacane relikvije.

Prema saopštenju, osoba albanske nacionalnosti je uhapšena.

"Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Кosovu i Metohiji.Više je nego jasno da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove".

Navode da se ovim nastavlja negativan trend porasta etnički motivisanih incidenata na Kosovu.Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022
Saobraćajna nesreća u Gračanici
U Gračanici kod kružnog toka dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali autobus i automobil. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj.
  • 26.11.2022
Preminuo Saša Zalepugin
Poznati televizijski voditelj, novinar i urednik Aleksandar Saša Zalepugin i autor kultne emisije "Nedjeljom popodne", preminuo je u Zagrebu u 91. godini, javljaju zagrebački mediji.
  • 26.11.2022
Uroševac: Uhapšen zbog silovanja maloletnice
Još jedan slučaj silovanja zabeležen je na Kosovu, ovoga puta u Uroševcu.
  • 26.11.2022
Ukinut pritvor medicinskim sestrama koje su maltretirale štićenicu doma za stare u Peći
Medicinskim sestrama uhapšenim zbog napada na štićenicu doma za stare u Peći početkom ovog meseca, kosovski Vrhovni sud ukinuo je meru pritvora.
  • 25.11.2022
Merdare: Zaplenjeno više od pola tone suvog mesa
Carinici su na kontrolnom punktu Merdare zaplenili više od 530 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, kojima su bili napunjeni koferi među prtljagom jednog autobusa na liniji iz Prizrena ka Nemačkoj, saopštila je Uprava carina.
  • 24.11.2022