Vesti
Hronika

Kamenovana crkva u Vitini

Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su "sinoć nepoznati počinioci kamenovali crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini".

Kamenovana crkva u Vitini
Crkva Svete Petke u Vitini (Foto Fejsbuk Kosovska Vitina)

Nastavljaju se napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve na Кosovu, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Sinoć je oko 22 sata kamenovana crkva Svete Petke u Кosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, ali na sreću niko nije povređen. Ovom incident prethodio je pokušaj nepoznatih počinioca da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Кlokotu", navodi se u saopštenju.

Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije na Kosovu alarmiraju, i da nije samo reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostale srbe, dodaje se u saopštenju.

“Opšte je poznato da su pravoslavni hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Кosovu i Metohiji. Posebno je simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom”.

Povodom sve učestalih napada, Кancelarija za Кosovo i Metohiju više puta se obraćala međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Кosova čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali adekvatne reakcije nije bilo.

“Zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Кosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao”, poručili su iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Preminula novinarka Gordana Suša
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.
  • 22.06.2021
Godišnjica od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac
"Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 22.06.2021
Ukradena strujna instalacija iz crkve u Uroševcu

Iz pravoslavne crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu ukradena je strujna instalacija, javio je prištinski portal Reporteri.

  • 21.06.2021
Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021