Vesti
Hronika

Kamenovana crkva u Vitini

Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su "sinoć nepoznati počinioci kamenovali crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini".

Kamenovana crkva u Vitini
Crkva Svete Petke u Vitini (Foto Fejsbuk Kosovska Vitina)

Nastavljaju se napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve na Кosovu, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Sinoć je oko 22 sata kamenovana crkva Svete Petke u Кosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, ali na sreću niko nije povređen. Ovom incident prethodio je pokušaj nepoznatih počinioca da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Кlokotu", navodi se u saopštenju.

Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije na Kosovu alarmiraju, i da nije samo reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostale srbe, dodaje se u saopštenju.

“Opšte je poznato da su pravoslavni hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Кosovu i Metohiji. Posebno je simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom”.

Povodom sve učestalih napada, Кancelarija za Кosovo i Metohiju više puta se obraćala međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Кosova čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali adekvatne reakcije nije bilo.

“Zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Кosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao”, poručili su iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022
Na Kosovu od 2010. zaplenjena imovina u vrednosti od 42 miliona evra
Od 2010. godine, kada je formirana, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom raspolaže vrednošću od 42 miliona evra, a zamenik generalnog direktora ove agencije Enver Krasnići je rekao da je ona podeljena u pet kategorija: nekretnine, nakit, gotovina, prevozna sredstva i razno.
  • 26.09.2022