Vesti
Hronika

Kamenovana crkva u Vitini

Kancelarija za KiM u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su "sinoć nepoznati počinioci kamenovali crkvu Svete Petke u Kosovskoj Vitini".

Kamenovana crkva u Vitini
Crkva Svete Petke u Vitini (Foto Fejsbuk Kosovska Vitina)

Nastavljaju se napadi na versku i kulturnu baštinu Srpske pravoslavne crkve na Кosovu, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Sinoć je oko 22 sata kamenovana crkva Svete Petke u Кosovskoj Vitini od strane nepoznatih počinilaca, ali na sreću niko nije povređen. Ovom incident prethodio je pokušaj nepoznatih počinioca da na Đurđevdan skinu srpsku trobojku sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Кlokotu", navodi se u saopštenju.

Broj incidenata u kojima se na meti našla verska i kulturna baština Srbije na Kosovu alarmiraju, i da nije samo reč o izolovanim događajima, već o seriji napada koji za cilj imaju da zaplaše i proteraju preostale srbe, dodaje se u saopštenju.

“Opšte je poznato da su pravoslavni hramovi važna mesta sabornosti srpskog naroda na Кosovu i Metohiji. Posebno je simptomatično da su napadi učestaliji tokom crkvenih praznika, čime se šalje nedvosmislena poruka Srbima u pokrajini da nemaju prava na mir, ali je i jasan signal netrpeljivosti prema svemu srpskom”.

Povodom sve učestalih napada, Кancelarija za Кosovo i Metohiju više puta se obraćala međunarodnim institucijama i misijama koje deluju na prostoru Кosova čija je dužnost i obaveza da garantuju mir i miran suživot, ali adekvatne reakcije nije bilo.

“Zahtevamo da se stepen zaštite srpskih verskih objekata podigne na još viši nivo, a vernicima garantuje mir i bezbednost na prostoru Кosova i Metohije, jer bez toga njihov mandat gubi svaki realni smisao”, poručili su iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
  • 01.12.2021
Osojane: Pronađeno beživotno telo povratnika u selu Koš
U povratničkom selu Koš kod Osojana u jutrarnjim časovima je pronađeno beživotno telo povratnika Velimira Popovića (1951) ispred porodične kuće. Srčani udar je najverovatniji uzrok njegove smrti.
  • 30.11.2021
KM: Danas saslušanje učesnika sinoćnjeg incidenta
Učesnici sinoćnje tuče i pucnjave koja se oko 23 sata dogodila u kafiću „Amnezija“ u Kosovskoj Mitrovici biće saslušani danas zbog alkoholisanog stanja u kome su se nalazili, rekao je za RTV Kim portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Bratislav Radović. 
  • 30.11.2021