Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu na severu Kosova

Ambulanta Zdravstvenog centra iz Kosovske Mitrovice koja se nalazi u mešovitom selu Suvi Do kamenovana je prošle noći.

Podeli ovaj članak sa:
  • Suvi Do (Foto arhiva Kim)

"Ovo je treći put u poslednja tri meseca da se na meti albaskih vandala našla ambulanta u Suvom Dolu koja je od dolaska međunarodnih mirovnjaka kamenovana više desetina puta", rekao je agenciji Beta direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović.

Prema njegovim rečima, u poslednjem napada na ovu zdravstvenu ustanovu demolirana su ulazna vrata, polomljena stakla na lekarskoj ordinaciji i sestrinskoj sobi čime je onemugućeno lečenje pacijenata u srpskom delu Suvog Dola.

"Počinioci su poznati, to su Albanci, nalogodavci su albanske institucije, a cilj motivisanih etničkih napada je stvaranje etnički čiste teritorije odnosno osvajanje srpske teritorije i otežavanje života Srbima i srpskim pacijentima", rekao je Ivanović.

On je dodao da je policija izvršila uviđaj i naglasio da mu iskustvo govori da je teško da će počinioci biti otkriveni. "Apelujemo na pripadnike međunarodne zajednice koji i dalje rade jalovo i sterilno, da izvrše pritisak i pronađu počinioce ovog vandalskog čina", rekao je Ivanović.

Multietničko selo Suvi Do nalazi na pet kilometara od Kosovske Mitrovice i u njemu živi oko 50 Srba. Lekarsku pomoć svakodnevno im pružaju lekar i medicinska sestra.

Kancelarija za KiM najoštrije osuđuje incident u Suvom Dolu

"Opominjemo one koji u slepoj mržnji nasrću na sve što je srpsko da je običaj da se zdravstveni objekti ne napadaju ni u vreme ratnih sukoba, i da je dvostruka sramota i greh kada se to čini u miru", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Kancelarija za KiM će pomoći da se pričinjena šteta sanira.

"Onako kako smo pomogli pri izgradnji, renoviranju i opremanju desetina zdravstvenih objekata Republike Srbije na Kosovu i Metohiji od 2014. godine", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je ambulanta kamenovana više puta u poslednjih nekoliko meseci, što jasno ukazuje na motive napadača.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane