Vesti
Hronika

Jovanka Savić tuži britanski Kfor

Britansko ministarstvo odbrane našlo se pred sudom. Pravnica Jovanka Savić pokušava da pozove na odgovornost britanski deo Kfora jer, posle ulaska trupa NATO-a na Kosovo i Metohiju, građanima nije pružio sigurnost. Postavlja i pitanje odgovornosti Unmika i Euleksa zbog inertnosti u istraživanju zločina nad civilima.
Jovanka Savić tuži britanski Kfor
Kfor (Foto arhiva Kim)

Kada su trupe NATO-a u junu 1999. godine ušle na Kosovo, međunarodna zajednica pravno je preuzela odgovornost za bezbednost tamošnjih građana. Međutim, pokazalo se da ih Kfor, Unmik i Euleks nisu zaštitili od zločina, niti su ih istražili.

"Savetodavni odbor Unmika za ljudska prava navodi 235 ovakvih slučajeva. Devedeset osam odsto su Srbi. Unmik je podrobno istražio samo jedan", kaže Jovanka Savić.

Da bi prikupila potrebna dokumenta za samo osam klijenata Jovanki Savić je bilo potrebno čak pet godina.

Sud je prvobitno odbacio predmet uz obrazloženje da su britanske trupe ne pod njegovom, već jurisdikcijom Ujedinjenih nacija. Slučaj se preselio pred Apelacioni sud. Evropska unija se odrekla imuniteta u ovom postupku. Čeka se da to učine i Ujedinjene nacije, koje priznaju da je prekršena Povelja o ljudskim pravima.

"Moji klijenti su se žalili i organima Ujedinjenih nacija i Euleksa za nadzor poštovanja ljudskih prava. Oba tela su zaključila da su njihova prava narušena, posebno ona iz člana 2, koja se odnose na pravo na život, i člana 3, koji se odnosi na nehumano postupanje", kaže Savićeva.

Međutim, ova međunarodna tela ne nude nikakav pravni lek. Zato bi ovaj proces mogao bi da se odrazi na celokupno međunarodno pravo.

"Ako uspemo, države članice Evropske unije i Ujedinjenih nacije morale bi, kada upravljaju stranim teritorijama, da primenjuju one standarde koje im nalažu njihovi sopstevni zakoni i ustavi. U suprotom bi morali da ponude pravni lek u skladu sa sopstvenim standardima i to svuda u svetu, ne samo na Kosovu i ne samo u odnosu na kosovske Srbe", kaže Savićeva.

Jovanka Savić i njen tim rade besplatno. Bore se sa vremenom kako bi sakupili 16.200 funti za sudske troškove. Tražili su odlaganje plaćanja do 22. septembra.

"Ne znam da li će naš zahtev biti usvojen. Nadam se da ću znati do 4. septembra. Ako nas odbiju, moraću u utorak 5. septembra da obavestim sud da ne možemo da nastavimo. Mislim da bi to bila vrhunska ironija", kaže Savićeva.

Vreme polako ističe. U utorak će ovaj slučaj ili ući u istoriju ili postati istorija.Ostale vesti

Obijena porodična kuća u Dobrotinu
Tokom prethodne večeri u Dobrotinu je obijena porodična kuća Velike Mihajlović.
  • 30.01.2023
U Kraljevu održan skup podrške uhapšenom Slađanu Trajkoviću
U Kraljevu kod Duhovnog centra "Sveti vladika Nikolaj Velimirović" danas je održan skup podrške uhapšenom bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću iz Kosovske Mitrovice. 
  • 28.01.2023
Kancelarija za KiM: Kamenovano vozilo KG tablica u Suvom Dolu

U naselju Suvi Do kod Kosovske Mitrovice sinoć je kamenovano vozilo kragujevačkih registarskih tablica kojim je upravljao Saša Blažić, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.01.2023
KP: Pucano na patrolno vozilo policije kod Zvečana
Na lokaciji Banjska-Izvor u opštini Zvečan danas je pucano iz vatrenog oružja na patrolu Kosovske policije koja je bila na dužnosti. Povređenih nema, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 27.01.2023
ERP potvrdila tragičnu smrt sveštenika u Vučitrnu
"Sa dubokom tugom osećamo potrebu da obavestimo javnost o nesrećnom slučaju koji se dogodio sinoć u Vučitrnu", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske (ERP).
  • 27.01.2023
Odbačena optužnica protiv pet osoba osumnjičenih za silovanje devojčice
Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje jedanaestogodišnjakinje koje se dogodio u avgustu prošle godine u Prištini.
  • 26.01.2023