Jevtić u Starom Gracku: Činjenica da počinioci nisu kažnjeni je bolna

Ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić obišao je oskrnavljene nadgrobne spomenike na pravoslavnom groblju u Lipljanu. A potom položio venac ubijenim žeteocima u Starom Gracku.

Podeli ovaj članak sa:
  • Jevtić u Lipljanu (Foto Kim)

Ministra Dalibora Jevtića dočekale su porodice čiji su nadgrobni spomenici porušeni prošle nedelje. Na groblju je razgovarao sa lipljanskim parohom Srđanom.

„Kada se taj nemili događaj desio bio sam u prilici da razgovaram i sa predstavnicima policije, kao i sa predstavnicima drugih institucija. Prvi put se desilo da policja pošaje forenzički tim, oni su uzeli otiske koje su tamo našli na samim spomenicima i saznali da tamo postoje i drugi tragovi. Ako postoji volja policije oni počinioce mogu pronaći i kazniti u skladu sa zakonom “, poručio je Jevtić.

Nakon obilaska pravoslavnog groblja u Lipljanu, Jevtić je položio venac stradalim žeteocima u Starom Gracku, gde su ga dočekale porodice ubijenih, kao i predstavnici Lipljana, Starog Gracka i Rabovca.

„Tužno je što je ovako malo selo pretrpelo veliki bol, nešto što je i dan danas ostavilo veliku patnju među ljudima. Činjenica da počinioci nisu kažnjeni je posebno bolna, ali je još bolnije što se odustalo od dalje istrage“, rekao je on.

Jevtić napominje da je pre više od godinu dana poslao otvoreno pismo mnogim zvaničnicima, ali i da je jedino odgovorila američka ambasada.

„Niko drugi nije dao odgovor na pitanja koja su postavljena, između ostalih ono ključno ne samo ko je počinio, već i zašto se i zbog čega zaustavila istraga, to ćutanje dovoljno govori o njima“, rekao je Jevtić.

Jevtić je obišao i petočlanu porodicu Milutina Matovića iz Starog Gracka kome je ministarsvo izgradilo kuću.

„Pomogao je ovom selu mnogo, pomogao je i meni tako što mi je izgradio kuću. Ukupno je izgrađeno šest, renovirano 30 kuća, renovirana je škola, poligon. Od kada je ministar Jevtić počeo da dolazi ovde, sve ono što je obećao on je ispunio i na taj način zadržao veliki broj ljudi da ostane na ovim prostorima. Imam troje dece i ne planiram da se selim iz Starog Gracka“, kazao je Matović.

Ministar Jevtić je nakon obilaska porodice Matović, razgovarao i sa meštanima Starog Gracka, Rabovca i Lipljana, gde su u razgovoru mešatni istakli da je najveći problem nezaposlenost mladih i izrazili nadu da će se naći neko rešenje.

Zoran Ćirković učitelj u OŠ u Starom Gracku ističe da je ministar prisutan tokom cele godine, a ne samo kada je parastos.

„Zahvaljujem se ministru, on nije prisutan samo kada je u pitanju parastos, nego su oni tu 365 dana u godini. Pomogao je mnogo izgradio je 6 kuća, 30 je renovirao, biće još renoviranja i još izgradnje. On je čovek koji u ovom selu pomaže, deci, omladini, pa i penzionerima, a najviše porodicama žrtava. Gracko se promenilo što se tiče infrakstrukture, porodice ne odlaze, ali posla nema u dovoljnoj meri, pokušavamo da zadržimo mlade bračne parove, a što se tiče istrage o ubistvu četrnaest žetaoca ona je obustavljena, videćemo šta će dalje biti“, rekao je učitelj u Starom Gracku Zoran Ćirković.

Jevtić je prethodno obišao Babin Most gde je razgovarao sa mladim bračnim parom stomatologa. Najavio je od septembra i konkurs za sve mlade preduzetnike koji žele da napreduju u svom poslu.

„Srećan sam što smo mladi bračni par uspeli da zadržimo u Babinom Mostu, da ne bi tražili drugačiju perspektivu i bili daleko od svoje kuće. To je samo jedan od 32 projekata koje smo realizovali u proteklih mesec dana, projekte smo realizovali uz pomoć Kancelarije EU, ovo je jedan vid rešavanja nezaposlenosti u svim sredinama“.

Ministar Jevtić je rekao da će biti urađeno sve što je potrebno i u ostalim selima, kao što je urađeno u Starom Gracku, nastaviće se sa renoviranjem i izgradnjom kuća.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane