Vesti
Hronika

Izvršena primopredaja posmrtnih ostataka bračnog para Petrović

Posmrtni ostaci bračnog para Petrović, Rade i Miće, iz Đakovice predati su predstavnicima Vlade Srbije, na administrativnom punktu Merdare.
Izvršena primopredaja posmrtnih ostataka bračnog para Petrović
Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru (Foto Kim)

Bračni par Petrović je 1999. godine kidnapovan, a onda su pronađena njihova beživotna tela u okolini Đakovice, kod mesta zvanog "Bunker".

Forenzičari su utvrdili da je smrt nastupila egzekucijom. Članovi porodice Petrović ovlastili su predstavnike Vlade Srbije da u njihovo ime preuzmu posmrtne ostatke.

Predsednik Vladine komisije za rasvetljavanje sudbine nestalih osoba Veljko Odalović kaže da je bilo puno propusta i nesporazuma, ali da su prevaziđeni. Izrazio je nadu da će bar na ovaj način porodicama omogućiti mir.

"Prema informacijama koje mi imamo, u neposrednoj blizini bunkera bila su tri logora. U Virdžiniji, Auto-moto savezu i kod fabrike ’Metalik’. Imamo još jedan broj nestalih lica koja su izvesno bila tamo. Ima još kostiju koje će biti identifikovane, ali ne očekujemo da tu bude novih identifikacija", rekao je Odalović.

Željko Jović iz Kancelarije za KiM rekao je da je ovaj čin „težak, tužan i potresan“. On je dodao da će se truditi da izvrše pritiske svuda gde to bude bilo moguće.

"Insistiraćemo da se do kraja rasvetle svi zločini i insistirati da nam se što pre kaže gde su svi naši nestali. To je težak i mukotrpan proces za sve koji učestvju u tome, ali to ne sme biti izgovor, ni za sporost ni odugovlačenje, a svakako ne za skrivanje zočinaca i skrivanje činjenica kako doći do naših najmilijih", istakao je Jović.

Predsednica Unije srpskih udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković istakla je da je potraga za nestalima veoma spora.

„Ima još puno mesta gde treba da se radi ekshumacija, ali ceokupan proces ide jako sporo. Odugovlači se. Verovato oni imaju svoje političke razloge zbog kojih se odugovlači. Interes porodica je sasvim zapostavljen“, kazala je Marinkovićeva.

Na mestu zvanom Bunker kod Đakovice, 1999. godine pronađena su i tela petočlane porodice Šutaković.

Tela Đorđa i Darinke Šutaković i njihova tri maloletna sina porodicama će biti predata 10. septembra na punktu Kula, prema Crnoj Gori, jer porodica želi da ih sahrani kod Andrijevice.

Prema zvaničnim podacima, broj nestalih lica na Kosovu je 1653, od kojih je srpske nacionalnosti više od 500. Najviše je nestalih Albanaca.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020