Vesti
Hronika

Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za vakcinama protiv kovida-19

"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
Kosovska inspekcija u potrazi za kovid vakcinama u Domu Zdravlja u Štrpcu (Foto RTV Herc)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da je izvršen pretres na Odeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i Odeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja.

“Inspektori su sačinili zapisnik, u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja upozoren je da je posedovanje nelegalno nabavljenih vakcina krivično delo”, dodaje se u saopštenju.

“Ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, poručuje se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju će svim raspoloživim kanalima obavestiti nadležne međunarodne instance o  postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smeju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Кosovu. Republika Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju protiv kovida-19, i pravo na vakcinu već ostvaruju i građani koji žive na Кosovu, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista osudila upad u prostorije DZ u Štrpcu

Srpska lista osudila je upad kosovskih inspektora u prostorije Doma zdravlja u Štrpcu i navela da zahteva od Unmika, Kfora, Evropske unije, ambasada u Prištini, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih tela da hitno reaguju.

"U trenutku kada se čitav svet suočava sa posledicama ove opake pandemije,i kada je vakcina jedini način da se ovoj pošasti stane na kraj, nesposobnost da za građane obezbedi vakcine Priština prikriva nasilnim upadima u srpske zdravstvene ustanove i demonstracijom sile, u nadi da će im to doneti jeftine političke poene", saopšteno je iz Srpske liste.

Kako se dodaje, ovo je još jedan dokaz zašto su poslanici Srpske liste svojevremeno uskratili podršku ovoj Vladi, "ali i da ćemo znati da pamteći ovakvo ponašanje dobro procenimo sa kim ćemo biti u koaliciji nakon vanrednih izbora koji su pred nama", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Na Tviteru se oglasio i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.Ostale vesti

I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021