Vesti
Hronika

Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za vakcinama protiv kovida-19

"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
Kosovska inspekcija u potrazi za kovid vakcinama u Domu Zdravlja u Štrpcu (Foto RTV Herc)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da je izvršen pretres na Odeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i Odeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja.

“Inspektori su sačinili zapisnik, u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja upozoren je da je posedovanje nelegalno nabavljenih vakcina krivično delo”, dodaje se u saopštenju.

“Ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, poručuje se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju će svim raspoloživim kanalima obavestiti nadležne međunarodne instance o  postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smeju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Кosovu. Republika Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju protiv kovida-19, i pravo na vakcinu već ostvaruju i građani koji žive na Кosovu, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista osudila upad u prostorije DZ u Štrpcu

Srpska lista osudila je upad kosovskih inspektora u prostorije Doma zdravlja u Štrpcu i navela da zahteva od Unmika, Kfora, Evropske unije, ambasada u Prištini, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih tela da hitno reaguju.

"U trenutku kada se čitav svet suočava sa posledicama ove opake pandemije,i kada je vakcina jedini način da se ovoj pošasti stane na kraj, nesposobnost da za građane obezbedi vakcine Priština prikriva nasilnim upadima u srpske zdravstvene ustanove i demonstracijom sile, u nadi da će im to doneti jeftine političke poene", saopšteno je iz Srpske liste.

Kako se dodaje, ovo je još jedan dokaz zašto su poslanici Srpske liste svojevremeno uskratili podršku ovoj Vladi, "ali i da ćemo znati da pamteći ovakvo ponašanje dobro procenimo sa kim ćemo biti u koaliciji nakon vanrednih izbora koji su pred nama", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Na Tviteru se oglasio i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.Ostale vesti

Protesti širom Srbije
Dragan Milovanović Crni, momak iz Šapca koji je uspeo da nadjača SNS batinaše, i zaustavi bager kojim su krenuli u masu demonstranata tokom jučerašnje blokade, još uvek je u pritvoru. Građani Šapca večeras se ponovo okupljaju ispred policijske stanice, kako bi zatražili njegovo hitno oslobađanje.
  • 28.11.2021
Razbijeno staklo na radnji Blagoja Radića iz Orahovca
U noći između subote i nedelje polomljeno je staklo na vratima prodavnice vlasnika Blagoja Radića u Orahovcu.
  • 28.11.2021
Još uvek se traga za počiniocem ubistava u blizini Dečana
Policija i pravosudni organi i dalje tragaju za maskiranom osobom koja je kalašnjikovim ubila dva srednjoškolca i vozača autobusa kod sela Glođane u blizini Dečana. Vlada u Prištini nudi 20.000 evra za informaciju o izvršiocu ubistva. 
  • 28.11.2021
Preminuo Milutin Mrkonjić
Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 79. godini, potvrdio je predsednik socijalista Ivica Dačić.
  • 28.11.2021
KM: Uhapšen na autobuskoj stanici sa preko 11kg marihuane

Dvadesetosmogodišnji Srbin D.B. uhapšen je jutros na autobuskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, nakon što mu je policija u torbama pronašla više od 11 kilograma marihuane.

  • 27.11.2021
Pucano na autobus kod Dečana, stradale tri osobe

Maskirani napadač ubio je automatskim oružjem tri osobe u autobusu na putu između između sela Šaptej i Glođane u blizini Dečana. Policija je pokrenula poteru za napadačem. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a motiv je nepoznat.

  • 27.11.2021