Vesti
Hronika

Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za vakcinama protiv kovida-19

"Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja praćena pripadnicima policije, danas je u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, izvršila pretres tražeći vakcine protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Izvršen pretres Doma zdravlja u Štrpcu u potrazi za  vakcinama protiv kovida-19
Kosovska inspekcija u potrazi za kovid vakcinama u Domu Zdravlja u Štrpcu (Foto RTV Herc)

U saopštenju dostavljenom medijima ističe se da je izvršen pretres na Odeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i Odeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja.

“Inspektori su sačinili zapisnik, u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja upozoren je da je posedovanje nelegalno nabavljenih vakcina krivično delo”, dodaje se u saopštenju.

“Ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, poručuje se u saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju će svim raspoloživim kanalima obavestiti nadležne međunarodne instance o  postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smeju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Кosovu. Republika Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju protiv kovida-19, i pravo na vakcinu već ostvaruju i građani koji žive na Кosovu, zaključuje se u saopštenju.

Srpska lista osudila upad u prostorije DZ u Štrpcu

Srpska lista osudila je upad kosovskih inspektora u prostorije Doma zdravlja u Štrpcu i navela da zahteva od Unmika, Kfora, Evropske unije, ambasada u Prištini, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih tela da hitno reaguju.

"U trenutku kada se čitav svet suočava sa posledicama ove opake pandemije,i kada je vakcina jedini način da se ovoj pošasti stane na kraj, nesposobnost da za građane obezbedi vakcine Priština prikriva nasilnim upadima u srpske zdravstvene ustanove i demonstracijom sile, u nadi da će im to doneti jeftine političke poene", saopšteno je iz Srpske liste.

Kako se dodaje, ovo je još jedan dokaz zašto su poslanici Srpske liste svojevremeno uskratili podršku ovoj Vladi, "ali i da ćemo znati da pamteći ovakvo ponašanje dobro procenimo sa kim ćemo biti u koaliciji nakon vanrednih izbora koji su pred nama", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Na Tviteru se oglasio i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.Ostale vesti

Zaštićeni svedok odbio da svedoči na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zaštićeni svedok odustao je od ispitivanja, tvrdeći da je "uplašen za svoj i život svoje porodice", iako je 2018. godine o ubistvu govorio u izjavi tužilaštvu.
  • 25.05.2022
Policajac iz Mitrovice osumnjičen da je oštetio kamere u blizini plantaže marihuane
Inspektori Policijskog inspektorata Kosova uhapsili su sinoć policajca Regionalne direkcije Sever u Mitrovici zbog sumnje za prikrivanje dokaza nakon akcije otkrivanja plantaže marihuane u Izvorima pre dva dana.
  • 25.05.2022
Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022