Vesti
Hronika

Izrešetan automobil novinara kosovskog portala Reporteri

Novinar kosovskog portala Reporteri Škumbin Kajtazi saopštio je da je napadnut i da je noćas pucano na njegov automobil sa 5 do 6 metaka.
Izrešetan automobil novinara kosovskog portala Reporteri
Izrešetan automobil (Foto Fejsbuk/Škumbin Kajtazi)

Događaj se desio oko ponoći, dok je auto bio parkiran u centru Južne Mitrovice.

„Bio sam blizu i čuo pucnje, ali sam bio naivan čovek koji veruje da je Kosovo normalna zemlja, nisam dozvolio da mi um kaže da bi to mogao da bude napad. Nisam bio u pravu“, napisao je Kajtazi na svojoj Fejsbuk stranici.

Navodi da je auto ozbiljno oštećen, sa rupama od metaka na vozačevom sedištu, krovu i zadnjoj strani automobila, a objavio je i fotografije.

Policiji je prijavio da je slučaj povezan sa onim čime se bavi na poslu, a da lični problem nije imao ni sa kim još od srednje škole.

„Slučaj je prijavljen policiji i inspektori za teška krivična dela će se uskoro pozabaviti ovim. Rasvetljavanje treba brzo da usledi", istakao je Kajtazi.

On kaže da se ne oseća uplašeno, već da su to oni ljudi koji ga, kako tvrdi, prate. „Samo sam očajan državom i njenim ljudima“, naveo je novinar.

Hoti osudio napad na Kajtazija

Kosovski premijer Avdulah Hoti osudio je napad na novinara Škumbina Kajtazija, navodeći da su napadi na novinare i medije direktno ugrožavanje demokratskih vrednosti, prenosi Reporteri.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je sa zabrinutošću primio vest o napadu na novinara Kajtazija i zatražio da se razjasne sve okolnosti ovog slučaja.

"Sloboda medija i sloboda izražavanja zagarantovani su zakonom i biće zaštićeni u svim okolnostima. Zbog toga tražim od agencija za sprovođenje zakona da slučaj novinara Kajtazija tretiraju sa visokim prioritetom i da razjasne okolnosti napada", napisao je Hoti.

On je poručio da će agencije za sprovođenje zakona na Kosovu napade na novinare i medije, kao direktne napade na demokaratske vrednosti, tretirati prioritetno.

Me shqetësim e mora lajmin për rastin e sulmit ndaj gazetarit Shkumbin Kajtazi.

Liria e medias dhe liria e shprehjes...

Posted by Avdullah Hoti on Недеља, 18. октобар 2020.

UNK poziva nadležne da pronađu odgovorne

I Udruženje novinara Kosova (UNK) najoštrije je osudilo napad na automobil Škumbina Kajtazija i pozvalo nadležne organe da istraže ovaj slučaj što je pre moguće, kako bi se lica koja su počinila ovo delo privela pravdi.

UNK je kontaktirao kosovsku policiju, koja je izjavila da se slučaj istražuje.

U saopštenju Udruženje ističe da je kontaktiralo kosovsku policiju, koja je izjavila da se slučaj istražuje, prenosi RTK.

Za UNK vatreno oružje na automobil novinara Kajtazija je izuzetno zabrinjavajuće i pogoršava ne samo klimu u novinarstvu, veugrožava živote novinara.

Uznemirava činjenica, kako se navodi, da su u periodu od četiri meseca bila dva napada na novinara Škumbina Kajtazija.

UNK je ukazao da je svaki napad na novinare napad na javni interes i demokratiju u zemlji.Ostale vesti

Opljačkano srpsko domaćinstvo u Plemetini kod Obilića
Domaćinstvo Veljka Vuksanovića opljačkano je u selu Plemetina kod Obilića, a nepoznate maskirane osobe odnele su vredne delove mehanizacije i alata.
  • 27.10.2020
Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020