Vesti
Hronika

Izrešetan automobil novinara kosovskog portala Reporteri

Novinar kosovskog portala Reporteri Škumbin Kajtazi saopštio je da je napadnut i da je noćas pucano na njegov automobil sa 5 do 6 metaka.
Izrešetan automobil novinara kosovskog portala Reporteri
Izrešetan automobil (Foto Fejsbuk/Škumbin Kajtazi)

Događaj se desio oko ponoći, dok je auto bio parkiran u centru Južne Mitrovice.

„Bio sam blizu i čuo pucnje, ali sam bio naivan čovek koji veruje da je Kosovo normalna zemlja, nisam dozvolio da mi um kaže da bi to mogao da bude napad. Nisam bio u pravu“, napisao je Kajtazi na svojoj Fejsbuk stranici.

Navodi da je auto ozbiljno oštećen, sa rupama od metaka na vozačevom sedištu, krovu i zadnjoj strani automobila, a objavio je i fotografije.

Policiji je prijavio da je slučaj povezan sa onim čime se bavi na poslu, a da lični problem nije imao ni sa kim još od srednje škole.

„Slučaj je prijavljen policiji i inspektori za teška krivična dela će se uskoro pozabaviti ovim. Rasvetljavanje treba brzo da usledi", istakao je Kajtazi.

On kaže da se ne oseća uplašeno, već da su to oni ljudi koji ga, kako tvrdi, prate. „Samo sam očajan državom i njenim ljudima“, naveo je novinar.

Hoti osudio napad na Kajtazija

Kosovski premijer Avdulah Hoti osudio je napad na novinara Škumbina Kajtazija, navodeći da su napadi na novinare i medije direktno ugrožavanje demokratskih vrednosti, prenosi Reporteri.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je sa zabrinutošću primio vest o napadu na novinara Kajtazija i zatražio da se razjasne sve okolnosti ovog slučaja.

"Sloboda medija i sloboda izražavanja zagarantovani su zakonom i biće zaštićeni u svim okolnostima. Zbog toga tražim od agencija za sprovođenje zakona da slučaj novinara Kajtazija tretiraju sa visokim prioritetom i da razjasne okolnosti napada", napisao je Hoti.

On je poručio da će agencije za sprovođenje zakona na Kosovu napade na novinare i medije, kao direktne napade na demokaratske vrednosti, tretirati prioritetno.

Me shqetësim e mora lajmin për rastin e sulmit ndaj gazetarit Shkumbin Kajtazi.

Liria e medias dhe liria e shprehjes...

Posted by Avdullah Hoti on Недеља, 18. октобар 2020.

UNK poziva nadležne da pronađu odgovorne

I Udruženje novinara Kosova (UNK) najoštrije je osudilo napad na automobil Škumbina Kajtazija i pozvalo nadležne organe da istraže ovaj slučaj što je pre moguće, kako bi se lica koja su počinila ovo delo privela pravdi.

UNK je kontaktirao kosovsku policiju, koja je izjavila da se slučaj istražuje.

U saopštenju Udruženje ističe da je kontaktiralo kosovsku policiju, koja je izjavila da se slučaj istražuje, prenosi RTK.

Za UNK vatreno oružje na automobil novinara Kajtazija je izuzetno zabrinjavajuće i pogoršava ne samo klimu u novinarstvu, veugrožava živote novinara.

Uznemirava činjenica, kako se navodi, da su u periodu od četiri meseca bila dva napada na novinara Škumbina Kajtazija.

UNK je ukazao da je svaki napad na novinare napad na javni interes i demokratiju u zemlji.Ostale vesti

Pljačke u Gračanici: Lopovi ulaze u kuće dok su domaćini u kućama
Poslednjih dana u Gračanici je opljačkano nekoliko porodica, a zabeležen je i jedan pokušaj pljačke. Za sada prema tvrdnjama oštećenih, nijedan slučaj nije rasvetljen. 
  • 21.10.2021
Za starcem iz Straže i dalje se traga
Boško Mladenović iz sela Straža, koji ima 90 godina nestao je devetog oktobra ove godine. Iako su sprovedene potrage, od straca nema ni traga, potvrdio je za RTV Kim poručnik kosovske policije za region Gnjilane Ismet Hašani.
  • 20.10.2021
Kosovski vrhovni sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Vrhovni sud potvrdio je šestogodišnju kaznu zatvora Nenadu Arsiću za ratne zločine na Kosovu.

  • 20.10.2021
Zalutali metak na Jarinju
Kosovska policija je preko graničnih službenika dobila informaciju da je na graničnom prelazu Jarinjeu u popodnevnim časovima metak iz vatrenog oružja pogodio kontejner koji služi službenicima granične policije i carine na teritoriji Kosova, potvrđeno je za RTV Kim iz Policije Kosova.
  • 17.10.2021
Gračanica: Opljačkana porodica Jovanović
Lopovi su tokom prethodne noći upali u kuću Aleksandra Jovanovića u Gračanici i iz nje odneli novac, mobilne telefone, dokumentaciju kao i automobil BMW X5 koji je bio parkiran u dvorištu.
  • 16.10.2021
Polomljeni krstovi na groblju u Orahovcu

Prilikom posete grobu svog supruga Bogdana, koji je sahranjen na srpskom pravoslavnom groblju u Orahovcu Jovanka Šarić je zatekla polomljenu krstaču.

  • 16.10.2021