Vesti
Hronika

"Izgubljeno poverenje u pravo i pravdu"

Polaganjem cveća i paljenjem sveća kod kod “Spomenika istine” i spomen - ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 16 godina od martovskog pogroma.
Predstavnici lokalne vlasti (Foto Kontakt)

Dragan Spasojević je pre 16 godina u martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici ostao bez oca.

Borivoje Spasojević ubijen je u Kolašinskoj ulici u severnom delu Mitrovice.

Spasojević u izjavi za radio Kontakt Plus kaže da ni posle 16 godina nema pravde, ali da sećanje na martovski pogrom neće izbledeti.

“Naše je da uvek obeležavamo ovaj dan, da nikad ne zaboravimo i da uvek pamtimo šta se tada desilo i šta uvek može da se desi, da nikako ne okrećemo glavu od realnosti koja je trenutno na Kosovu i od svih onih koji ne žele da budemo ovde. Mi ćemo i ubuduće da obeležavamo ovaj dan, organi lokalne vlasti takođe obeležavaju, iako su sada neke vanredne okolnosti. Mi smo tu da uvek pamtimo i da se sećamo, a pravda je spora, ali dostižna” – rekao je Spasojević.

Cveće su položili i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Slavko Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Aleksandar Spirić je ukazao da ni nakon 16 godina nisu privedeni pravdi odgovorni za martovsko nasilje.

“Današnji dan nas obavezuje ali i opominje da se sećamo stradalih 17.marta 2004.godine. Nažalost, i 16 godina nakon martovskog pogroma, svedoci smo da još uvek niko nije priveden niti osuđen, za sve ono što se dešavalo srpskom narodu, manastirima i crkvama na prostoru Kosmeta. Ne zaboravljamo, pamtimo i sećamo se žrtava, ali naš je svakako interes da se svi prognani vrate na svoja ognjišta, a da svi manastiri, crkve, crkvišta i groblja srpskog naroda, budu obnovljeni” – rekao je Spirić.

Slavko Simić je istakao da su na današnji dan pre 16 godina ljudi, nažalost, izgubili živote, slobodu, domove, i što je najteže, izgubili smo poverenje u naše komšije, u međunarodne misije i organizacije koje su do 17.marta garantovale mir i sigurnost srpskom narodu, izgubili smo poverenje u pravo i pravdu.

Zato nikada ne smemo da izgubimo sećanje na 17.mart i nikada ne smemo da dozvolimo da se 17.mart ponovi i dogodi, na KiM, bilo gde gde Srbi žive, niti bilo gde u svetu, poručio je Simić.

“Činjenica je da oni koji su činili zločine 17.marta trebaju biti procesuirani zato što su njihovi zločini dokazani, a oni koji su nam govorili da je njihova misija misija mira, očuvanja imovine SPC i srpskog življa na KiM, oni su potpuno podbacili. Već 16 godina uzaludno pozivamo međunarodnu zajednicu da već jednom preduzmu konkretne mere protiv onih koji su skrnavili imovinu SPC, kulturno – istorijsku baštinu, pozivamo ih uzaludno, jer oni ćute. To njihovo ćutanje je ravno saučesništvu u svemu onome što se događalo 17.marta. Nama ništa drugo ne preostaje nakon takvog odnosa, nego da čuvamo sećanje na naže postradale sugrađane, na postradale velelepne crkve i manastire i da budemo ponosan narod, jer, za razliku od nekih koji imaju mrlju u svojoj istoriji, mi takvu mrlju nikada nismo imali, niti ćemo je imati. Ostajemo jedinstveni, solidarni, složni” – rekao je Simić.

U talasu nasilja na Kosovu, marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom martovskih nereda na Kosovu proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga, koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

 Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020