Vesti
Hronika

"Izgubljeno poverenje u pravo i pravdu"

Polaganjem cveća i paljenjem sveća kod kod “Spomenika istine” i spomen - ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 16 godina od martovskog pogroma.
Predstavnici lokalne vlasti (Foto Kontakt)

Dragan Spasojević je pre 16 godina u martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici ostao bez oca.

Borivoje Spasojević ubijen je u Kolašinskoj ulici u severnom delu Mitrovice.

Spasojević u izjavi za radio Kontakt Plus kaže da ni posle 16 godina nema pravde, ali da sećanje na martovski pogrom neće izbledeti.

“Naše je da uvek obeležavamo ovaj dan, da nikad ne zaboravimo i da uvek pamtimo šta se tada desilo i šta uvek može da se desi, da nikako ne okrećemo glavu od realnosti koja je trenutno na Kosovu i od svih onih koji ne žele da budemo ovde. Mi ćemo i ubuduće da obeležavamo ovaj dan, organi lokalne vlasti takođe obeležavaju, iako su sada neke vanredne okolnosti. Mi smo tu da uvek pamtimo i da se sećamo, a pravda je spora, ali dostižna” – rekao je Spasojević.

Cveće su položili i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Slavko Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

Aleksandar Spirić je ukazao da ni nakon 16 godina nisu privedeni pravdi odgovorni za martovsko nasilje.

“Današnji dan nas obavezuje ali i opominje da se sećamo stradalih 17.marta 2004.godine. Nažalost, i 16 godina nakon martovskog pogroma, svedoci smo da još uvek niko nije priveden niti osuđen, za sve ono što se dešavalo srpskom narodu, manastirima i crkvama na prostoru Kosmeta. Ne zaboravljamo, pamtimo i sećamo se žrtava, ali naš je svakako interes da se svi prognani vrate na svoja ognjišta, a da svi manastiri, crkve, crkvišta i groblja srpskog naroda, budu obnovljeni” – rekao je Spirić.

Slavko Simić je istakao da su na današnji dan pre 16 godina ljudi, nažalost, izgubili živote, slobodu, domove, i što je najteže, izgubili smo poverenje u naše komšije, u međunarodne misije i organizacije koje su do 17.marta garantovale mir i sigurnost srpskom narodu, izgubili smo poverenje u pravo i pravdu.

Zato nikada ne smemo da izgubimo sećanje na 17.mart i nikada ne smemo da dozvolimo da se 17.mart ponovi i dogodi, na KiM, bilo gde gde Srbi žive, niti bilo gde u svetu, poručio je Simić.

“Činjenica je da oni koji su činili zločine 17.marta trebaju biti procesuirani zato što su njihovi zločini dokazani, a oni koji su nam govorili da je njihova misija misija mira, očuvanja imovine SPC i srpskog življa na KiM, oni su potpuno podbacili. Već 16 godina uzaludno pozivamo međunarodnu zajednicu da već jednom preduzmu konkretne mere protiv onih koji su skrnavili imovinu SPC, kulturno – istorijsku baštinu, pozivamo ih uzaludno, jer oni ćute. To njihovo ćutanje je ravno saučesništvu u svemu onome što se događalo 17.marta. Nama ništa drugo ne preostaje nakon takvog odnosa, nego da čuvamo sećanje na naže postradale sugrađane, na postradale velelepne crkve i manastire i da budemo ponosan narod, jer, za razliku od nekih koji imaju mrlju u svojoj istoriji, mi takvu mrlju nikada nismo imali, niti ćemo je imati. Ostajemo jedinstveni, solidarni, složni” – rekao je Simić.

U talasu nasilja na Kosovu, marta 2004. godine, ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom martovskih nereda na Kosovu proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga, koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

 Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022