Vesti
Hronika

Izgrađeno i privremeno oduzeto oko 100 nelegalnih objekata na Brezovici

Na području Nacionalnog parka Šara na Brezovici nelegalno je napravljeno blizu 100 objekta, potvrdilo je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu nakon objavljivanja izveštaja od strane Uprave za istraživanje teških zločina, Kosovske katastarske agencije i Odeljenja za upravljanje. Ovi objekti su privremeno oduzeti, navodi se u saopštenju Tužilaštva dostavljenog RTV Kim.
Izgrađeno i privremeno oduzeto oko 100 nelegalnih objekata na Brezovici
Vikend naselja na Brezovici (Foto RSE)

U više akcija na Brezovici koje je su sprovedene na zahtev Tužilaštva utvrđeno je da je na ovom području izgrađeno oko sto (100) objekata u suprotnosti sa Zakonom o Nacionalnom parku "Šara" br.04/ L-087 kao i suprotnosti sa Prostornim planom za Nacionalnog parka „Šara“ usvojenog od strane Skupštine Kosova.

“Po nalogu državnog tužioca, privremeno je oduzeto oko sto (100) građevinskih objekata koji su, prema navodima tužilaštva, izgradili okrivljeni u ovom predmetu zloupotrebom službene dužnosti, izdavanjem građevinskih dozvola mimo propisa i zakona koji regulišu Zakonom o Nacionalni park „Šara“, primanjem mita, davanjem mita”, navodi se u saopštenju.

Optuženi u ovom slučaju, gotovo njih trideset koji su uhapšeni u akcijama na Brezovici, su ugrozili životnu sredinu na ovom području, a izgrađeni objekti su rezultat gore opisanih krivičnih dela, dodaje se.

U nelegalnim radnjama vezanim za izdavanje dozvole i gradnju učestvovali su Srbi i Albanci, a od kraja prošle godine sprovedeno je više akcija na Brezovici. U jednoj od prvih uhapšen je bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, ali i njegovi saradnici. Svi oni se nalaze u pritvoru a suđenje im još uvek nije počelo.Ostale vesti

VJT u Vranju demantuje hapšenje direktora u Bujanovcu
Više javno tužilaštvo u Vranju demantovalo je izjavu šefa kabineta predsednice Kosova Bljerima Velja da je direktor Doma kulture u Bujanovcu Jeton Ismail uhapšen jer je, kako je Velja naveo, dozvolio pozorišnu predstavu koju finansiraju kosovske institucije.
  • 10.06.2023
Zvečan: Srbi i dalje protestuju, ne odustaju od svojih zahteva

Srbi u Zvečanu protestuju trinaesti dan. U neposrednoj blizini crkve Svetog Đorđa prisutno je nekoliko desetina građana. Mirno je.

  • 10.06.2023
Srbin iz Pomoravlja uhapšen zbog navodnog ratnog zločina pušten na slobodu

Srbin M.M. (1955) uhapšen u četvrtak u selu Bosce kod Kosovske Kamenice, uz optužbe za ratni zločin, pušten je već narednog dana. „Rekli su mu – „slobodan si, nisi odgovoran za to“, kazao je za KoSSev njegov sin.

  • 10.06.2023
Velja: Uhapšen direktor Doma kulture u Bujanovcu zbog predstave koju je finansiralo Kosovo
Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja zatražio je hitno puštanje iz pritvora direktora Doma kulture u Bujanovcu Jetona Ismaila, koji je uhapšen jer je, kako Velja navodi, dozvolio pozorišnu predstavu koju finansiraju kosovske institucije.
  • 10.06.2023
KFOR: Protest je počeo mirno, ali je kasnije postao nasilan

“Tokom protesta mnogi vojnici KFOR-a su povređeni bacanjem kamenja, improvizovanih eksplozivnih naprava i upotrebom oružja. Bilo je jasno da ima ljudi koji su pokušavali da protestuju mirno, ali je takođe bilo jasno da se iza njih kriju neke kriminalne grupe koje samo pokušavaju da napadnu trupe KFOR-a”, rekao je povodom dešavanja u Zvečanu 29. maja portparol KFOR-a italijanski pukovnik Andrea Galijeni na konferenciji za medije u Prištini.

  • 09.06.2023
Kancelarija za KiM: Uhapšen Srbin iz sela Bosce
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je juče u selu Bosce kod Кosovske Кamenice uhapšen Srbin Mirko M, zajedno sa još dvoje Srba iz ovog mesta koji su naknadno pušteni na slobodu. Ovo hapšenje je ocenjeno kao još jedan vid zastrašivanja, uz napomenu da, prema tvrdnjama porodice uhapšenog, on nije bio deo policijskih i vojnih struktura.
  • 09.06.2023