Vesti
Hronika

Istraga ubistva Olivera Ivanovića: Muk u dve smene

Ni tri nedelje nakon atentata na Olivera Ivanovića nema rezultata istrage, iako iz Policije Kosova navode da "rade u dve smene na rasvetljavanju slučaja".
Istraga ubistva Olivera Ivanovića: Muk u dve smene
(Foto Bojan Slavkovć/AP)

Dok se Beograd i Priština prepucavaju oko saradnje i razmene dokumenata (jer pošta hoće da pogreši, to je znao još Ilija Čvorović) koja bi mogla da pomogne u identifikovanju izvršilaca i nalogodavaca odgovornih za Ivanovićevu smrt, zvaničnih informacija još uvek nema. Ono što se pouzdano zna, je da istragu zvanično vode dva tužioca, jedan albanske, a drugi srpske nacionalnosti iz Opštinskog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici.

Sve ostalo je još uvek u domenu nagađanja, pa tako član predsedništva Alijanse za budućnost Kosova i ekspert za ustavno pravo dr Riza Smaka smatra da "beogradska politika stoji iza ubistva, jer ono nije u interesu Albanaca".

"Nije u interesu Albanaca ovo ubistvo, ali ne isključujemo svaku mogućnost. Dosta sam čitao različite izjave, sve indicije pokazuju da je beogradska politika konstruisala zločin", kazao je Smaka.

Predsednik Građanske inicijative "Za naš Zvečan" Dragiša Milović navodi da nema puno informacija o istrazi, niti njenih konkretnih rezultata. Dodaje da svi željno očekuju da prvi rezultati pokažu ko je nalogodavac i ko su ubice, jer bi to, kako kaže, vratilo "kakav takav mir i optimizam".

Na pitanje kakva je trenutna situacija na severu Kosova, Milović odgovara:

"Mogu reći da su i dalje svi zabrinuti i u šoku. Jedan muk, beznađe, kolektivna depresija, stanje koje do sada na severu nije među građanima viđeno. Kao što smo i svi govorili, imali smo neku nadu, a ta nada, da opstanemo i ostanemo, kao da se posle ubistva Olivera Ivanovića polako gubi", kazao je Milović.

Istraga o Ivanovićevom ubistvu se nastavlja istom dinamikom, a Policija Kosova poziva građane, ukoliko imaju informacije o tom zločinu, da ih dostave nadležnim organima, rekao je za RTV Kim zamenik komandira Policije Kosova za region Sever Besim Hoti. Za sada im, uz izdašnu ponudu da građani rade policijski posao, nije pomogla ni raspisana nagrada od 10 hiljada evra za relevantnu informaciju.

"Tražimo od samih građana da nam kažu sve ono za šta misle da je važno, jer je to bitno za dalji tok istrage. Prikupili smo sve moguće dokaze, izjave i snimke koji su vezani za slučaj i nastavićemo sa tim. Taj materijal se sada sigurno obrađuje. Mogu da kažem da radimo punim kapacitetima, radna grupa radi u dve smene. Bitno je da kažemo da nismo imali nikakvih poteškoća prilikom prikupljanja informacija", rekao je Hoti.

Smrt lidera GI SDP Olivera Ivanovića, koji je ubijen ispred svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici 16. januara u jutarnjim satima, juče je u kontekstu "evropske perspektive i odgovornog odnosa" pomenuo i komesar Johanes Han, ističući da je taj antetat mogao da izazove eksploziju nasilja, ali nije, zahvaljujući odgovornim izajava dvojice predsednika.

"Imali smo pre dve nedelje to ubistvo na severu Kosova. Pre nekoliko godina, to bi odmah dovelo do eksplozije, nasilja i sličnih stvari. Ovoga puta, dva predsednika, Vučić i Tači, telefonirali su jedan drugom, dali odgovorne izjave i situacija se smirila".

"Odgovorni" predsednici su "umirujuće" izjavili i da je "Ivanovićevo ubistvo teoristički akt" (Vučić), odnosno da je u pitanju "kriminalno mafijaški akt" (Tači). Ako suprotno mislećima ovi zaključci zvuče kao gašenje požara benzinom, verovatno imaju problema sa predugim pamćenjem i željom da se ubistvo počinjeno 16. januara što pre zaboravi. Kao što su zaboravljena i mnoga prethodna.Ostale vesti

Saobraćajna nesreća u Gračanici, povređeno dvanaestogodišnje dete
Beli pasat koji se oko 17:00 kretao iz centra Gračanice ka Ajvaliji, udario je dvanaesetogodišnje dete na biciklu, a zatim se "zakucao" u banderu. Povređeno dete je odmah prebačeno u gračanički KBC, odakle je u nesvesnom stanju upućeno u Prištinu. Vozač je ostavio slupani auto i pobegao sa lica mesta.
  • 05.03.2021
Sud će ponovo raspravljati o pritvoru sedmorice mladića zbog tuče u Lapljem Selu
Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku kojim se ukida prvostepeno rešenje Odeljenja Osnovnog suda u Gračanici o određivanju jednomesečnog pritvora sedmorici mladića zbog učešća u tuči u Lapljem Selu, potvrdio je za RTV Kim advokat Predrag Miljković.
  • 05.03.2021
PIK u Prištini uhapsio osam policajaca
Osam policijskih službenika, uhapšeno je danas u Prištini zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela, saopšteno je iz Policijskog inspektorata Kosova.
  • 05.03.2021
U centru Južne Mitrovice mladić nožem povredio oca i strica
Ozbiljan incident dogodio se danas pre podne u Južnoj Mitrovici, kada je mladić nožem nasrnuo na oca i strica i naneo im teške povrede, prenosi Reporteri.
  • 05.03.2021
U Globočici ranjena dvojica Goranaca
U selu Globočica u opštini Gora, iz vatrenog oružja su ranjena dvojica Goranaca, saopšteno je večeras iz Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 04.03.2021
Porodica Andrejević ponovo na meti pljačkaša
Porodica Andrejević iz Gračanice se po peti put našla na meti pljačkaša. Lopova je u kući zatekla Aleksandra, koja je u trenutku provale bila sama kod kuće, dok je njen suprug Miloš bio na putu.
  • 04.03.2021