Vesti
Hronika

Istraga o prodaji glasova na Kosovu

"Prodajem devet glasova ili ih menjam za sedišta Golf 2" – jedan je od oglasa objavljen na popularnoj veb stranici za male i velike oglase na Kosovu, a uoči prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, 6. oktobra. Drugi glas se prodaje za 100 do 200 evra, a cena raste uz glasove članova porodice. Kod pojedinaca cena je rasla zavisno o kojoj se partiji radi.
Istraga o prodaji glasova na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Osobe koje postavljaju takve oglase pišu da dolaze iz različitih delova Kosova, a uz oglas tu je i kontakt telefon.

Policija Kosova je tokom vikenda u Prištini uhapsila jednog muškarca, upravo zato što je na jednoj veb stranici postavio oglas o prodaji glasa. On je nakon ispitivanja, odlukom tužioca, pušten redovnom procedurom. Mediji na Kosovu su preneli da je on izjavio tužiocu da je u pitanju bila - šala.

Predviđene kazne zatvora

Krivični zakonik Kosova predviđa kaznu od godinu do pet godine zatvora za svako lice koje traži ili primi bilo koju nezasluženu korist sa ciljem da glasa za određeno lice.

Nacionalna koordinatorka za izbore ispred Državnog tužilaštva Ljaura Pulja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se ispitati i ostale osobe koje su objavile takve oglase ili statuse.

"Radiće se na pronalasku i ostalih osoba koje su objavile takve podatke koji će biti ispitani. Detaljnije ćemo se baviti time nakon verifikacija svih informacija koje su objavljene. Na tome ćemo usko sarađivati i sa kibernetičkom jedinicom kako bi razmotrili ko su ta lica i na koji način su delovala", dodala je Pulja.

Sociolog Artan Muhadžiri ovakvo ponašanje pojedinaca vidi kao kreativno izražavanje, odnosno kao reakciju na predizbornu kampanju. Prodaja glasa, kaže, nije ništa novo i toga je bilo u manjim merama i ranije, ali razvojem tehnologije menja se i oblik takvih "transakcija".

"Dok se ranije to radilo tajnim putem, sada se takve objave objavljuju. U pitanju je fenomen koji je nastao razvojem interneta, posebno socijalnih mreža. Takve ponude pre svega imaju za cilj medije i nije nešto zabrinjavajuće. Ali, smatram da oni koji objavljuju takve oglase nisu svesni zakonskih posledica ukoliko tužilaštvo odluči da do kraja istraže slučaj", kaže Muhadžeri.

Izbori i zloupotrebe

Prilikom poziva RSE na ostavljene brojeve telefona kod prodaje glasova, odgovor je uglavnom bio da su im brojevi zloupotrebljeni.

Inače, od 2014. godine pa do danas, oko 2.000 ljudi na Kosovu suočilo se sa zloupotrebama ili krađom glasova u izbornim procesima.

Od tog broja, 21 osoba je osuđena na zatvorsku kaznu, 42 su dobile novčane kazne, a njih 1.171 je uslovno kažnjeno.

Najveća krađa glasova desila se tokom prevremenih parlamentarnih izbora 2010. godine, mada tačnih podataka za taj period nema, rekli su prethodno iz Sudskog saveta Kosova. Državno tužilaštvo je 2012. saopštilo da je tokom izbora 2010. zabeležen 191 slučaj zloupotrebe tokom izbornog procesa.

Iz Kosovskog instituta za pravdu su tokom posmatranja izbora uočili da je ranije bilo slučajeva i kada su "mrtvi" glasali.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020