Vesti
Hronika

Istraga o prodaji glasova na Kosovu

"Prodajem devet glasova ili ih menjam za sedišta Golf 2" – jedan je od oglasa objavljen na popularnoj veb stranici za male i velike oglase na Kosovu, a uoči prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, 6. oktobra. Drugi glas se prodaje za 100 do 200 evra, a cena raste uz glasove članova porodice. Kod pojedinaca cena je rasla zavisno o kojoj se partiji radi.
Istraga o prodaji glasova na Kosovu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Osobe koje postavljaju takve oglase pišu da dolaze iz različitih delova Kosova, a uz oglas tu je i kontakt telefon.

Policija Kosova je tokom vikenda u Prištini uhapsila jednog muškarca, upravo zato što je na jednoj veb stranici postavio oglas o prodaji glasa. On je nakon ispitivanja, odlukom tužioca, pušten redovnom procedurom. Mediji na Kosovu su preneli da je on izjavio tužiocu da je u pitanju bila - šala.

Predviđene kazne zatvora

Krivični zakonik Kosova predviđa kaznu od godinu do pet godine zatvora za svako lice koje traži ili primi bilo koju nezasluženu korist sa ciljem da glasa za određeno lice.

Nacionalna koordinatorka za izbore ispred Državnog tužilaštva Ljaura Pulja, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se ispitati i ostale osobe koje su objavile takve oglase ili statuse.

"Radiće se na pronalasku i ostalih osoba koje su objavile takve podatke koji će biti ispitani. Detaljnije ćemo se baviti time nakon verifikacija svih informacija koje su objavljene. Na tome ćemo usko sarađivati i sa kibernetičkom jedinicom kako bi razmotrili ko su ta lica i na koji način su delovala", dodala je Pulja.

Sociolog Artan Muhadžiri ovakvo ponašanje pojedinaca vidi kao kreativno izražavanje, odnosno kao reakciju na predizbornu kampanju. Prodaja glasa, kaže, nije ništa novo i toga je bilo u manjim merama i ranije, ali razvojem tehnologije menja se i oblik takvih "transakcija".

"Dok se ranije to radilo tajnim putem, sada se takve objave objavljuju. U pitanju je fenomen koji je nastao razvojem interneta, posebno socijalnih mreža. Takve ponude pre svega imaju za cilj medije i nije nešto zabrinjavajuće. Ali, smatram da oni koji objavljuju takve oglase nisu svesni zakonskih posledica ukoliko tužilaštvo odluči da do kraja istraže slučaj", kaže Muhadžeri.

Izbori i zloupotrebe

Prilikom poziva RSE na ostavljene brojeve telefona kod prodaje glasova, odgovor je uglavnom bio da su im brojevi zloupotrebljeni.

Inače, od 2014. godine pa do danas, oko 2.000 ljudi na Kosovu suočilo se sa zloupotrebama ili krađom glasova u izbornim procesima.

Od tog broja, 21 osoba je osuđena na zatvorsku kaznu, 42 su dobile novčane kazne, a njih 1.171 je uslovno kažnjeno.

Najveća krađa glasova desila se tokom prevremenih parlamentarnih izbora 2010. godine, mada tačnih podataka za taj period nema, rekli su prethodno iz Sudskog saveta Kosova. Državno tužilaštvo je 2012. saopštilo da je tokom izbora 2010. zabeležen 191 slučaj zloupotrebe tokom izbornog procesa.

Iz Kosovskog instituta za pravdu su tokom posmatranja izbora uočili da je ranije bilo slučajeva i kada su "mrtvi" glasali.Ostale vesti

Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020
Priština: Preminulo šest osoba od koronavirusa
U Prištini je danas od posledica koronavirusa preminulo šest pacijenata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 04.07.2020
Zvaničnik DPK pretio političarima i novinarima
Kosovska policija pokrenula je istragu posle pretnji koje je nekolicini političara i novinara uputio zvaničnik Demokratske partije Kosova Gani Koči. Bivši zamenik ministra je na Fejsbuku napisao da ih ”treba zaliti betonom”, jer su deo ”srpske septičke jame”.
  • 04.07.2020
Komšijski obračun kod Lipljana – jedna žrtva, petoro ranjenih
Jedna osoba je podlegla ranama dobijenim iz vatrenog oružja, a petoro ranjenih je prebačeno u Klinički centar u Prištini nakon pucnjave koja se danas dogodila u selu Veliki Alas kod Lipljana.
  • 03.07.2020
Gračanica: Opljačkana porodica Andrejević
Nepoznati počinioci opljačkali su kuću Nikole i Milice Andrejević u ulici Arsenija Čarnojevića u Gračanici i iz nje ukrali određenu svotu novca i nakita. Porodicu Andrejević posetio je gradonačelnik Srđan Popović koji je kazao da će opština sazvati Odbor za bezbednost povodom sve učestalijih krađa.
  • 03.07.2020
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020