Vesti
Hronika

Istok: Zapaljen građevinski materijal povratnika

U selu Dragoljevac u opštini Istok zapaljena su vrata i građevinski materijal na kući Ranka Miljkovića, a porodici Blagoja Zuvića, kome je danas trebala da počne izgradnja kuće, takođe je zapaljen građevinski materijal, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
Istok: Zapaljen građevinski materijal povratnika
Zapaljen materijal za gradnju (Foto Mzzp)

Incident su jutros primetili majstori koji rade na izgradnji kuća za ove dve povratničke porodice o čemu su obavestili predstavnike ministarstva.

Slučaj je potom prijavljen i policiji.

Selo Dragoljevac je većinski albansko, a prošle godine ovde se vratilo nekoliko srpskih porodica. Kuće im je izgradilo Ministarstvo za zajednice i povratak u okviru RK4 projekta.

Tada se u selo vratila i Svetlana Popović sa svojim suprugom. Za RTV Kim kaže da do sada nije bilo problema.

“Komšije Albanci su nam čestitali kad smo se vratili, stalno su nam pomagali. Ovo što se sad desilo je stvarno neprijatno. Ja nisam uplašena za bezbednost ali je ovo stvarno neprijatno što se desilo”, kaže Svetlana.

Trenutno u Dragoljevcu živi sedmoro Srba, a osim povratka porodica Miljković i Zuvić, u selu se planira izgradnja još pet kuća, kažu za Kim u Ministarstvu za zajednice i povratak.

Na ovaj incident i nedavni protest protiv povratnika u Ljuboždi gledaju kao na protivljenje procesu povratka.

“Ministarstvo za zajednice i povratak ima poteškoća u svim sferama povratka i ovakvi incidenti dodatno otežavaju mukotrpan rad na povratnku onih koji su zainteresovani da se vrate. Mi ćemo i pored svega što se dešava nastaviti da budemo na terenu sa povratnicima i pružati im podršku da opstanu u mestima povratka”.

Iz ovog ministarstva navode da policija Kosova mora da rešava ovake slučajeve kako bi povratnici bili sigurniji a povratak uspešniji.Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

  • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

  • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
  • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
  • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

  • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
  • 31.05.2023