Vesti
Hronika

Istok: Pretučen dok je pokušavao da spreči ilegalnu seču drva

Petko Miletić, jedini srpski povratnik u selu Opraške kod Istoka pretučen je danas oko podneva, saznaje Radio Goraždevac.
Istok: Pretučen dok je pokušavao da spreči ilegalnu seču drva
Petko Miletić (Foto Radio Goraždevac)

Kako saznaje Radio Goraždevac, Miletića su napala dvojica Egipćana iz sela Žač dok je obrađivao zemlju. Hitna pomoć ga je odvezla u Pećku bolnicu gde će mu biti ukazana pomoć.

”Krenuo sam traktorom prema njivi i video sam da neko seče drva u mojoj šumi koja se tu nalazila. Video sam dva čoveka iz susednog sela Žač. Kada sam krenuo traktorom ka njima, jedan je pao sa konjske zaprege, nakon čega je sišao i drugi. Prišli su traktoru i udarali su me kolčevima po glavi, nogama i rukama. Od udarca u glavu kratko sam izgubio svest, a kada sam se osvestio nisam mogao da pronađem telefon. Moji su saznali tek kada sam se nekako dovezao kući i pozvali smo policiju”, izjavio je Miletić za Radio Goraždevac.

Policija Kosova pokrenula je istragu o ovom slučaju, a Miletić trenutno daje izjavu predstavnicima bezbednosnih organa. Izvori iz Policije su kazali da znaju ko su počinioci i da će slučaj brzo biti rešen.

Miletić živi sa suprugom i dvoje dece u selu Opraške, blizu Osojana i jedini je povratnik u ovom selu.

Međutim, kako navode iz Ministarstva za zajednice i povratak, Miletića su napala dvojica Albanaca koje je pokušao da spreči u ilegalnoj seči drva na svom imanju. Takođe, navode da mu je tom prilikom ukraden mobilni telefon.

"Povećani broj incidenata daje nam zapravo da i naša zabrinutost za opstanak Srba povratnika povećanim intenzitetom raste. Pokušaji da na institucionalan način zaštitimo one koji nakon povratka žele da nesmetano žive i rade na svojim imanjima, nakon svakog ponovljenog incidenta biva u potpunosti obesmišljen. Apeli organima reda i mira, predstavnicima međunarodne zajednice i kosovskim institucijama koje mogu da pomognu u suzbijanju ovog gorućeg problema neće prestati sve dok ne budemo uvereni da je svaki povratnik na Кosovu siguran i bezbedan", navodi se u reagovanju Ministarstva za povratak i zajednice.

Poručuje se, istovremeno, da ćutanje i ravnodušnost prema incidentima ove vrste delimično znači i njihovo odobravanje.

Napad na srpskog povratnika osudili su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji od međunarodnih predstavnika na Kosovu traže reakciju. 

"Zahtevamo od predstavnika država koje imaju najveći uticaj na Prištinu da izvrše pritisak kako bi se Srbima na Кosovu i Metohiji pružila efikasna policijska zaštita i konačno uvela praksa najstrožeg kažnjavanja etnički motivisanih napada", navodi se. 

Petković: Jasna poruka da Srbi nisu dobrodošli

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je poručio da „sve učestaliji napadi pokazuju jasnu nameru nekih, da Srbi nisu na Kosovu dobrodošli, i da ne treba da žive na ovim prostorima“.

„Ne prođe gotovo ni dan, a da ne bude napadnut neki naš Srbin ovde, na Kosovu i Metohiji. Ti napadi su intezivniji na prostoru Metohije, gde su povratnička sela, gde je mnogo ljudi koji su itekako propatili, a koji su želeli da se vrate i budu svoji na svome. To su napadi na Srbe, koji godinama pokušavaju da ostvare svoja prava. Ti Srbi trpe, oni su pretučeni, zbog toga što ulaze u svoje njive, jer žele da žive u svojim kućama. Napadi pokazuju jasnu nameru nekih, da Srbi nisu na Kosovu dobrodošli i da ne treba da žive na KiM“, poručio je Petković tokom posete Gračanici.

U galeriji se mogu videti fotografije povređenog Miletića. Sadržaj je uznemirujuć.Ostale vesti

Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Danas je nastavljeno suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca tokom ratnih sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 02.07.2020
“Điđa je bio pravedan i slobodan čovek”
Prijatelji, pojedine kolege i nekadašnji učenici oprostili su se na komemorativnom skupu od profesora Živorada Điđe Lazića koji je nedavno preminuo. Predloženo je da Ekonomsko-trgovinska škola u kojoj je Lazić proveo čitav radni vek ponese njegovo ime.
  • 01.07.2020
Optužnica protiv kosovskog Albanca zbog sumnje na ratni zločin
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv kosovskog Albanca N. M. kojom ga tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji sela Rudnice, opština Klina, na Kosovu tokom juna i jula 1999. godine.
  • 01.07.2020
Bez povećanja plata u javnom sektoru, Ustavni sud proglasio Zakon nevažećim
Kosovski Ustavni sud proglasio je u celini nevažećim Zakon o platama u javnom sektoru, odnosno jednoglasno prihvatio zahtev Ombudsmana koji se ticao usklađenosti ovog zakona sa Ustavom, saopštili su iz ovog suda.
  • 30.06.2020
Kosovo: Kome i zašto smeta srpska zastava?
Ako je sudeći po istaknutim zastavama različitih zemalja širom Kosova, moglo bi se reći da je ovo društvo vrlo otvoreno prema drugima. Međutim, isticanje srpske zastave, posebno na Vidovdan, nije poželjno, pa ni pred predstavnicima zakona.
  • 29.06.2020
Opljačkana kuća srpske porodice u Gračanici
Nepoznati počinionici opljačkali su u subotu oko 22 sata kuću Ljubiše Andrejevića u Gračanici i ukrali drogecene stvari.
  • 28.06.2020