Vesti
Hronika

Istok: Pretučen dok je pokušavao da spreči ilegalnu seču drva

Petko Miletić, jedini srpski povratnik u selu Opraške kod Istoka pretučen je danas oko podneva, saznaje Radio Goraždevac.
Istok: Pretučen dok je pokušavao da spreči ilegalnu seču drva
Petko Miletić (Foto Radio Goraždevac)

Kako saznaje Radio Goraždevac, Miletića su napala dvojica Egipćana iz sela Žač dok je obrađivao zemlju. Hitna pomoć ga je odvezla u Pećku bolnicu gde će mu biti ukazana pomoć.

”Krenuo sam traktorom prema njivi i video sam da neko seče drva u mojoj šumi koja se tu nalazila. Video sam dva čoveka iz susednog sela Žač. Kada sam krenuo traktorom ka njima, jedan je pao sa konjske zaprege, nakon čega je sišao i drugi. Prišli su traktoru i udarali su me kolčevima po glavi, nogama i rukama. Od udarca u glavu kratko sam izgubio svest, a kada sam se osvestio nisam mogao da pronađem telefon. Moji su saznali tek kada sam se nekako dovezao kući i pozvali smo policiju”, izjavio je Miletić za Radio Goraždevac.

Policija Kosova pokrenula je istragu o ovom slučaju, a Miletić trenutno daje izjavu predstavnicima bezbednosnih organa. Izvori iz Policije su kazali da znaju ko su počinioci i da će slučaj brzo biti rešen.

Miletić živi sa suprugom i dvoje dece u selu Opraške, blizu Osojana i jedini je povratnik u ovom selu.

Međutim, kako navode iz Ministarstva za zajednice i povratak, Miletića su napala dvojica Albanaca koje je pokušao da spreči u ilegalnoj seči drva na svom imanju. Takođe, navode da mu je tom prilikom ukraden mobilni telefon.

"Povećani broj incidenata daje nam zapravo da i naša zabrinutost za opstanak Srba povratnika povećanim intenzitetom raste. Pokušaji da na institucionalan način zaštitimo one koji nakon povratka žele da nesmetano žive i rade na svojim imanjima, nakon svakog ponovljenog incidenta biva u potpunosti obesmišljen. Apeli organima reda i mira, predstavnicima međunarodne zajednice i kosovskim institucijama koje mogu da pomognu u suzbijanju ovog gorućeg problema neće prestati sve dok ne budemo uvereni da je svaki povratnik na Кosovu siguran i bezbedan", navodi se u reagovanju Ministarstva za povratak i zajednice.

Poručuje se, istovremeno, da ćutanje i ravnodušnost prema incidentima ove vrste delimično znači i njihovo odobravanje.

Napad na srpskog povratnika osudili su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji od međunarodnih predstavnika na Kosovu traže reakciju. 

"Zahtevamo od predstavnika država koje imaju najveći uticaj na Prištinu da izvrše pritisak kako bi se Srbima na Кosovu i Metohiji pružila efikasna policijska zaštita i konačno uvela praksa najstrožeg kažnjavanja etnički motivisanih napada", navodi se. 

Petković: Jasna poruka da Srbi nisu dobrodošli

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je poručio da „sve učestaliji napadi pokazuju jasnu nameru nekih, da Srbi nisu na Kosovu dobrodošli, i da ne treba da žive na ovim prostorima“.

„Ne prođe gotovo ni dan, a da ne bude napadnut neki naš Srbin ovde, na Kosovu i Metohiji. Ti napadi su intezivniji na prostoru Metohije, gde su povratnička sela, gde je mnogo ljudi koji su itekako propatili, a koji su želeli da se vrate i budu svoji na svome. To su napadi na Srbe, koji godinama pokušavaju da ostvare svoja prava. Ti Srbi trpe, oni su pretučeni, zbog toga što ulaze u svoje njive, jer žele da žive u svojim kućama. Napadi pokazuju jasnu nameru nekih, da Srbi nisu na Kosovu dobrodošli i da ne treba da žive na KiM“, poručio je Petković tokom posete Gračanici.

U galeriji se mogu videti fotografije povređenog Miletića. Sadržaj je uznemirujuć.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022