Vesti
Hronika

Ismail Morina zatražio politički azil u Hrvatskoj

Ismail Morina, čije je izručenje Srbiji odobrio sud u Dubrovniku, zatražio je politički azil u Hrvatskoj, potvrdio je za Internet portal RTS-a njegov advokat Darko Butigan.
Ismail Morina zatražio politički azil u Hrvatskoj
Dron na utakmici Srbija Albanija (Foto Rojters)

Advokat Ismaila Morine, Darko Butigan potvrdio je da je njegov klijent zatražio politički azil u Hrvatskoj, jer "strahuje da u Srbiji ne bi imao fer suđenje".

Istovremeno, Morina je Vrhovnom sudu Hrvatske podneo žalbu na odluku o izručenju Srbiji, koju je nedavno doneo sud u Dubrovniku, gde je uhapšen u junu, rekao je Butigan.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da “interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji”.

U pregovore oko pravnog statusa Ismaila Morine uključio se i albanski premijer Edi Rama, koji od kraja prethodne sedmice “pregovara sa hrvatskim vlastima poslednja dva dana radi konačnog rešenja tog procesa”.

Ministar pravde Gazmend Bardi je, takođe, zvanično zatražio od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtev Srbije uz obrazloženje da je “albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motivisanog progona ili diskriminacije”.

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija u oktobru 2014. u Beogradu, upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Etničke Albanije", što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Albanska policija je 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja nelegalnog oružja. Međutim, albanski vrhovni sud ga je pustio iz zatvora posle tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Tokom vikenda, navijačka grupa albanske fudbalske reprezentacije "Kuči i zi" (Crveno i crno) održala je protest u centru Tirane, tražeći oslobađanje Ismaila Morine.Ostale vesti

Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređeno jedno lice
U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem je povređeno jedno lice, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 07.10.2022
Preminula novinarka Gorica Nešović
Poznata radio voditeljka i novinarka, Gorica Nešović preminula je danas je u 58. godini.
  • 06.10.2022
Tužilaštvo traži novo pokretanje postupka protiv poslanika zbog bacanja suzavca u Skupštini
Osnovno tužilaštvo u Prištini traži ponovno pokretanje predmeta protiv ministarke pravde i nekadašnje poslanice Samoopredeljenja Aljubljene Hadžiju, Palj Ljekaja, Donike Kadaj Bijupi i Bese Baftiu zbog bacanja suzavca u Skupšitni Kosova 2016. godine.
  • 06.10.2022
Oskrnavljen još jedan spomenik u Klokotu
Na pravoslavnom groblju u Klokotu oskrnavljen je još jedan nadgrobni spomenik, saznaje Puls.
  • 06.10.2022
Još tri slučaja silovanja na Kosovu
Kosovskoj policiji za samo 24 časa prijavljena su tri slučaja silovanja – dva u Đakovici i jedan u Uroševcu.
  • 05.10.2022
Uhapšen osumnjičeni za pokušaj ubistva u Gračanici
Policija Kosova uhapisila je muškarca Dž.I starog 48 godina zbog sumnje da je ranio Ljubomira Mirića u subotu uveče ispred diskoteke u Gračanici.
  • 05.10.2022