Vesti
Hronika

"Incidenti u srpskim sredinama na Kosovu posledica sistematskog nereagovanja"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
Severna Mitrovica (Foto arhiva Kim)

U saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima navodi se da je "nakon prebijanja dvojice srpskih mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice, a potom i u Gračanici, poslednji incident zabeležen ponovo u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada su se dvojica Albanaca provozala sa albanskom zastavom ulicama ovog grada i pokušala da uđu u Kliničko bolnički centar".

"Takvo ponašanje posledica je sistematskog nereagovanja nadležnih instanci u Prištini i međunarodne zajednice, koje se od strane Albanaca tumači i kao prećutna saglasnost za svaki vid provokacije i napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Ovde nije reč ni o kakvim izolovanim incidentima, nego o smišljenim provokacijama koje za cilj imaju da izazovu neodmerenu reakciju srpske strane. Takav scenario, međutim, neće se ostvariti", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021