Vesti
Hronika

Incidenti u Lipljanu: Prećeno Srbima, polomljen jarbol i odneta zastava

U Lipljanu su se sinoć i protekle noći dogodila dva incidenta. Najpre je prećeno Srbima koji su se okupili u jednoj od lokalih prodavnica, a zatim je tokom noći skinut jarbol, isečena i odneta zastava Srpske pravoslavne crkve koja se vijorila u dvorištu hramova Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice.
Incidenti u Lipljanu: Prećeno Srbima, polomljen jarbol i odneta zastava
Polomljeni jarbol na kome je bila istaknuta zastava SPC u Lipljanu (Foto Kim)

Zastava Srpske pravoslavne crkve koja je bila postavljena na zvonaru u crkvenom dvorištu u Lipljanu je noćas odneta, a jarbol je polomljen.

„Kada sam nešto pre osam sati stigao na posao policija je bila ispred crkvene porte, rekli su mi da je skinuta zastava sa zvonare, da je isečena i odneta. Upitao sam zašto, policija je vršila uviđaj i nisu hteli ništa više da kažu“, rekao je za Radio Kim crkvenjak i meštanin Lipljana Jovica Mirić.

Nadzorne kamere su postavljene na ulaz u crkvenu portu, ali prema Mirićevim rečima, one ne rade.

„Kada god pitam (Kosovsku policiju) kada se nešto desi, da li rade kamere, oni kažu da ne rade“, dodao je on.

Sinoćnji incident Mirić povezuje sa sukobima na severu Kosova.

„To je organizovano. Kao što je bilo i 17 i 18. marta, sve što se tamo dešava na nas ovde se prelije preko noći. Koga treba zastrašivati, kazati mu da mora da ide, a najviše crkvu“, naveo je.

„Mi u Lipljanu životarimo, ima nas još 250 Srba, držimo se kako možemo, ali poručujemo da ne odlazimo odavde, neka rade šta hoće, ali mi ovde ostajemo“, dodao je Mirić.

Zastava SPC biće ponovo postavljena, napominje on, uoči praznika Svete Trojice.

„Zastava je odneta, ali pojaviće se snimak kako je pale. Kao što su uradili u Gračanici“ (uoči Vidovdana 2021), smatra Mirić.

„Gubite se za Srbiju, a ja nemam kud odavde“

Sinoć oko 19.15 u jednu od lokalnih radnji u Lipljanu je ušao Albanac i pretio Srbima. Ovo je za Kim radio  ispričao jedan od tada prisutnih koji je želeo da ostane anoniman.

„Šta radite vi u Mitrovici? Gubite se za Srbiju, rekao je. Mi smo mislili da se šali, ali je onda počeo da psuje. Rekao je: ‘Sve ću da vas upalim i pobegao’“, kazao je on.

Napominje da nije uplašen iako mu nije svejedno, ali da je svoj na svome.

„Ja nemam kud odavde. Nije prvi put. Nisam prijavio policiji, ne znam da li ću da prijavim. Živimo kako možemo i moramo. Često se dešavaju neprilike, bilo je i ranije sitnih incidenata“, naveo je.

Naš sagovornik smatra da je ovaj incident povezan sa pritiscima da preostali Srbi u Lipljanu prodaju svoja imanja.

„Bilo nas je puno, svaki dan po neko ode“, zaključio je.

Podsetimo, ovo nije jedini incident koji se u srpskim sredinama južno od Ibra dogodio nakon jučerašnjih sukoba KFOR-a i Srba u Zvečanu. Rano jutros je u Gračanici zapaljena srpska zastava, a u Orahovcu je oštećen mural posvećen najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.Ostale vesti

Uništeno 2.000 komada oružja
Kosovska policija je danas u prostorijama kompanije "Metal Holding" u Uroševcu uništila 2.000 komada zaplenjenog oružja. 
  • 20.09.2023
Hapšenja u severnom delu Mitrovice i Zvečanu
U  severnom delu Mitrovice i Zvečanu su ovog prepodneva izvršena dva hapšenja.
  • 20.09.2023
Pritvor za osumnjičene u slučaju maltretiranja deteta u vrtiću u Кosovu Polju
Osnovno tužilaštvo u Prištini je podnelo zahtev za određivanje mere pritvora okrivljenima N.M. i N.H. zbog krivičnih dela loše postupanje tokom vršenja službenih dužnosti ili javnih ovlašćenja i laka telesna povreda, saopšteno je medijima iz ove institucije.
  • 20.09.2023
Uništavanje dve hiljade komada ilegalnog oružja
Kosovska policija će uništiti oduzeto nelegalno oružje u vezi sa kojim su okončani svi sudski postupci.
  • 20.09.2023
Održano prvo ročište u slučaju MTS d.o.o.
Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju.
  • 19.09.2023
Uhapšeno deset osoba na 14 lokacija na Kosovu
Na 14 lokacija širom Kosova uhapšeno je 10 osoba zbog osnovne sumnje da su počinili krivična dela "izdavanje blanko ili lažnih čekova i zloupotreba bankovnih ili kreditnih kartica" i "ulazak u računarske sisteme".
  • 19.09.2023