Vesti
Hronika

Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće

U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju, veštak odbrane Robert Rid je izjavio da je objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, "vrlo, vrlo zabrinjavajuće".
Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće
Nasim Haradinaj (Printskrin Specijalizovana veća Kosova)

"Ja bih bio vrlo, vrlo zabrinut, ako bi informacije o svedoku bile obelodanjene", rekao je Rid, koji je duže od dve decenije (1998-2018) bio jedan od glavnih istražitelja tužilaštva Haškog tribunala.

Pred sudom za zločine boraca OVK, Haradinaj je, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, optužen za objavljivanje poverljivih sudskih dokumenata i identiteta svedoka na tri konferencije za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, septembra 2020.

U prvom delu svedočenja, Rid je u ponedeljak, iz svog iskustva posvedočio da je zastrašivanje svedoka na Kosovu "užasavajuće", na nivou koji "nije video nikada u svojoj karijeri, čak ni u slučajevima organizovanog kriminala".

Otkrivanje identiteta jednog svedoka na Kosovu, po današnjem iskazu Rida, ima negativan "psihološki" uticaj ne samo na njega, već i na "10-20 drugih svedoka", pa i na "celo društvo".

U ponedeljak je Rid izjavio i da su svedoci protiv OVK na Kosovu bili proglašavani za "izdajnike naše stvari".

Prema optužnici, Haradinaj i Gucati su svedoke pred novinarima nazvali "izdajnicima, špijunima i kolaborantima", a veštak odbrane Rid je u ponedeljak potvrdio da je to zastrašivanje svedoka.

Odgovarajući danas na pitanja sudije Ginela Metroa, Rid je rekao da je, u bar jednom slučaju, tužilaštvo Haškog tribunala bilo prinuđeno da, iz bezbednosnih razloga, sa Kosova evakuiše svedoka protiv pripadnika OVK i njegovu porodicu.

Na pitanje sudije Metroa, Rid je kazao da je tužilaštvo Tribunala korektno sarađivalo sa vlastima Srbije, iako su srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića u toj saradnji znali da "ometaju" nadređeni.

"Uznemiravanje i zastrašivanje svedoka" na Kosovu je ugrožavalo istrage haških tužilaca, a ne saradnja sa srpskim vlastima, naznačio je Rid.

Odbrana Haradinaja i Gucatija tvrdi da su oni poverljive sudske dokumente objavili "u javnom interesu" kako bi dokazali da je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, pristrasan na štetu OVK i Albanaca zato što sarađuje s vlastima Srbije, uključujući i "počinioce zločina".

U glavnom iskazu u odbranu Haradinaja, Rid je u ponedeljak tvrdio da službenici tužilaštva suda za zločine boraca OVK nisu postupali "po dobroj praksi" i uobičajenim protokolima pri zapleni sudskih dokumenata u prostorijama Udruženja boraca OVK posle konferencija za štampu Haradinaja i Gucatija, u septembru 2020.

U oštrom unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Valerija Bolići dokazala je, međutim, da Rid nije pažljivo proučio ili da uopšte nije pročitao svedočenja istražitelja tužilaštva i druge spise po kojim je zaplena dokumenata bila sprovedena po propisima.

Veštak odbrane je, stoga, bio primoran da prihvati da zaključak njegovog izveštaja nije tačan, uz opravdanje da je, na osnovu ograničene dokumentacije koju mu je odbrana dostavila, dao načelne primedbe na postupanje istražitelja tužilaštva.

Optužnica Haradinaja (58), koji je potpredsednik Udruženja boraca OVK, i prvooptuženog Gucatija (54), predsednika tog udruženja, u šest tačaka tereti za "krivična dela protiv pravosuđa - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)".

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.Ostale vesti

Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022
Fizički napad u severnom delu Mitrovice, povređene dve osobe

U severnom delu Mitrovice dogodio se fizički napad u kojem su povređene dve osobe, saopšteno je iz Kosovske policije.

  • 29.11.2022