Vesti
Hronika

Hag istražuje Kancelariju koja je deo kosovskog Ministarstva pravde

Specijalno tužilaštvo za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, sa sedištem u Hagu, sprovodi istragu o ulozi Kancelarije za pravnu zaštitu potencijalno optuženih pred Specijalizovanim većima, koja postoji u okviru kosovskog Ministarstva pravde, kao i rukovodioca te kancelarije Dritona Ljajćija.
Hag istražuje Kancelariju koja je deo kosovskog Ministarstva pravde
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Istraga se sprovodi zbog mogućeg ometanja pravde, uključujući navodno kršenje članova kosovskog Krivičnog zakonika, koji se odnose na opstrukciju dokaza ili zvaničnih postupaka, kao i zastrašivanje tokom vođenja postupka, javlja Radio Slobodna Evropa.

To je, kako se dalje navodi, deo javnog dokumenta koji se odnosi na zahtev Ljajćijevog advokata o razmatranju ustavnosti saslušanja njegovog klijenta.

Ljajći je ispitan u Hagu 17. oktobra, a branio se ćutanjem, podseća RSE.

Njegov advokat Tobi Kedman potvrdio je da je pri Specijalizovanim većem Ustavnog suda Kosova u Hagu podneo zahtev o zakonitosti postupka saslušanja, što je i deo javne dokumentacije.

Međutim, u ovom trenutku, Kedman nije mogao da govori više o sadržaju tog zahteva ili o bilo kom aspekatu slučaja, budući da je, prema njegovim rečima, to pitanje u sudskom postupku.

U zahtevu stoji da Ljajći, i pored njegovog insistiranja, nije bio unapred obavešten o kakvim se specifičnim krivičnim delima radi, o dokaznim osnovama za sumnju da je počinio krivično delo, a o specifičnim navodima nije bio upoznat ni tokom samog intervjua.

Kedman je, iz tog razloga, zatražio razmatranje zakonitosti posupka saslušanja, tvrdeći da se radi o kršenju Ustava i relevantnih zakona.

S obzirom da tužilac nije otkrio dokazni materijal, što bi pomoglo advokatu da savetuje svog klijenta na odgovarajući način, Ljajći je odlučio da odbije da odgovori na pitanja na dan saslušanja.

Ljajćijev advokat tvrdi da njegov razgovor sa tužiocem ne može biti prihvatljiv u postupcima u slučaju optužnice.Ostale vesti

Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020
Stradao američki vojnik na Kosovu
Američki Sekretarijat za odbranu saopštio je u ponedeljak da je dvadesetogodišnji pripadnik američke vojske, koji je služio u mirovnoj misiji na Kosovu, izgubio život.
  • 07.07.2020
Policija pronašla i vratila ukradenu stoku u selu Crepulja
Krađa dva grla stoke, od strane nepoznatih lica, izvršena je noćas nešto posle ponoći u selu Crepulja u opštini Zubin Potok, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.
  • 04.07.2020