Hag istražuje Kancelariju koja je deo kosovskog Ministarstva pravde

Specijalno tužilaštvo za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, sa sedištem u Hagu, sprovodi istragu o ulozi Kancelarije za pravnu zaštitu potencijalno optuženih pred Specijalizovanim većima, koja postoji u okviru kosovskog Ministarstva pravde, kao i rukovodioca te kancelarije Dritona Ljajćija.

Podeli ovaj članak sa:
  • Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto RSE)

Istraga se sprovodi zbog mogućeg ometanja pravde, uključujući navodno kršenje članova kosovskog Krivičnog zakonika, koji se odnose na opstrukciju dokaza ili zvaničnih postupaka, kao i zastrašivanje tokom vođenja postupka, javlja Radio Slobodna Evropa.

To je, kako se dalje navodi, deo javnog dokumenta koji se odnosi na zahtev Ljajćijevog advokata o razmatranju ustavnosti saslušanja njegovog klijenta.

Ljajći je ispitan u Hagu 17. oktobra, a branio se ćutanjem, podseća RSE.

Njegov advokat Tobi Kedman potvrdio je da je pri Specijalizovanim većem Ustavnog suda Kosova u Hagu podneo zahtev o zakonitosti postupka saslušanja, što je i deo javne dokumentacije.

Međutim, u ovom trenutku, Kedman nije mogao da govori više o sadržaju tog zahteva ili o bilo kom aspekatu slučaja, budući da je, prema njegovim rečima, to pitanje u sudskom postupku.

U zahtevu stoji da Ljajći, i pored njegovog insistiranja, nije bio unapred obavešten o kakvim se specifičnim krivičnim delima radi, o dokaznim osnovama za sumnju da je počinio krivično delo, a o specifičnim navodima nije bio upoznat ni tokom samog intervjua.

Kedman je, iz tog razloga, zatražio razmatranje zakonitosti posupka saslušanja, tvrdeći da se radi o kršenju Ustava i relevantnih zakona.

S obzirom da tužilac nije otkrio dokazni materijal, što bi pomoglo advokatu da savetuje svog klijenta na odgovarajući način, Ljajći je odlučio da odbije da odgovori na pitanja na dan saslušanja.

Ljajćijev advokat tvrdi da njegov razgovor sa tužiocem ne može biti prihvatljiv u postupcima u slučaju optužnice.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane