Vesti
Hronika

Grdžaljiu: Uskoro nastavak iskopavanja, planirano i kod Sjenice

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu najavio je nova iskopavanja na tri lokacije na Kosovu s ciljem pronalaska tela preminulih tokom rata 1999. godine. Planirana su nova iskopavanja i kod Sjenice, potvrdio je Grdžaljiu.
Grdžaljiu: Uskoro nastavak iskopavanja, planirano i kod Sjenice
Detalj sa iskovanja (Foto N1)

Usled niskih temperatura i loših vremenskih uslova, iskopavanja započeta prošle godine kod Raške, na lokaciji Kiževak, gde su pronađeni posmrtni ostaci, obustavljena su krajem godine. Tada je najavljeno da će se sa iskopavanjima nastaviti ove godine, kada se poboljšaju vremenski uslovi, ali i da će se kopati i na drugim lokacijama.

U intervjuu za EkonomiaOnline, Grdžaljiu potvrdio je da se planiraju radovi u Štavalju, kod Sjenice, ali i na tri lokacije na Kosovu, prenosi KoSSev.

„Trenutno imamo tri lokacije na Kosovu u vezi kojih postoji koordinacija da započnemo rad na lokaciji, i normalno je da posle Kiževaka, planiramo da pristupimo Štavalju, nadam se da će u međuvremenu biti razrađena još jedna lokacija. Nećemo se zaustaviti dok ne obavimo neophodne radove i iskopavanja“, rekao je.

Kaže ujedno da je institucija koju predstavlja u stalnom kontaktu sa kosovskim tužilaštvom za ratne zločine i policijom, te da se trenutno „vrši istraga“, pre nego što predstavnici Instituta za sudsku medicinu pristupe lokacijama.

Da postoji mogućnost da će se vršiti iskopavanja i na drugim lokacijama u centralnoj Srbiji, potvrdio je još krajem prošle godine predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Odalović je tada novinarima rekao da će biti istražene tri lokacije po zahtevu Kosova, a da je jedna od njih upravo Štavalj.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo“, rekao je tada Odalović.

Kako podseća ovaj portal, tokom prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija. Osim one u Kiževaku, posmrtni ostaci sa ostalih devet lokacija ekshumirani su na teritoriji Kosova, potvrdio je nedavno za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj (Ramë Manaj).

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba.

Kako je tada naveo Manaj, u toku je proces identifikacije, uzoraka svih tela koji su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, ali i da za sada nije stigao odgovor.Ostale vesti

Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021