Vesti
Hronika

Grdžaljiu: Uskoro nastavak iskopavanja, planirano i kod Sjenice

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Grdžaljiu najavio je nova iskopavanja na tri lokacije na Kosovu s ciljem pronalaska tela preminulih tokom rata 1999. godine. Planirana su nova iskopavanja i kod Sjenice, potvrdio je Grdžaljiu.
Grdžaljiu: Uskoro nastavak iskopavanja, planirano i kod Sjenice
Detalj sa iskovanja (Foto N1)

Usled niskih temperatura i loših vremenskih uslova, iskopavanja započeta prošle godine kod Raške, na lokaciji Kiževak, gde su pronađeni posmrtni ostaci, obustavljena su krajem godine. Tada je najavljeno da će se sa iskopavanjima nastaviti ove godine, kada se poboljšaju vremenski uslovi, ali i da će se kopati i na drugim lokacijama.

U intervjuu za EkonomiaOnline, Grdžaljiu potvrdio je da se planiraju radovi u Štavalju, kod Sjenice, ali i na tri lokacije na Kosovu, prenosi KoSSev.

„Trenutno imamo tri lokacije na Kosovu u vezi kojih postoji koordinacija da započnemo rad na lokaciji, i normalno je da posle Kiževaka, planiramo da pristupimo Štavalju, nadam se da će u međuvremenu biti razrađena još jedna lokacija. Nećemo se zaustaviti dok ne obavimo neophodne radove i iskopavanja“, rekao je.

Kaže ujedno da je institucija koju predstavlja u stalnom kontaktu sa kosovskim tužilaštvom za ratne zločine i policijom, te da se trenutno „vrši istraga“, pre nego što predstavnici Instituta za sudsku medicinu pristupe lokacijama.

Da postoji mogućnost da će se vršiti iskopavanja i na drugim lokacijama u centralnoj Srbiji, potvrdio je još krajem prošle godine predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović.

Odalović je tada novinarima rekao da će biti istražene tri lokacije po zahtevu Kosova, a da je jedna od njih upravo Štavalj.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo“, rekao je tada Odalović.

Kako podseća ovaj portal, tokom prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija. Osim one u Kiževaku, posmrtni ostaci sa ostalih devet lokacija ekshumirani su na teritoriji Kosova, potvrdio je nedavno za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj (Ramë Manaj).

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba.

Kako je tada naveo Manaj, u toku je proces identifikacije, uzoraka svih tela koji su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, ali i da za sada nije stigao odgovor.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021