Vesti
Hronika

Grafit "UČK-Kosovo" na zidu u Goraždevcu

Grafit na kome piše „UČK-Kosovo“ osvanuo je ovog jutra na jednom zidu u Goraždevcu, potvrdio je za RTV Kim glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević. Slučaj je, kako navodi, prijavljen Policiji Kosova. Kancelarija za KiM zahteva da međunarodna zajednica pojača prisustvo na terenu.
Grafit
Grafit UČK u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Grafit su u jutarnjim satima primetili meštani koji su krenuli na posao.

"Na jednom zidu, u gornjem delu Goraždevca, meštani su primetili ogroman natpis „UČK-Kosovo“, što je naravno uznemirilo meštane. Ljudi na čijem zidu je grafit ispisan su slučaj prijavili kosovskoj policiji koja u ovim trenucima obavlja uviđaj", kazao je Dimitrijević za RTV Kim.

Takođe, građani koji žive u blizini spomenika goraždevačkim žrtvama, javili su Radio Goraždevcu da je polomljen jarbol i odnesena srpska zastava.

"Naši novinari su bili na licu mesta i uverili su se da je jarbol zaista polomljen, ali kako su nam rekli, taj slučaj građani nisu prijavili policiji", rekao je Dimitrijević.

Prema rečima Dimitrijevića, u Goraždevcu su se u prethodnim godinama više puta dešavali slični incidenti.

Kancelarija za KiM: Međunarodna zajednica da pojača prisustvo u srpskim sredinama

Povodom ispisivanja grafita „UČК – Кosovo“ na zidu porodične kuće Кrstović u Goraždevcu regaovala je Kancelarija za KiM, zahtevajući od međunarodne zajednice da pojačaju svoje prisutvo na terenu u srpskim sredinama i osigura mir i bezbednost kako za Srbe tako i za druge nealbanske zajednice.

"Ovakvim akcijama šalje se jasna i nedvosmislena poruka da Srbi na Кosovu i Metohiji nisu dobrodošli, a po pravilu, vinovnici ovakvih incidenata ostaju bez ikakve sankcije", navodi se u saopštenju.

"Molimo i Srbe na Кosovu i Metohiji da ostanu mirni i jedinstveni i ne nasedaju na provokacije, jer cilj ovakvih akcija i jeste da se isprovocira neodmerena reakcija srpske strane", poručuju iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Južna Mitrovica: Napadnuta grupa Srba, privedeno desetoro osumnjičenih
U incidentu koji se dogodio danas oko 16 časova u južnom delu Mitrovice je napadnuta grupa muškaraca srpske nacionalnosti, potvrđeno je Kontakt Plus radiju iz Kosovske policije.
  • 27.09.2021
Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021