Vesti
Hronika

Grafit "UČK-Kosovo" na zidu u Goraždevcu

Grafit na kome piše „UČK-Kosovo“ osvanuo je ovog jutra na jednom zidu u Goraždevcu, potvrdio je za RTV Kim glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević. Slučaj je, kako navodi, prijavljen Policiji Kosova. Kancelarija za KiM zahteva da međunarodna zajednica pojača prisustvo na terenu.
Grafit
Grafit UČK u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Grafit su u jutarnjim satima primetili meštani koji su krenuli na posao.

"Na jednom zidu, u gornjem delu Goraždevca, meštani su primetili ogroman natpis „UČK-Kosovo“, što je naravno uznemirilo meštane. Ljudi na čijem zidu je grafit ispisan su slučaj prijavili kosovskoj policiji koja u ovim trenucima obavlja uviđaj", kazao je Dimitrijević za RTV Kim.

Takođe, građani koji žive u blizini spomenika goraždevačkim žrtvama, javili su Radio Goraždevcu da je polomljen jarbol i odnesena srpska zastava.

"Naši novinari su bili na licu mesta i uverili su se da je jarbol zaista polomljen, ali kako su nam rekli, taj slučaj građani nisu prijavili policiji", rekao je Dimitrijević.

Prema rečima Dimitrijevića, u Goraždevcu su se u prethodnim godinama više puta dešavali slični incidenti.

Kancelarija za KiM: Međunarodna zajednica da pojača prisustvo u srpskim sredinama

Povodom ispisivanja grafita „UČК – Кosovo“ na zidu porodične kuće Кrstović u Goraždevcu regaovala je Kancelarija za KiM, zahtevajući od međunarodne zajednice da pojačaju svoje prisutvo na terenu u srpskim sredinama i osigura mir i bezbednost kako za Srbe tako i za druge nealbanske zajednice.

"Ovakvim akcijama šalje se jasna i nedvosmislena poruka da Srbi na Кosovu i Metohiji nisu dobrodošli, a po pravilu, vinovnici ovakvih incidenata ostaju bez ikakve sankcije", navodi se u saopštenju.

"Molimo i Srbe na Кosovu i Metohiji da ostanu mirni i jedinstveni i ne nasedaju na provokacije, jer cilj ovakvih akcija i jeste da se isprovocira neodmerena reakcija srpske strane", poručuju iz Kancelarije za KiM.Ostale vesti

Petković: Nikada nećemo zaboraviti malog Miloša
Direktor Kancelarije za Kosova i Metohije Petar Petković podsetio je da je na današnji dan pre 22 godine ubijen mali Miloš Petrović iz Cernice.
  • 28.05.2022
Ubijen muškarac u Uroševcu
Jedna osoba preminula je u ranim jutarnjim satima u Uroševcu od posledica povreda zadobijenih vatrenim oružjem.
  • 28.05.2022
Dvostruko ubistvo u Kosovskoj Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici rano jutros dogodilo se dvostruko ubistvo, potvrđeno je za Radio Mitrovica sever.
  • 27.05.2022
Određen pritvor za još četiri lica u slučaju ’’Brezovica’’
Četiri osobe, među kojima je i bivši sekretar Ministarstva za infrastrukturu Vlade Kosova, uhapšene su u najnovijoj akciji u slučaju "Brezovica". Oni su osumničeni za delo primanja mita, a tužilac im je odredio pritvor od 48 sati, saopšteno je iz Tužilaštva.
  • 26.05.2022
Lažna dojava o bombi na otvaranju festivala ’’Mirdita, dobar dan’’
Lažna dojava o postavljenoj bombi u  NGO Habu, u kome je otvaranjem izložbe "Sve naše suze" počeo festival "Mirdita, dobar dan". Prostor je bio ispražnjen, a policijske ekipe sa psima proverile su prostor i utvrdile da je dojava lažna.
  • 26.05.2022
Zaštićeni svedok odbio da svedoči na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zaštićeni svedok odustao je od ispitivanja, tvrdeći da je "uplašen za svoj i život svoje porodice", iako je 2018. godine o ubistvu govorio u izjavi tužilaštvu.
  • 25.05.2022