Vesti
Hronika

Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku

Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Zenun Eljezaj (Foto Kosova Press)

Sudsko veće je utvrdilo da je Eljezaj, kao predsednik opštine Klina, bio svestan da će njegova ćerka konkurisati za mesto lekara opšte prakse u GCPM. Lično je učestvovao u službeno-administrativnom predmetu donošenjem rešenja kojim je formirao komisiju za zasnivanje radnog odnosa prema konkursu objavljenom 02. februara 2018.godine za radno mesto „lekar opšte prakse“. Predmetna komisija je kao najuspešnijeg kandidata odabrala ćerku tuženog za lekara opšte prakse u GCPM.

Ovim radnjama okrivljeni Zenun Eljezaj je izvršio krivično delo sukoba interesa iz člana 422. stav 1. KZRK.

Sud je okrivljenom izrekao novčanu kaznu u iznosu od četiri hiljade evra koju je dužan da plati u roku od šest meseci od dana pravnosnažnosti presude. Ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu u određenom roku, ista će se preinačiti u kaznu zatvora, a dan zatvora vredi 20 evra novčane kazne.

Okrivljeni je obavezan da na ime troškova sudskog paušala isplati iznos od 100 evra, kao i iznos od 50 evra na ime naknade štete za žrtve krivičnog dela, a sve u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Sud je ocenio predlog tužilaštva za izricanje dodatne kazne zabrane vršenja funkcije, ali na osnovu učinjenog krivičnog dela i izrečene kazne okrivljenom, činjenice da njegova ćerka više ne radi na tom radnom mestu i da nema osnova da se isto delo ponovi, predložena dodatna kazna nije izrečena.Ostale vesti

Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti i psovke

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića iz Donje Brnjice kod Prištine sinoć su ispisani uvredljivi grafiti i psovke na albanskom jeziku. Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je najnoviji incident uz ocenu da je ovaj čin zapravo „lice vlasti u Prištini“.

  • 07.08.2022
Oslobođena ruska novinarka privedena na KiM

Novinarka ruske "Komsomoljske pravde" Darija Aslamova puštena je iz pritvora na Kosovu u noći između subote i nedelje, gde je zadržana kada je  pokušala da pređe administrativni prelaz, preneo je taj list.

  • 07.08.2022
Gazivode: Pucano na jedinicu Kosovske policije

Nepoznate osobe pucale su danas oko 11.25 časova u pravcu jedinice stanice za pogranični nadzor u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kosovske policije, uz naznaku da nema povređenih.

  • 06.08.2022
Na prelazu Preševo zaplenjeno više od 1.7 kilograma droge
Srpski carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Preševo otkrili i zaplenili više od 1,7 kilograma psihoaktivne supstance, koja će nakon laboratorijskih analiza biti precizno identifikovana.
  • 05.08.2022
Preminula Bratislava Buba Morina
Nekadašnja ministarka za izbeglice i interno raseljena lica Bratislava Buba Morina preminula je noćas u Nišu u 76. godini. Telegram saučešća povodom njene smrti uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 02.08.2022
Blokada puteva kod Rudara i Zupča, policija zatvorila Jarinje i Brnjak
Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča - potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.
  • 31.07.2022