Vesti
Hronika

Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku

Osnovni sud u Peći proglasio je gradonačelnika Kline Zenuna Eljezaja krivim za sukob interesa, osudivši ga na plaćanje kazne od 4.000 evra nakon što je svojoj ćerki omogućio da se zaposli u Glavnom centru porodične medicine (GCPM) u Klini.
Gradonačelnik Kline osuđen zbog sukoba interesa, zaposlio ćerku
Zenun Eljezaj (Foto Kosova Press)

Sudsko veće je utvrdilo da je Eljezaj, kao predsednik opštine Klina, bio svestan da će njegova ćerka konkurisati za mesto lekara opšte prakse u GCPM. Lično je učestvovao u službeno-administrativnom predmetu donošenjem rešenja kojim je formirao komisiju za zasnivanje radnog odnosa prema konkursu objavljenom 02. februara 2018.godine za radno mesto „lekar opšte prakse“. Predmetna komisija je kao najuspešnijeg kandidata odabrala ćerku tuženog za lekara opšte prakse u GCPM.

Ovim radnjama okrivljeni Zenun Eljezaj je izvršio krivično delo sukoba interesa iz člana 422. stav 1. KZRK.

Sud je okrivljenom izrekao novčanu kaznu u iznosu od četiri hiljade evra koju je dužan da plati u roku od šest meseci od dana pravnosnažnosti presude. Ukoliko okrivljeni ne plati novčanu kaznu u određenom roku, ista će se preinačiti u kaznu zatvora, a dan zatvora vredi 20 evra novčane kazne.

Okrivljeni je obavezan da na ime troškova sudskog paušala isplati iznos od 100 evra, kao i iznos od 50 evra na ime naknade štete za žrtve krivičnog dela, a sve u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude.

Sud je ocenio predlog tužilaštva za izricanje dodatne kazne zabrane vršenja funkcije, ali na osnovu učinjenog krivičnog dela i izrečene kazne okrivljenom, činjenice da njegova ćerka više ne radi na tom radnom mestu i da nema osnova da se isto delo ponovi, predložena dodatna kazna nije izrečena.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022