Vesti
Hronika

Gračanica se oprostila od svoje igumanije. Sahranjena mati Teodora

Na manastirskom groblju u Gračanici danas je sahranjena igumanija Teodora. U crkvi je prethodna služena liturgija i opelo.
Gračanica se oprostila od svoje igumanije. Sahranjena mati Teodora
Sahranjena igumanija manastira Gračanica (Foto Kim)

Mnogo vernika iz Gračanice i okoline došlo da na večni pomen isprati svoju igumaniju Teodoru. Liturgiji i opelu koje je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije učestvovali su i igumani manastira ove eparhije.

Mati Teodora je blizu 70 godina provela u ovoj svetinji a od 2018. godine imenovana je za igumaniju ovog ženskog manastira, zadužbine Kralja Milutina.

Posle opela, episkop raško-prizrenski Teodosije besedio je o mati Teodori, istakavši da je njen monaški put bio dug. Podsetio je da je u manastir otišla sa 12 godina a da je zamonašena u Gračanici 1955. godine.

"Od ranog detinjstva svog naučena od svojih čestitih i pobožnih rodiljeta dvanaestogodišnja devojčica Milana napušta topli roditeljski dom i na Hristov poziv poput nekada svetih apostola i žena mironosica kreće za njim da mu služi celim svojim bićem i životom".

Mati Teodora je svoj iskušenički život započela u manastiru Presvete Bogorodice u Mrzenici, zatim u manastiru Rudnici, da bi uz blagoslov tadašnjeg patrijarha Germana i tadašnjeg administratora eparhije raško-prizrenske došla u manastir Gračanicu. Zamonašena je četiri godine kasnije.

"U svom monaškom životu mati Teoroda je prošla kroz mnogobrojna poslušanja, nikada joj ništa nije bilo teško i sa radošću i pesmom radila je i najteže poslove u manastiru. Sva njena radost i uteha bili su manastir mati igumanija i sestre monahinje. Skoro sedam decenija svoga monaškoga života mati Teodora je podarila ovom manastiru, žiteljima Gračanice i našoj zavetnoj zemlji Kosovu i Metohiji. Za to vreme ona je mnoge zadužila svojom nesebičnom ljubavlju, širinom svoje duše ona je sve grlila i Hirstom ljubila, stare i mlade, siromašne i bolesne i sve potrebite".

Rekao je da se trudila da kao igumanija bude svima kao majka. "Zato su je svi voleli i cenili kao osobu koja je bila uvek svima sve kako bi božanska ljubav kroz nju mogla da dođe do svakoga. Ta božanska nesebična ljubav bila je glavna odlika njenog života", rekao je vladika.

Posle opela u crkvi, kovčeg sa telom mati Teodore ispraćen je uz prisustvo velikog broja vernika i sveštenstva do monaškog groblja gde je sahranjena.

 Ostale vesti

KP: Uhapšen Srbin za paljenje automobila u Zubinom Potoku

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarac M.B. (36) srpske nacionalnosti za koga se sumnja da je zapalio automobile sa "RKS" tablicama u opštini Zubin Potok.

  • 01.04.2023
U Leposaviću zapaljena tri automobila
U Leposaviću su posle ponoći nepoznata lica zapalila tri automobila koja pripadaju građanima srpske nacionalnosti, saopštila je kosovska policija.
  • 01.04.2023
Bivši predsednik opštine Klokot oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja
Saša Mirković, bivši predsednik opštine Klokot, zajedno sa Zećirom Seljimijem, Nebahate Pirom i Strahinjom Stevićem, odlukom Vrhovnog suda Kosova, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja.
  • 31.03.2023
„Najmanje 158 ubijenih i nestalih novinara 1991-1995. u bivšoj Jugoslaviji“
Na prostoru nekadašnje Jugoslavije ima 158 slučajeva ubijenih i nestalih novinara od od 1991. do 1995. godine, ali podaci novinarskih udruženja pokazuju da to nije konačan broj, rečeno je na Konferenciji Udruženja novinara Srbije (UNS) "Tri decenije posle: šta znamo, a šta otkrivamo o nekažnjenim ubistvima novinara 1991. do 1995. godine".
  • 31.03.2023
Učestale krađe: Ugrožena bezbednost građana, traži se smena komandira
Nakon nekoliko krađa koje su zabeležene tokom prošle i ove nedelje u Opštini Gračanica održana je sednica Odbora za bezbednost. Predsednica opštine Ljiljana Šubarić apelovala je na Policiju, Kfor, Karabinjere ali i Oebs da daju sve od sebe kako bi pljačke prestale a počinioci pronađeni. Zbog nerešenih brojnih slučajeva sa sednice je zatražena smena komandira Policijske stanice Bratislava Trajkovića.
  • 31.03.2023
Opljačkana porodica Milić u Plemetini
Petočlana porodica Milić iz Plemetine, kod Obilića pokradena je sinoć, a za sada nepoznati počinioci su prema rečima vlasnika Nikole odneli vredne alate.
  • 31.03.2023