Vesti
Hronika

Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

Gračanica: Protest uprkos zabrani policije
Protest ispred policijske stanice (Foto Kim)

Roditelji nisu bili raspoloženi za izjave i bili su vidno su uznemireni neželeći da komentarišu situaciju, jer im je kako kažu, mnogo teško. A majci jednog od dečaka je tokom protesta i pozlilo.

Pojedini roditelji su apelovali na građane da se raziđu, kako policija ne bi morala da reaguje. Međutim, građani nisu želeli da odu sa protesta.

Deda, jednog od uhapšenog mladića, ističe da mu nije jasno zbog čega im je određen pritvor od trideset dana.

„Mi sedimo ovde, naša deca su odavde odvedena one noći u nepoznatom pravcu. Mi nismo znali gde su naša deca, sada znamo. To je bila obična tuča dece, koje su se i ranije dešavale i kod Albanaca, Roma, Srba i svih ostalih. Sada treba zatvoriti decu 30 dana po kom osnovu i zakonu to nikome nije jasno. Sada su nečija deca u zatvoru a onaj koji je kriv i koji je prvi udario dečka kome je polomio nos on je u bolnici, njega niko ne obilazi i nema ga u javnosti. Zbog čega privilegije, bez obzira što je Rašić političar. Tražimo da se naša deca vrate“, kazao je vidno uznemiren deka.

„Deca su se potukla što nije prvi put i neće biti poslednji. Apelujem na sve ljude dobre volje, da zatvore oči na ovu tuču i da se ovo nikada ne desi, deca nisu ni za šta kriva, to je bilo samo njihov hir i najbitnije je da su ona živa i zdrava. Molim sve ljude dobre volje da zaborave i političke ali i sve druge osnove u pitanju su dečija posla“, rekla je rođaka jednog od pritvorenih momaka.

Podsetimo, više od pedeset učenika u popodnevnim časovima okupilo se ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.

Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru ovog mesta juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021