Vesti
Hronika

Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

Gračanica: Protest uprkos zabrani policije
Protest ispred policijske stanice (Foto Kim)

Roditelji nisu bili raspoloženi za izjave i bili su vidno su uznemireni neželeći da komentarišu situaciju, jer im je kako kažu, mnogo teško. A majci jednog od dečaka je tokom protesta i pozlilo.

Pojedini roditelji su apelovali na građane da se raziđu, kako policija ne bi morala da reaguje. Međutim, građani nisu želeli da odu sa protesta.

Deda, jednog od uhapšenog mladića, ističe da mu nije jasno zbog čega im je određen pritvor od trideset dana.

„Mi sedimo ovde, naša deca su odavde odvedena one noći u nepoznatom pravcu. Mi nismo znali gde su naša deca, sada znamo. To je bila obična tuča dece, koje su se i ranije dešavale i kod Albanaca, Roma, Srba i svih ostalih. Sada treba zatvoriti decu 30 dana po kom osnovu i zakonu to nikome nije jasno. Sada su nečija deca u zatvoru a onaj koji je kriv i koji je prvi udario dečka kome je polomio nos on je u bolnici, njega niko ne obilazi i nema ga u javnosti. Zbog čega privilegije, bez obzira što je Rašić političar. Tražimo da se naša deca vrate“, kazao je vidno uznemiren deka.

„Deca su se potukla što nije prvi put i neće biti poslednji. Apelujem na sve ljude dobre volje, da zatvore oči na ovu tuču i da se ovo nikada ne desi, deca nisu ni za šta kriva, to je bilo samo njihov hir i najbitnije je da su ona živa i zdrava. Molim sve ljude dobre volje da zaborave i političke ali i sve druge osnove u pitanju su dečija posla“, rekla je rođaka jednog od pritvorenih momaka.

Podsetimo, više od pedeset učenika u popodnevnim časovima okupilo se ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.

Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru ovog mesta juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021