Vesti
Hronika

Gračanica: Protest učenika zbog odluke o pritvaranju mladića

Više od pedeset učenika okupilo se ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
Gračanica: Protest učenika zbog odluke o pritvaranju mladića
Protest učenika ispred policijske stanice (Foto Kim)

Okupljeni uzvikuju "hoćemo pravdu" i "vratite nam braću". Osim srednjoškolaca, ispred policijske stanice u Gračanici su i roditelji, profesori, ali i drugi brojni građani. Skup nadgledaju i pripadnici Kosovske policije. Komandir stanice Bratislav Trajković nije želeo da komentariše okupljane učenika, kao ni prisutni profesori.

 

Milica Maksimović, učenica Gimnazije kaže da je došla da da podršku svojim školskim drugovima koji se nalaze u pritvoru.

"Ja kao sportista znam da našim drugarima nije mesto u pritvoru već na terenima i u učionicama. Ja se nadam da ćemo nešto postići ovim što smo se okupili jer smo došli svi da im budemo podrška i da oni vide da nisu sami", kazala je Milica.

"To su sve naša braća, drugovi, vršnjaci. Naravno, svako odgovara za svoje postupke ali ne u ovolikoj meri . Zbog toga smo ovde moji drugari i ja", kazala je učenica Katarina Milenković.

"Nadam se da ćemo uspeti da ovim protestom ublažimo kaznu jer oni ovo nisu zaslužili", kaže učesnica protesta Milica Jovanovć.

Slobodan Stanisavljević trener Kik boks kluba u Lapljem Selu kaže da je potrebno da se podrže momci koji se nalaze u pritvoru zbog tuče. On ističe da je društvo zakazalo i da treba prestati sa pravljenjem razlike koje je čije dete.

"U narednom periodu moramo puno da radimo da do ovakvih stvari više nikada ne dođe, da se momci međusobno ne sukobljavaju i da jasno stavimo do znanja da više nema "vašiš i naših", već su to sve naša deca. Nebitono je da li Nikola sin od Nenada ili je Ilija sin od Mikija. Znači, sve su to naša deca i nema potrebe za ovakvim dešavanjima. Jako je važno da se u svemu ovome uključi obrazovni sistem i da malo više radi sa decom, da se obrazovanje postavi na pravo mesto, da se promocija sporta takođe podigne na viši nivo", kaže Stanisavljević.

"Mi smo ovde došli da iskažemo nezadovoljstvo presudom. Nismo zadovoljni presudom i mi ćemo ih podržati u svakom pogledu. Istraga je u toku ali očekujemo da će pravda da izađe na videlo, da će krivci snositi posledice a oni koji nisu da budu oslobođeni", kaže sestra uhapšenog Marka Ristića, Marija Đokić.

Osnovni sud u Gračanici odlučio je da sedmorici mladića koji su učestvovali u nedavnoj masovnoj tuči u Lapljem Selu odredi po trideset dana zatvorskog pritvora.

Roditelji, rodbina i drugari okupili su se sinoć ispred policijske stanice kako bi protestovali zbog odluke Suda.

Protest će biti održan i danas u 18 časova.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021