Gračanica: Porodice žrtava traže pravo na istinu i pravdu

"Mnogi od tih koji su izvesno odgovorni za zločine nalaze se u brojnim stukturama, da li bezbednosnim ili civilnim, tih takozvanih kosovskih institucija“, kazao je Veljko Odalović na tribini održanoj u Gračanici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa današnje tribine (Foto Kim)

Na tribini „Pravo na istinu i pravdu“ održanoj u Gračanici okupili su se predstavnici udruženja porodica otetih i stradalih Srba na Kosovu i Metohiji, porodice žrtava, predstavnici institucija.

Članovi porodica stradalih Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji nezadovoljni su time što ne znaju sudbinu svojih najmilijih i što brojni zločini i dalje ostaju nekašnjeni.

„U velikom broju slučajeva, poznati su počinioci krivičnih dela ali niko nije procesuiran niti osuđen. Veoma često postavljamo pitanje da li smo mi postojeći ljudi i da li smo ikada imali prošli život“, upitala je predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Verica Tomanović.

„Sada se priča o početku rada Specijalnog suda na Kosovu. Na to se već dugo vremena čeka, porodice i dalje čekaju i nadaju se ali smo i dalje na početku i čekamo odgovor na pitanje da li će se rešiti sudbina naših najmilijih i da li će oni koji su počini zločine biti izvedeni pred lice pravde“, kazala je koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i stradalih Silvana Marinković.

Tribini je prisustvovao i šef Komisije za pitanja nestalih pri Vladi Srbije Veljko Odalović koji je rekao da na Specijalni sud za rane zločine gleda kao na nadu da će staviti tačku na agoniju i da će zločinci biti procesuirani.

„Predugo to traje, mnogi od tih koji su izvesno odgovorni za zločine nalaze se u brojnim stukturama, da li bezbednosnim ili civilnim, tih takozvanih kosovskih institucija“, kazao je Odalović.

Jedan od zločina koji nije dobio svoj epilog, a porodice žrtava pravdu jeste masakr u Starom Gracku kod Lipljana. Misija Euleks je u maju ove godine obistravila istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca zbog nedostatka dokaza.

„Dobila sam obaveštenje o obustavi istrage masakra u Starom Gracku. Šta dalje da radim sa ovim? Želim da država Srbija bude uz mene“, kazala je Slavica Popović, kojoj je u Starom Gracku ubijeno četvoro članova porodice.

„Izvesno je da ovaj mandat Specijalnog tužilaštva obuhvata i ovaj period. Mi smo istražiteljima ukazali na to da Staro Gracko moraju imati u fokusu svog rada. Obustavili su oni još neke istrage koje su pokrenute ali onako kako su radili do tada nije ni čudo što su to uradili jer su vodili istrage ne sa namerom da reše, nego da ne reše“, kazao je Veljko Odalović.

Na početku tribine prikazan je film književnika Ranka Đinovića „Univerzum bola“ u kojem su se mogli videti snimci marša mira 1998 godine i svedočenja članova porodica o stradanju. U filmu se mogu videti slike porušenih grobova u Đakovici, Retimlju, Operuši i Volujačka jama u kojoj su pronađeni ostaci ubijenih Srba iz orahovačke župe.

„Za ovaj film motivisali su me bol, patnja, tragedija, užas, stradanje Srba sa Kosova i Metohije, civilne imovine, zatiranja tragova“, rekao je Đinović.

Tribini su pored brojnih članova porodice žrtava prisustvovali i predstavnici međunarodnog i pokrajinskog Crvenog krsta kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske.

Ostale vesti

 • „Tragaćemo za Oliverovim ubicama dok smo živi“

  „Tragaćemo za Oliverovim ubicama dok smo živi“

  Navršilo se dvadeset meseci od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Njegov brat, Miroslav Ivanović poručuje da članovi porodice Ivanović nikada neće izgubiti nadu. „Dok smo mi živi, a i generacije iza nas, tragaćemo za istinom i insistirati da se do nalogodavaca i izvršilaca dođe“, naveo je on.

 • Fizički sukob učenika u Gračanici

  Fizički sukob učenika u Gračanici

  Kosovska policija saopštila je danas da je u Gračanici došlo do fizičkog napada na dvojicu učenika romske pripadnosti, od strane trojice đaka srpske nacionalnosti.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane