Vesti
Hronika

Gračanica: Porodice žrtava traže pravo na istinu i pravdu

"Mnogi od tih koji su izvesno odgovorni za zločine nalaze se u brojnim stukturama, da li bezbednosnim ili civilnim, tih takozvanih kosovskih institucija“, kazao je Veljko Odalović na tribini održanoj u Gračanici.
Gračanica: Porodice žrtava traže pravo na istinu i pravdu
Sa današnje tribine (Foto Kim)

Na tribini „Pravo na istinu i pravdu“ održanoj u Gračanici okupili su se predstavnici udruženja porodica otetih i stradalih Srba na Kosovu i Metohiji, porodice žrtava, predstavnici institucija.

Članovi porodica stradalih Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji nezadovoljni su time što ne znaju sudbinu svojih najmilijih i što brojni zločini i dalje ostaju nekašnjeni.

„U velikom broju slučajeva, poznati su počinioci krivičnih dela ali niko nije procesuiran niti osuđen. Veoma često postavljamo pitanje da li smo mi postojeći ljudi i da li smo ikada imali prošli život“, upitala je predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Verica Tomanović.

„Sada se priča o početku rada Specijalnog suda na Kosovu. Na to se već dugo vremena čeka, porodice i dalje čekaju i nadaju se ali smo i dalje na početku i čekamo odgovor na pitanje da li će se rešiti sudbina naših najmilijih i da li će oni koji su počini zločine biti izvedeni pred lice pravde“, kazala je koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i stradalih Silvana Marinković.

Tribini je prisustvovao i šef Komisije za pitanja nestalih pri Vladi Srbije Veljko Odalović koji je rekao da na Specijalni sud za rane zločine gleda kao na nadu da će staviti tačku na agoniju i da će zločinci biti procesuirani.

„Predugo to traje, mnogi od tih koji su izvesno odgovorni za zločine nalaze se u brojnim stukturama, da li bezbednosnim ili civilnim, tih takozvanih kosovskih institucija“, kazao je Odalović.

Jedan od zločina koji nije dobio svoj epilog, a porodice žrtava pravdu jeste masakr u Starom Gracku kod Lipljana. Misija Euleks je u maju ove godine obistravila istragu o ubistvu 14 srpskih žetelaca zbog nedostatka dokaza.

„Dobila sam obaveštenje o obustavi istrage masakra u Starom Gracku. Šta dalje da radim sa ovim? Želim da država Srbija bude uz mene“, kazala je Slavica Popović, kojoj je u Starom Gracku ubijeno četvoro članova porodice.

„Izvesno je da ovaj mandat Specijalnog tužilaštva obuhvata i ovaj period. Mi smo istražiteljima ukazali na to da Staro Gracko moraju imati u fokusu svog rada. Obustavili su oni još neke istrage koje su pokrenute ali onako kako su radili do tada nije ni čudo što su to uradili jer su vodili istrage ne sa namerom da reše, nego da ne reše“, kazao je Veljko Odalović.

Na početku tribine prikazan je film književnika Ranka Đinovića „Univerzum bola“ u kojem su se mogli videti snimci marša mira 1998 godine i svedočenja članova porodica o stradanju. U filmu se mogu videti slike porušenih grobova u Đakovici, Retimlju, Operuši i Volujačka jama u kojoj su pronađeni ostaci ubijenih Srba iz orahovačke župe.

„Za ovaj film motivisali su me bol, patnja, tragedija, užas, stradanje Srba sa Kosova i Metohije, civilne imovine, zatiranja tragova“, rekao je Đinović.

Tribini su pored brojnih članova porodice žrtava prisustvovali i predstavnici međunarodnog i pokrajinskog Crvenog krsta kao i predstavnici Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020