Vesti
Hronika

Gračanica: Otkrivena spomen-ploča stradalima u NATO bombardovanju

U drvorištu Osnovne škole "Kralj Milutin" u Gračanici otkrivena je spomen-ploča sa imenima Marije i Nikole Petrović, a u spomen svim žrtvama NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Maja 1999. godine pogođen je autobus  Niš ekspresa na lužanskom mostu u kome je stradalo 44 putnika, a među njima Marija, Nikola i njihova baka Smiljana.
Gračanica: Otkrivena spomen-ploča stradalima u NATO bombardovanju
Otkrivanje spomen ploče stradalima u NATO bombardovanju u Lužanima (Foto Kim)

Stradalima je najpre služen parastos na gračaničkom groblju, a zatim su se prisutni upitili ka dvorištu OŠ "Kralj Milutin" gde su minutom ćutanja odali počast žrtvama NATO bobmbardovanja.

Među okupljenima bili su školski drugovi Marije i Nikole na čiju inicijativu je podignuta spomen-ploča.

"Uspeli smo da za ove 23 godine sačuvamo sećanje na naše drugove Mariju i Nikolu. Ova spomen-ploča koja je podignuta u dvorištu OŠ "Kralj Milutin" treba da podseti naredne generacije učenika da su i Marija i Nikola pohađali ovu školu i da su tragično nastradali od NATO agresora", kazao je Miodrag Živić.

On je naglasio da će uspomena na školske drugove biti večna, te da nikada ne treba da zaboravimo one koji su počinili ovakav zločin.

"Nakon 23 godine od stradanja naših prijatelja, okupili smo generaciju njihovih vršnjaka. Podigli smo spomen-ploču u znak sećanja na naše drugove iz školske klupe koji su stradali 1999. godine u autobusu u Lužanima. Ovo je za nas bila velika bol i gubitak, a najviše za porodicu. Oni će večno ostati u našim sećanjima, ali i ostali treba da ih se sete", rekla je Tijana Popović.

Boban Petrović je naglasio da je Nikola imao tek 17 godina, a Marija samo 15 i da nema opravdanja za čin u kome su ljudski životi samo kolateralna šteta.

"Pre tačno 23 godine, 1. maja oko 12 časova 1999, prilikom bombardovanja je pogođen autobus Niš ekspresa i tom priikom u mestu Lužane tragično su stradali naši drugari Nikola i Marija. Kao društvo smo hteli da pokažemo da ni nakon 23 godine nismo zaboravili naše prijatelje i nikada ih nećemo zaboravti. Trudićemo se da ih uvek u dobru pominjemo", istakao je Boban Petrović.

Spomen-ploču su otkrili roditelji Dragiša i Zorica Petrović i izrazili veliku zahvalnost školskim drugovima svoje nastradale dece.

"Najpre da se zahvalim drugovima moje dece koji su podigli spomen-ploču nakon 23 godine. Ovaj gest nikada neću zaboraviti. Generacije će proći kroz ovu školu, bar da ih se sete i obilaze ovde", rekao je Dragiša Petrović.

Vidno uznemirena, Zorica Petrović je zahvalila drugovima što su podigli spomen-ploču.

"Juče smo u Lužanima bili prvi put, da zapalimo sveću nakon 23 godine od pogibije Marije i Nikole. Jako mi je bilo teško", kazala je ona.

U napadu na most kod Lužana, 20 kilometara severno od Prištine, na putu Priština - Podujevo, 1. maja 1999. je poginuo veći broj civila. Autobus Niš-ekspresa, koji je dolazio iz Niša i koji se u trenutku napada zadesio na mostu, direktno je pogođen raketom. Prema tvrdnjama očevidaca, tela 40 poginulih su ugljenisana. U 13.50  avioni NATO-a  su još jednom gađali most u Lužanima i tom prilikom je stradao medicinski tehničar iz vozila Hitne pomoći koje se nalazilo na licu mesta radi ukazivanja prve pomoći unesrećenima iz autobusa. On je u napadu zadobio povrede glave.Ostale vesti

Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022