Vesti
Hronika

Gračanica: Obeležen Međunarodni dan nestalih

Polaganjem venaca ispred umetničke instalacije “Missing“ i izložbom fotografija iz knjige “Oteta istina“ u Gračanici je danas obeležen Međunarodni dan nestalih.
Gračanica: Obeležen Međunarodni dan nestalih
Sa obeležavanja Međunarodnog dana nestalih (Foto Kim)

Jevtić: Istina i pravda su obaveza društva

Povodom Međunarodnog dana nestalih, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić poručuje da su "istina i pravda obeveza društva".

"Međunarodni dan nestalih i ove godine obeležavamo činjenicom da još uvek nemamo odgovore na pitanje porodica na Kosovu o sudbini njihovih najmilijih. Istina i pravda je obaveza društva ukoliko želimo da ovo društvo ima bolju budućnost", naveo je Jevtić.

Na Kosovu se i dalje traga za 1.654 osobe, među kojima 562 nealbanaca. Porodice nestalih ne gube nadu da će pravda biti zadovoljena.

Predstavnik Udruženja kidnapovanih i nestalih lica KiM za Gračanicu Silvana Marinković istakla je da se porodice nestalih neće predati, i da če nastaviti da tragaju za sudbinom svojih najbližih.

"Dva dana je mnogo tragati za članom svoje porodice, a ne 21 godinu. 21 godinu obeležavamo današnji dan, Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih. 21 godinu mi živimo sa tugom i bolom, 21 godina neizvesnosti. To je za sve nas najteže. Jako je teško kada gledaš da 21 godinu počinioci ovih zločina slobodno šetaju. Niko ništa nije uradio da se rasvetli sudbina nestalih. 21 godinu svakodnevno se obraćamo institucijama kako bi se pitanje nestalih rešilo. Nikada nisu bili zainteresovani da nam izađu u susret", kazala je Marinkovićeva.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova Milorad Trifunović je pre 22 godine izgubio brata koji je nestao sa rudarima površinskog kopa Belaćevac.

"Mi smo slepi kod očiju, ne vidimo ništa. Mi 22 godine tragamo za nestalima, tragamo, ali se ne nadamo da ćemo ih naći, jer nadležne institucije koje su bile zadužene, ništa nisu učinile do sada. Mi danas na Kosovu ne smemo da pomenemo da je postojala `žuta kuća`, ko to sme da nam zabrani kada je dokazano da je postojala, i da je postojala trgovina ljudskim organima. A što se eshumacije tiče, niko ne čini ništa da bi se došlo do tih mesta, za koje smo rekli da postoje", naveo je Trifunović.

"Istina je da se istina krije", smatra Jasmina Živković kojoj je otac nestao 28. septembra 1999. godine u Uroševcu.

"Nestao je u sred bela dana, nestao je posle dolaska Međunarodnih snaga, nestao je posle obećanja da će biti neko tu ko će štiti narod, civile. Nestao je u školi, nestao je pred stotinu svedoka, a i dan danas niko ne zna ništa. Istina je da se istina krije", rekla je Živkovićeva.

Skup je organizovan od strane Udruženja kidnapovanih i nestalih lica Kosova i Metohije i Doma kulture "Gračanica".

Fotografije iz knjige "Oteta istina" biće izložene u Galeriji Doma kulture do 1. septembra

Iz EULEX-a apeluju na porodice nestalih da daju krv radi lakše identifikacije

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) na Međunarodni dan nestalih apeluje na sve rođake nestalih lica da daju uzorke krvi, "kako bi omogućili da se završi postupak identifikacije određenih ljudskih posmrtnih ostataka u prištinskoj mrtvačnici", navedeno je u saopštenju iz ove misije.

Zamenica direktora kosovskog Instituta za sudsku medicinu i saradnica EULEX-a Tarja Formisto, navela je da je jedan od problema, sa kojima se susreću tokom identifikacije ljudskih ostataka, činjenica da nisu svi rođaci nestalih lica dali uzorke krvi za analizu DNK, navodi se u saopštenju EULEXA.

“Postoje porodice koje iz različitih razloga odbijaju da daju uzorke krvi. Neki veruju da su njihovi rođaci i dalje živi, dok drugi ne žele da daju uzorak krvi pre nego što počinioci budu izvedeni pred lice pravde“, kazala je Formisto.

Istakla je da postoji mogućnost da se do 20 nestalih lica može identifikovati pomoću DNK analize, kada bi porodice svih nestalih lica dale uzorke krvi.Ostale vesti

Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020
Pronađen ukraden novac iz crkve u Babinom Mostu
Ukradenu torbu sa crkvenim novcem sveštenika Aleksandra Našpalića iz obijene Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kod Babinog Mosta pronašli su danas lovci u blizini ovog sela.
  • 18.09.2020
Gnjilane: Nasilje u porodici u porastu
Broj slučajeva porodičnog nasilja u Kosovskom Pomoravlju je u porastu. Za nepunih devet meseci registrovano je više od 130 slučajeva porodičnog nasilja.
  • 18.09.2020