Vesti
Hronika

Gračanica: Izgorela krovna konstrukcija na kući Đorića

Sinoć je u Gračanici došlo do požara. Izgorela je krovna konstrukcija na kući porodice Đorić, a zahvaćen je i deo unutrašnjosti. Domaćina, Marka Đorića smo danas zatekeli kako sa komšijama uklanja izgorele delove. „Šteta je prilično velika, ali ću kuću obnoviti sam, kao što sam je i napravio“, kazao je Đorić.
Gračanica: Izgorela krovna konstrukcija na kući Đorića
Izgorela krovna konstrukcija na kući Đorića (Foto Kim)

OG: Materijal za saniranje štete

Opština Gračanica obezbediće materijal za saniranje posledica požara na kući Marka Đorića u Gračanici koja je sinoć teško oštećena u požaru. Ovu informaciju porodici Đorić preneo je lično predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji ih je danas posetio.

„ Ovo je zaista velika šteta za porodicu Đorić i mi kao institucija moramo učiniti sve da se što pre uputi pomoć i šteta sanira. Danas nam je više nego ikada potrebna humanost i osim naše pomoći u materijalu kako bi se kuća Đorića što pre renovirala veoma je bitna i pomoć svih dobrih ljudi u kompletnoj obnovi ovog domaćinstva. Кomšije su sinoć pokazale solidarnost, tu su bile i opštinske službe i svi zajedno pomogli su vatrogascima da zaustave vatrenu stihiju. Verujem da ćemo uskoro ponovo posetiti ovu porodicu u njihovom obnovljenom domu“, kazao je Popović.

 

Do požara je došlo sinoć oko 22:00 sata. Komšije su prve uočile dim i odmah su pritekle u pomoć kako bi ugasile vatru. Vatrogasci su, prema njihovim rečima, stigli nešto kasnije.

Požar je počeo u kotlarnici, a kasnije se proširio i zahvato krovnu konstrukciju, kazao je komšija Stevan Marković.

„Video sam dim koji izlazi na dva mesta. Prišao sam do kotlarnice i otvorio sam nekako vrata, koja su bila vrela, privukao sam crevo sa vodom i počeo sam da gasim. I ostale komšije su pritekle u pomoć. Gasili smo koliko smo mogli, ali činilo nam se da jedno mesto gasimo, dok se na drugom pali. Gasio sam koliko sam mogao, kada sam primetio da se plamen širi prema krovu, znao sam da taj plamen vodom sa česme ne može da se ugasi. Vatrogasci su stigli posle 20 do 25 minuta“, objašnjava Marković.

Marković je dodao da „krov ne bi izgoreo ovoliko, da su vatrogasci stigli malo ranije“.

Kada je požar počeo porodica Đorić nije bila u svom domu. Đorići su iskoristili sat i po vremena, koliko je dozvoljeno kretanje tokom epidemije, da posete rodbinu. Vidno potrešeni nastalom situacijom Marko i Tijana Đorić su kazali da će kuću obnoviti kao što su je i napravili, sami bez ičije pomoći.

„Bili smo do Ugljara, nepunih sat vremena smo bili van kuće. Kada smo krenuli kući komšije su me pozvale i rekle da gori kuća. Kada sam došao zatekao sam stravičan prizor. Požar je trajao nekih pola sata. Šteta je, kao što vidite prilično velika“, kazao je Marko Đorić.

„Sreća što nismo bili u kući, sve je buktalo. Nikakvu pomoć nismo nikada dobili, kuću smo sami pravili od kredita. Još otplaćujemo kredit za ovu kuću“, istakla je Tijana Đorić.

Na kući je pričinjena velika materijlana šteta, uzrok požara još uvek nije utvrđen. Na licu mesta smo i danas zatekli Kosovsku policiju.

Đorići su kuću izgradili sami, pre 6. godina kada su se i doselili u Gračanicu iz Lipljana, iz koga su se iselili zbog, kako su nam rekli, celokupne situacije na Kosovu.Ostale vesti

Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020
Kamenovana kuća povratnika u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su kasno sinoć kuću povratnika Žarka Zarića u selu Ljubožda kod Istoka.
  • 27.05.2020
Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020