Vesti
Hronika

Grabac na meti vandala, opljačkano 25 kuća

Noćas je u selu Grabac kod Kline grupa nepoznatih napadača razbila i opljačkala 25 kuća, saznaje portal GračanicaOnlajn.
Grabac na meti vandala, opljačkano 25 kuća
Ilinka Nešić i Borka Konić, selo Grabac (Foto Gračanica Online)

Grupa vandala je, osim kuća u kojima nije bilo nikoga, razbila i stakla na prozorima osamdesetosmogodišnje Ilinke Nešić.

Ilinka je čula napadače i, kako kaže, kada je upalila svetlo, oni su pobegli. Kako nam je potvrdio predsednik Privremenog organa Opštine Klina, Božidar Šarković, koji je trenutno sa pripadnicima Kosovske policije u selu Grabac, ovo je ko zna koji put kako su povratničko selo Grabac, ali i ostala srpska sela u na meti pljačkaša. Do sada niko od napadača nije otkriven.

U selu Grabac, osim Ilinke Nešić, živi i šest godina mlađa Borka Konić.

Pre oružanih sukoba na Kosovu, u ovom metohijskom selu je živelo oko 300 Srba u 100 domaćinstava.

Kancelarija za KiM: Srpski narod na Kosovu svakodnevno na meti napada ekstremista

“Najoštrije osuđujemo ovo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevamo od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na KiM svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takođe, iz Kancelarije za KiM napominju da je neophodno da se sa ovakvom praksom napada smesta prestane , kako bezbednosna situacija na Kosovu ne bi bila narušena.

“Stalni napadi na srpsku imovinu dokaz su potpunog odstustva vladavine prava u privremenim institucijama samouprave u Prištini, neispunjenih demokratskih standarda i neuspeha međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Policija izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 01.03.2021
Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021
Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021
Priveden osumnjičeni koji je povredio mladića u Severnoj Mitrovici

Muškarac A. S. (1997) albanske nacionalnosti, sa prebivalištem na Kosovu, koji je sinoć oko 22 časa u severnom delu Mitrovice povredio mladića M. M. (1995), priveden je zbog krivičnog dela “ubistvo u pokušaju”, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 28.02.2021
I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021