Vesti
Hronika

Grabac na meti vandala, opljačkano 25 kuća

Noćas je u selu Grabac kod Kline grupa nepoznatih napadača razbila i opljačkala 25 kuća, saznaje portal GračanicaOnlajn.
Grabac na meti vandala, opljačkano 25 kuća
Ilinka Nešić i Borka Konić, selo Grabac (Foto Gračanica Online)

Grupa vandala je, osim kuća u kojima nije bilo nikoga, razbila i stakla na prozorima osamdesetosmogodišnje Ilinke Nešić.

Ilinka je čula napadače i, kako kaže, kada je upalila svetlo, oni su pobegli. Kako nam je potvrdio predsednik Privremenog organa Opštine Klina, Božidar Šarković, koji je trenutno sa pripadnicima Kosovske policije u selu Grabac, ovo je ko zna koji put kako su povratničko selo Grabac, ali i ostala srpska sela u na meti pljačkaša. Do sada niko od napadača nije otkriven.

U selu Grabac, osim Ilinke Nešić, živi i šest godina mlađa Borka Konić.

Pre oružanih sukoba na Kosovu, u ovom metohijskom selu je živelo oko 300 Srba u 100 domaćinstava.

Kancelarija za KiM: Srpski narod na Kosovu svakodnevno na meti napada ekstremista

“Najoštrije osuđujemo ovo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevamo od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na KiM svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takođe, iz Kancelarije za KiM napominju da je neophodno da se sa ovakvom praksom napada smesta prestane , kako bezbednosna situacija na Kosovu ne bi bila narušena.

“Stalni napadi na srpsku imovinu dokaz su potpunog odstustva vladavine prava u privremenim institucijama samouprave u Prištini, neispunjenih demokratskih standarda i neuspeha međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021