Vesti
Hronika

Grabac na meti vandala, opljačkano 25 kuća

Noćas je u selu Grabac kod Kline grupa nepoznatih napadača razbila i opljačkala 25 kuća, saznaje portal GračanicaOnlajn.
Grabac na meti vandala, opljačkano 25 kuća
Ilinka Nešić i Borka Konić, selo Grabac (Foto Gračanica Online)

Grupa vandala je, osim kuća u kojima nije bilo nikoga, razbila i stakla na prozorima osamdesetosmogodišnje Ilinke Nešić.

Ilinka je čula napadače i, kako kaže, kada je upalila svetlo, oni su pobegli. Kako nam je potvrdio predsednik Privremenog organa Opštine Klina, Božidar Šarković, koji je trenutno sa pripadnicima Kosovske policije u selu Grabac, ovo je ko zna koji put kako su povratničko selo Grabac, ali i ostala srpska sela u na meti pljačkaša. Do sada niko od napadača nije otkriven.

U selu Grabac, osim Ilinke Nešić, živi i šest godina mlađa Borka Konić.

Pre oružanih sukoba na Kosovu, u ovom metohijskom selu je živelo oko 300 Srba u 100 domaćinstava.

Kancelarija za KiM: Srpski narod na Kosovu svakodnevno na meti napada ekstremista

“Najoštrije osuđujemo ovo neodgovorno ugrožavanje bezbednosti Srba u povratničkim sredinama, i zahtevamo od međunarodne zajednice da ne žmuri pred činjenicom da je srpski narod na KiM svakodnevno na meti napada ekstremista koji prerušeni u provalnike seju strah u enklavama južno od Ibra kradući stoku i provaljujući u kuće”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takođe, iz Kancelarije za KiM napominju da je neophodno da se sa ovakvom praksom napada smesta prestane , kako bezbednosna situacija na Kosovu ne bi bila narušena.

“Stalni napadi na srpsku imovinu dokaz su potpunog odstustva vladavine prava u privremenim institucijama samouprave u Prištini, neispunjenih demokratskih standarda i neuspeha međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020