Vesti
Hronika

Goraždevac: Strah i uznemirenost meštana

Meštani Goraždevca su nakon jutrošnjeg napada uplašeni i uznemireni, očekujemo reakcije kosovskih vlasti i Vlade Srbije, da se počinioci pronađu, kazao je za RTV Kim, predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević.
Goraždevac: Strah i uznemirenost meštana
Automobil u plamenu (Foto Radio Goraždevac)

Dimitrijević je precizirao da se incident dogodio noćas oko 2:40 kada su nepoznati napadači najpre uništili spomenik palim žrtvama u centru Goraždevca, a zatim pucali na porodičnu kuću Petrovića i u blizini kuće Siniše Bukumirića. Izrešetan je i automobil Srboljuba Kolašinca koji je nakon toga izgoreo.

„Pucano je na kuću u kojoj spavaju deca. Sreća je da nije bilo žrtava. Nakon napada postoji strah i uznemirenost. Već nekoliko puta se dešavaju ovakvi incidenti u srpskim sredinama, a počinioci još uvek nisu pronađeni“, kazao je Dimitrijević.

On je rekao da očekuju podršku kako Vlade Srbije tako i kosovskih vlasti i međunarodne zajednice u tome da se pronađu i kazne počinioci.

Načelnica pećkog okruga Vinka Radosavljević kazala je za RTV Kim da se bezbednosna situacija u Metohiji predstavlja kao dobra ali da je poslednji incident pokazao suprotno.

„Evo rezultat te „dobre“ situacije je ovo što se dogodilo u Goraždevcu. Srpska zajednica je izgubila poverenje s obzirom na činjenicu da niko nije odgovarao ni imenom ni prezimenom. Ja se nadam da će se posle ovoga uključiti svi relevantni faktori što se bezbednosti tiče da shvate ozbiljno situaciju u Metohiji“, kazala je Radosavljevićeva.

Ministri u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić razgovarali su u petak o bezbednosti tokom posete opštini Peć sa gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem i direktorom regionalne policije Šabanom Šaljom. Tom prilikom su od Policije Kosova dobili uveravanja da je situacija u ovom okrugu stabilna.Ostale vesti

Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su svakodnevne provokacije u srpskim sredinama na Kosovu postale realnost sa kojom živi i suočava srpski narod.
  • 15.04.2021
Protest zbog prebijanja mladića u Gračanici. Etnički motivisani napad ili nesporazum?

Zbog napada i prebijanja devetnaestogodišnjeg Luke Dimitrijevića u Gračanici je održan protest roditelja, prijatelja i meštana. Ispred policijske stanice okupilo se tridesetak ljudi. I dok roditelji i predstavnici lokalne vlasti u Gračanici tvrde da se radi o etnički motivisanom napadu, iz Policije tvrde da je u pitanju nesporazum.

  • 14.04.2021
U Gračanici napadnut i pretučen srpski mladić
Devetnaestogodišnji L.D. iz Gračanice napadnut je i pretučen sinoć od strane trojice Albanaca ispred Centra građanske energije (CEC). L.D. je u trenutku napada bio u društvu devojke i sestre, ali one nisu povređene, saznaje RTV Kim
  • 14.04.2021
Gračanica: Uhapšen zbog krađe

Jedno lice, čiji podaci nisu objavljeni, uhapšeno je tokom jučerašnjeg dana zbog krađe.

  • 12.04.2021