Vesti
Hronika

Goraždevac: Održan protest zbog odluke Vlade Kosova o referendumu

Oko osamdeset meštana Goraždevca okupilo se jutros u centru sela kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na Kosovu, i zahtevali da se otvori biračko mesto.
Goraždevac: Održan protest zbog odluke Vlade Kosova o referendumu
Predsednik PO za Peć Miloš Dimitrijević tokom razgovora sa kosovskim policajcem (Foto Radio Goraždevac)

Okupljeni građani zadržali su se u centru Goraždevca oko sat vremena, a ceo događaj pratili su pripadnici Policije Kosova.

Tokom protesta došlo je do oštrije rasprave meštana i kosovskih policajaca koji su odmah prišli predsedniku PO za Peć Milošu Dimitrijeviću, misleći da je on inicijator ovog dogadjaja i zahtevali od njega da gradjanima prenese poruku da se razidju.

Građani su iznosili svoje razloge današnjeg okupljanja a pripadnici policije su mirnim putem nakon dugog razgovora uspeli da ubede građane da odu svojim kućama.

Meštani Goraždevca poručili su da ovim postupkom izražavaju nezadovoljstvo zbog uskraćenog prava da se izjasne na referendumu koji se danas održava u Srbiji.

Nadica Zlatičanin kaže da su se samoinicijativno okupili da izraze nezadovoljstvo povodom ove odluke.

„Danas smo se okupili jer su nam sva naša ljudska prava ugrožena, nije nam dozvoljeno da izadjemo i da se izjasnimo na referendumu, tako da smo se samoinicijativno okupili ovde da pokažemo da kao gradjani imamo pravo da se izjasnimo na referendumu", rekla je ona. 

Mirjana Kolašinac je navela da građanima Kosova i Metohije nije dozvoljeno da izađu na referendum i da su zbog toga nezadovoljni.

„Današnji razlog našeg okupljanja je za glasanje referenduma, ta prava nam nisu omogućena kao i što sami vidite, nemamo to pravo kao gradjani KiM da se izjasnimo i da glasamo“.

Načelnik Pećkog upravnog okruga je bio prisutan na današnjem skupu ali nije želeo da komentariše i odgovara na pitanja novinara Radio Goraždevca.

Nakon sat vremena građani su se sa mirnog protesta povukli zbog insistiranja policije.Ostale vesti

Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022
Hovenijer odao počast poginulim policajcima

Ambasador SAD Džef Hovenijer odao je počast kosovskim policajcima koji su tragično izgubili živote na dužnosti saopšeno je iz američke ambasade u Prištini putem Tviter naloga.

  • 15.05.2022
Sećanje na Aleksandra Micića iz Velike Hoče
Danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, se navršavaju 24 godine od napada na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca prilikom kog je ubijen policajac iz Velike Hoče Aleksandar Micić, a teško su ranjena još četiri policajca: Saša Đuričić, Mile Zakić, Siniša Grković i Radoš Šoškić.
  • 12.05.2022
Zaplenjeno 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta u Mitrovici
Kosovska policija je zaplenila je 12 uređaja za rudarenje kriptovaluta, pronađenih juče u jednom naselju u južnom delu Mitrovica.
  • 12.05.2022
Zemljotres u Srbiji
U 21.38 časova registrovan je zemljotres magnitude 3,8 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Deligrad, opština Ražanj, 16 kilometara severoitočno od Kruševca.
  • 10.05.2022
Kancelarija za KiM: Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima iz Osojana
Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Кosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik. Ovim prevozom Srbi iz Osojana putuju u Кosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.
  • 10.05.2022