Vesti
Hronika

Gojbulja: Ispisani grafiti i polomljena stakla na srpskoj školi

Srpska škola "21. novembar" u Gojbulji, kod Vučitrna, našla se na udaru vandala. “Na školi su ispisani grafiti, polomljeno staklo, razbacani golovi”, navodi se na Fejsbuk stranici ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića.
Gojbulja: Ispisani grafiti i polomljena stakla na srpskoj školi
Grafiti na srpskoj školi u Gojbulji (Foto Kancelarija za KiM)

Kancelarija za KiM: Krađa u Babinom Mostu

U saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM navodi se da se sinoć dogodio incident i u Babinom Mostu u opštini Obilić, gde su iz dva srpska domaćinstva pod velom noći ukradene poljoprivredne mašine.

Zahtevamo od nadležnih organa da pronađu i kazne počinioce, i da se u Gojbulji i Babinom Mostu uspostavi stalno policijsko prisustvo kako žitelji ne bi bili prepušteni na milost i nemilost ekstremistima i provalnicima, dodaje se u saopštenju.

"Na užasan način posvedočili smo atmosferi političke nestabilnosti na Кosovu, koja podstiče bujanje ekstremizma i napade na imovinu Srba, i zato očekujemo da međunarodni predstavnici na terenu obrate više pažnje na položaj srpskog naroda i preduzmu proaktivne mere kako bi srpski narod bio zaštićen", zaključuje se u saopštenju.

Takođe se navodi da su nakon incidenta počinioci lupali zvono u Crkvi Svete Petke.

“Naša saznanja su da su to učinili mladići starosti oko 25 godina koje je policija srela. Šokirani smo brojem incidenata protiv Srba i njihove imovine koji se dešavaju proteklih dana”, istakao je minister Jevtić na svojoj Fejsbuk stranici, tražeči od nadležnih da hitno reaguju.

U Gojbulji, kod Vučitrna, živi stotinak Srba.

Kancelarija za KiM: Položaj srpskog stanovništva sve više ugrožen

Kancelarija za KiM oštro je osudila sve učestalije napade na srpsko stanovništvo u Gojbulji, ističući da sve učesatliji napadi tokom dana na Srbe pokazuje u kolikoj je meri ugrženo srpsko stanovništvo, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijam se ističe da je napade izvršila grupa Albanaca, koji su najpre pokušali da provale u seosku crkvu, a zatim su vandalizovali staru zgradu škole, lomeći prozorska stakla i ispisujući grafit UČК na zidovima.

„Prvi incident dogodio se 27. aprila, kada je, prema rečima očevidaca, grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, međutim odustali su kada su meštani izašli i suočili se sa njima. Drugi incident dogodio se dva dana kasnije, 29. aprila, kada se ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, okupila u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu ispisala grafit UČК, a u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti ponovo su ih sprečili meštani“.

Policija je došla na mesto incidenta, ali tek nakon što se grupa mladića razišla.

„Činjenica da su se oba incidenta u Gojbulji dogodila usred dana i da vandali nisu čak osećali ni potrebu da se kriju, svedoči u kolikoj je meri ugroženo srpsko stanovništvo južno od Ibra“, zaključuje se u saopštenju.

SL:  Politička nestabilnost se prebija po leđima srpskog naroda

„Serija etnički motivisanih napada uperenih protiv Srba i njihove imovine u poslednjih nedelju dana uznemirila je srpski narod, posebno zbog pasivnosti kosovske policije koja niti sprečava ove napade, niti se trudi da otkrije počinioce“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

„Кao po pravilu više od dvadeset godina svaka politička nestabilnost se prebija po leđima srpskog naroda, posebno u sredinama gde su u manjini i gde je dominantno starije stanovništvo“, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020
Kamenovana kuća povratnika u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su kasno sinoć kuću povratnika Žarka Zarića u selu Ljubožda kod Istoka.
  • 27.05.2020
Jevtić: Albanci sekirom napali povratnika kod Kline
Povratnika Đorđija Đorovića u selu Drenovčić kod Kline, sekirom su napali Albanci, naveo je instagram profilu vršilac dužnosti kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 26.05.2020