Vesti
Hronika

Gojbulja: Ispisani grafiti i polomljena stakla na srpskoj školi

Srpska škola "21. novembar" u Gojbulji, kod Vučitrna, našla se na udaru vandala. “Na školi su ispisani grafiti, polomljeno staklo, razbacani golovi”, navodi se na Fejsbuk stranici ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića.
Gojbulja: Ispisani grafiti i polomljena stakla na srpskoj školi
Grafiti na srpskoj školi u Gojbulji (Foto Kancelarija za KiM)

Kancelarija za KiM: Krađa u Babinom Mostu

U saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM navodi se da se sinoć dogodio incident i u Babinom Mostu u opštini Obilić, gde su iz dva srpska domaćinstva pod velom noći ukradene poljoprivredne mašine.

Zahtevamo od nadležnih organa da pronađu i kazne počinioce, i da se u Gojbulji i Babinom Mostu uspostavi stalno policijsko prisustvo kako žitelji ne bi bili prepušteni na milost i nemilost ekstremistima i provalnicima, dodaje se u saopštenju.

"Na užasan način posvedočili smo atmosferi političke nestabilnosti na Кosovu, koja podstiče bujanje ekstremizma i napade na imovinu Srba, i zato očekujemo da međunarodni predstavnici na terenu obrate više pažnje na položaj srpskog naroda i preduzmu proaktivne mere kako bi srpski narod bio zaštićen", zaključuje se u saopštenju.

Takođe se navodi da su nakon incidenta počinioci lupali zvono u Crkvi Svete Petke.

“Naša saznanja su da su to učinili mladići starosti oko 25 godina koje je policija srela. Šokirani smo brojem incidenata protiv Srba i njihove imovine koji se dešavaju proteklih dana”, istakao je minister Jevtić na svojoj Fejsbuk stranici, tražeči od nadležnih da hitno reaguju.

U Gojbulji, kod Vučitrna, živi stotinak Srba.

Kancelarija za KiM: Položaj srpskog stanovništva sve više ugrožen

Kancelarija za KiM oštro je osudila sve učestalije napade na srpsko stanovništvo u Gojbulji, ističući da sve učesatliji napadi tokom dana na Srbe pokazuje u kolikoj je meri ugrženo srpsko stanovništvo, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijam se ističe da je napade izvršila grupa Albanaca, koji su najpre pokušali da provale u seosku crkvu, a zatim su vandalizovali staru zgradu škole, lomeći prozorska stakla i ispisujući grafit UČК na zidovima.

„Prvi incident dogodio se 27. aprila, kada je, prema rečima očevidaca, grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, međutim odustali su kada su meštani izašli i suočili se sa njima. Drugi incident dogodio se dva dana kasnije, 29. aprila, kada se ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, okupila u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu ispisala grafit UČК, a u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti ponovo su ih sprečili meštani“.

Policija je došla na mesto incidenta, ali tek nakon što se grupa mladića razišla.

„Činjenica da su se oba incidenta u Gojbulji dogodila usred dana i da vandali nisu čak osećali ni potrebu da se kriju, svedoči u kolikoj je meri ugroženo srpsko stanovništvo južno od Ibra“, zaključuje se u saopštenju.

SL:  Politička nestabilnost se prebija po leđima srpskog naroda

„Serija etnički motivisanih napada uperenih protiv Srba i njihove imovine u poslednjih nedelju dana uznemirila je srpski narod, posebno zbog pasivnosti kosovske policije koja niti sprečava ove napade, niti se trudi da otkrije počinioce“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

„Кao po pravilu više od dvadeset godina svaka politička nestabilnost se prebija po leđima srpskog naroda, posebno u sredinama gde su u manjini i gde je dominantno starije stanovništvo“, dodaje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Obijena kuća u Donjoj Gušterici
Lopovi su sinoć oko 21 čas upali u kuću M. Filipovića u Donjoj Gušterici i odneli zlato u vrednosti oko 3.000 evra i 400 evra u kešu.
  • 27.09.2020
Odlazak Bogoljuba Marinkovića Bogija
Danas je u Gračanici sahranjen Bogoljub Bogi Marinković (1959-2020) istaknuti član Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, glumac amater, aktivista u pozorišnom amaterizmu i radnik Doma kulture „Gračanica“.
  • 26.09.2020
Radnik Trepče preminuo usled teških povreda
Jedan radnik RMHK "Trepča" u Leposaviću, preminuo je danas nakon što je teško povređen mašinom za rad.
  • 25.09.2020
Napeto ispred kancelarije veterana OVK
Nakon današnjeg hapšenja lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, ispred kancelarije ovog udruženja okupio se veći broj ljudi, a situacija je iz časa u čas sve napetija, prenosi Reporteri.
  • 25.09.2020
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020