Vesti
Hronika

Godišnjica zločina u Orahovcu

Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava prisustvovaće danas, zajedno sa porodicama žrtava, komemoraciji, na groblju Orlovača, na kome će položiti venac sa natpisom “Pamtimo zločine u Orahovcu”.
Godišnjica zločina u Orahovcu
Foto: Tanjug

Kako je saopšteno iz Inicijative mladih, tri nevladine organizacije će i ovim činom izraziti saosećanje i solidarnost sa porodicama žrtava, kao i podršku njihovim zahtevima za utvrđivanjem svih činjenica o ovom zločinu i privođenjem svih počinilaca pravdi.

Tokom i nakon oružanog sukoba, koji se vodio od 17. do 25. jula 1998. godine na teritoriji opštine Orahovac, između vojnih i policijskih snaga Srbije i Jugoslavije sa jedne strane i Oslobodilačke vojske Kosova, sa druge strane, počinjeni su zločini i nad srpskim civilima.

Napad OVK na Orahovac dogodio se 17. jula, a napad na sela Retimlje i Opterušu 18. jula, te se ovaj datum obeležava kao dan sećanja na ubijene srpske civile na području opštine Orahovac.

U oružanim napadima OVK na Orahovac i okolna sela Retimlje i Opterušu 17. i 18. jula, ubijeno je petoro civila: Aleksandar Majmarević, Borivoje Simić, Jagoš Filđokić, Vekoslav Kazić i Anđelko Kostić.

Više desetina civila, pretežno Srba ali i Roma, odvedeno je i zatočeno u zgradu bivše policijske stanice u Mališevu, kao i u jednu albansku kuću u selu Semetište u opštini Suva Reka.

Zahvaljujući najviše naporima Međunarodnog crvenog krsta, oko 60 osoba je oslobođeno, uglavnom žena i starijih muškaraca, a nestalo je 36 Srba, tri Roma i jedan Crnogorac.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava pronađeni su u masovnim grobnicama Volujak kod Kline i u mestu Mališevo kod Orahovca.

U aprilu 2005. godine, iz masovne grobnice u selu Volujak ekshumirani su posmrtni ostaci Banzić Spasoja, Božanić Božidara, Božanić Mladena, Božanić Nemanje, Božanić Novice, Burdžić Miodraga, Burdžić Spasoja, Ðorić Ðorđa, Kostić Dimitrija, Kostić Lazara, Kostić Miodraga, Kostić Miroljuba, Kostić Mladena, Kostić Nebojše, Kostić Srećka, Kostić Svetislava, Kostić Todora, Kostić Vekoslava, Kostić Vitomira, Kostić Živka, Kostić Saška, Nikolić Cvetka, Nikolić Rajka, Patrnogić Duška, Simić Sretena i Stanojević Krste.

U maju 2005. godine u masovnoj grobnici pored bolnice u Mališevu, pronađeni su posmrtni ostaci Baljošević Đorđa, Baljošević Saše, Baljošević Tomislava, Ðinović Dušana, Dolašević Duška, Čabarkapa Čede, Stanojević Aleksandra, Vitošević Srđana i Vitošević Srećka.

Na groblju Dragodan kod Prištine ekshumirani su: Isaku Azem, Isaku Visar i Tomić Svetozar.

U blizini Glogovca ekshumiran je Hamza Agron. Telo Mladena Kostića još uvek nije pronađeno.

Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava, među kojima su članovi porodice Kostić i porodice Nikolić.Ostale vesti

Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020
Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
  • 01.06.2020
Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020