Vesti
Hronika

Godišnjica zločina u Livadicama: Nećemo dozvoliti da zaborave šta su uradili

Prošlo je devetnaest godina od napada na autobus „Niš ekspresa“ u selu Livadice kod Podujeva u kome je poginulo dvanaestoro Srba. Do danas niko nije kažnjen za ovaj zločin. I ove godine, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, a potom i na grobu poginule Mirjane Dragović služen je parastos.
Godišnjica zločina u Livadicama: Nećemo dozvoliti da zaborave šta su uradili
Sa parastosa u Lapljem Selu (Foto Kim)

U napadu na autobus su povređena 43 lica, uglavnom raseljenih, koji su iz Niša putovali na obeležavanje Zadušnica u Gračanici. U crkvi Svete Petke parastos nastradalima služio je paroh Bojan Krstić. Na poginule i povređene danas su podsetili porodice i prijatelji koji su se okupili na groblju gde je sahranjena Mirjana Dragović koja je izgubila život u tom napadu. 

Jelena, sestra poginule Mirjane Dragović, jedne od žrtava ovog zločina, kaže da je posle devetnaest godina jedino drži nada „da mi kao ljudi, kao Srbi nećemo da dozvolimo da oni zaborave na ono što su uradili“.

„Nama je svaki dan isti. Moje danas se ne razlikuje od onog juče i neće se razlikovati od onog sutra. Svako svitanje je sa njenim imenom na usnama, to se neće promeniti. Dokle god ima nekoga ko će da poteže to pitanje, ko će da se bori za pravo onih koji su odavno već devetnaest godina poginuli, mislim da će naša pravda kad tad biti zadovoljena“, kazala je Jelena Stojanović.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je i sam bio u jednom od pet autobusa kaže da se ne sme odustati od pravde i istine.

„Naša je obaveza da se sećamo, obeležavamo i da insistiramo kod svih institucija koje se bave rešavanjem zločina. Nažalost kao što i sami imamo prilike da vidimo do sada se ni jedan zločin nije rešio. Ovo je jedan od najmonstruoznijih zločina i veoma je teško iz godine u godini pričati i ponavljati, a da se ništa sa druge strane ne dešava povodom ovoga. Na nama je da svake godine insistiramo na tome da pravda dođe po svoje, jer ako ne budemo insistirali na istini i pravdi zasigurno ne možemo graditi budućnost na ovim prostorima“, istakao je Popović.

Današnjem parastosu prisustvovao je i Milorad Arlov, predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Danas nas je okupio ovaj zločin koji se desio pre devetnaest godina za koji niko nikada nije odgovarao i ne znam da li će odgovarati. Tako je i u Republici Srpskoj kao nepisano pravilo da kad Srbi izgube život, kada ih neko ubije kao ovih dvanaestoro ljudi koji su mirno sedeli u autobusu ne izizivajući nikog izgubili su život samo zato što su Srbi. To nas upozorava da moramo biti zajedno i na ovakvim mestima i na drugim mestima kada čuvamo ono što je naše“, poručio je Arlov.

Nakon pomena obratio se i pesnik iz Gračanice Ratko Popović.

„Pravde nema, neće je ni biti sigurno za srpski rod, srpski narod. Evo vidimo da devetnaest godina ne možemo da vidimo to lice ubica nijednog jedinog sa prostora KiM. To svedoči o tome da morala nema, etike nema, ljudskosti nema. Sve je to izgubljeno u ovom novom svetskom burnom poretku koji je nametnut i vidimo da se polako raspada“, kazao je on.

Najmlađa žrtva ovog zločina koje su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu bio je dvogodišnji Danilo Cokić. U napadu su poginuli i Nenad Stojanović, Dragana Vukotić, Lazar Milkić, Snežana Zdravković, Sunčica Pejčić, Njegoš Cokić, Mirjana Dragović, Milinka Kragović, Velja Stakić, Slobodan Stojanović i Živana Tokić.

Jedini osumnjičeni za ovaj napad bio je Albanac Fljorim Ejupi koji je oslobođen usled nedostatka dokaza.

Misija Euleks je zatvorila slučaj.

 Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020
Policija: Srbin iz Čaglavice nije pretio Tačiju
Srbin I.L. iz Čaglavice, koji je danas priveden, nije pretio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, saznaje RTV Kim u Policiji u Gračanici.
  • 28.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca u teškom stanju
Pripadnik Kosovske policije Zoran Jerinić, ranjen je danas oko 13 časova u selu Vrbovac u opštini Klokot hicem iz pištolja.
  • 28.03.2020
Opljačkane srpske porodice u selima Banje i Osojane
Pljačka koja se prethodne noći dogodila u selima Banje u opštini Srbica i Osojane u opštini Istok, i pored zabrane kretanja, koja je na snazi uznemirila je meštane ovih sela.
  • 28.03.2020