Vesti
Hronika

Godišnjica zločina u Goraždevcu

Parastosom u crkvi Presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.
Godišnjica zločina u Goraždevcu
Na grobu ubijenog Panta Dakića (Foto Radio Goraždevac)

Osim lokalnog stanovništva, parastosu nije prisustvovao niko od srpskih predstavnika, dok je zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojić rano ujutru položio venac na spomenik stradaloj deci i otišao bez susreta sa meštanima ovog metohijskog sela.

Zbog pandemije, parastosu koji je služio paroh goraždevački otac Nenad Našpalić, je prisustvovalo znato manje ljudi. Nakon parastosa nije bilo beseda.

Otac ubijenog dečaka Panta Dakića rekao je novinarima da je sama pomisao na monstruozni zločin strašna, da je počiniocima mesto iza rešetaka, ali da je žalosno što je istraga obustavljena.

“Kao što vidite, 17 godina ništa se nije pomaklo sa mrtve tačke, ne znam dokle će ovo da traje. Mogu da vam kažem da to sigurno znaju svi koji su moje sudbine, da se uvek ponovo vraćaš na mesto kada je bio taj zločin", rekao je Milisav Dakić.

Mirjana Srbljak, majka ranjene Dragane, kaže da je u početku postojala vera da će se počinioci pronaći, ali da je danas ona nestala.

“Na početku jesmo verovali, kada je čovek rekao da će prevrnuti svaki kamen da pronađe ubice. Ali, posle te 2003. nismo verovali i sada ne verujemo da će se ubice pronaći“, kazala je ona.

Predsednik Privremenog organa Opštine Peć Miloš Dimitrijević, koje je prisustvovao parastosu, naveo je da Goraždevac više nije isti jer je veliki broj mladih napustio ovo metohijsko selo.

“Na sreću, ima i onih koji su ostali i koji misle da žive ovde i da opstanu. Nažalost, ima mladih koji su otišli, njih oko 70 da rade tamo, u Beogradu, za dnevnicu. Jednostavno je tužno da mi nismo mogli da nađemo neko adekvatno rešenje za te ljude, mlade bračne parove, posao, da bi opstali“, kazao je Dimitrijević.

Ivan Jovović (19) je 13. avgusta 2003. godine ubijen je na obali Bistrice, dok je dvanestogodišnji Panto Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) tog dana su teško ranjeni.

 

Pročitajte još: 

Milisav Dakić: Zločin van zločinaOstale vesti

Radnik Trepče preminuo usled teških povreda
Jedan radnik RMHK "Trepča" u Leposaviću, preminuo je danas nakon što je teško povređen mašinom za rad.
  • 25.09.2020
Napeto ispred kancelarije veterana OVK
Nakon današnjeg hapšenja lidera ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija, ispred kancelarije ovog udruženja okupio se veći broj ljudi, a situacija je iz časa u čas sve napetija, prenosi Reporteri.
  • 25.09.2020
Optužnica za ubistvo Olivera Ivanovića vraćena na ponovni postupak
Na osnovu žalbi odbrane optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, Apelacioni sud je doneo odluku da predmet vrati na početak, potvrdila je za RTV Kim branilac optužene Silvane Arsović, advokat Jovana Filipović.
  • 25.09.2020
Saobraćajna nezgoda na putu Gračanica - Laplje Selo
Kod arheološkog nalazišta Ulpijana u Gračanici danas posle 13 sati došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su povređene četiri osobe, saznaje RTV Kim.
  • 23.09.2020
Obijena kuća u Gračanici
Lopovi su sinoć upali u kuću Zorana Кostića u ulici Кosovke devojke u Gračanici, napravili premetačinu i odneli novac koji su uspeli da pronađu u novčaniku.
  • 21.09.2020
Jednomesečni pritvor za 30 uhapšenih u akciji policije u Karačevu
Osnovni sud u Gnjilanu usvojio je predlog Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odredio jednomesečni pritvor za 30 osumnjičenih osoba, od kojih su 12 pripadnici Kosovske policije. Oni su pre dve noći uhapšeni u akciji usmerenoj protiv krijumčarenja robe i organizovanja ilegalnog kockanja u pograničnom području u selu Karačevo.
  • 20.09.2020