Vesti
Hronika

Godišnjica ubistva srpskih mladića u "Pandi"

Od ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću “Panda” u Peći, danas se navršava 21 godina, a izvršioci i  nalogodavci i dalje nisu poznati.
Godišnjica ubistva srpskih mladića u
Peć (Foto arhiva Kim)

Poznato je da su dva maskirana napadača 14. decembra 1998.godine ušla u kafić Panda”, u centru Peći, i pucajući iz automatskog oružja usmrtili petoricu srpskih srednjoškolaca i jednog studenta.

Ubijeni Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i Ivan Radević, sahranjeni su na pećkom pravoslavnom groblju. Bili su uzrasta od 14 do 25 godina.

Istraga Tužilaštva za organizovani kriminal o ovom zločinu počela je tek u maju 2016.

Navodno je do prošle godišnjice smrti srpskih mladića Tužilaštvo saslušalo najmanje 30 osoba, a pribavljeni su i materijalni dokazi.

Međutim, još uvek se ne zna ko su odgovorni za ubistvo srpskih mladića.

Inače, sve do decembra 2013. godine, u javnosti je vladalo uverenje da su ovaj zločin počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, pre šest godina, Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, a sada predsednik Srbije, izjavio je da „ima mnogo strašnih stvari s kojima ćemo morati da se suočimo, kao na primer ubistva Srba u kafiću „Panda“ na Kosovu 1998. godine, za koja nema dokaza da su ga izvršili Albanci, kako se verovalo“.

Dve godine kasnije Vučić je kazao: „Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću „Panda“, ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“.

Nažalost, od tada se ništa konkretno nije desilo na rešavanju ubistva šestorice srpskih mladića, a njihove porodice i dalje čekaju odgovore.

Sin Milene Radević, Ivan, ubijen je sa još pet mladića 14. decembra 1998. u kafiću „Panda“ u Peći.

Šest meseci nakon tog kobnog događaja, njen muž Bogdan Radević je kidnapovan.

Danas prenosi samo mali deo svedočenja Milene Radević na Četvrtom forumu za tranzicionu pravdu, održanom 28-29. oktobra 2008, u Prištini.

„Teško je onome shvatiti ko nije doživeo tu tragediju, bez obzira koje je vere, nacije… Nije mi jasno zašto se i dan danas ćuti, ko je počinilac tog zločina, zašto su ubijeni, ko ih je ubio, ko stoji iza toga… Našli su mog Ivana u lokvi krvi… Nisam mogla da prihvatim, smrt je pokosila moje prvo dete, mog prvenca… Zakukalo je još pet majki… To je bila crna i kobna noć koju ću pamtiti celog života, što me najviše boli, ko ga je ubio, zašto ga je ubio… Sahranila sam ga, ali sam nemoćna da odem na njegov grob ako nemam pratnju, ako se ne najavim da idem da se isplačem na tom grobu… Plačem po izbeglištvu i tuđim kampovima i kućama i to me boli… Ne samo što sam izgubila sina i supruga već i sve ono što sam stvarala… Da se sazna ko ih je ubio bi me ohrabrilo i pomoglo mi da dalje živim…“.Ostale vesti

Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021
Na hramu Hrista Spasa ispisan grafit

Na nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini osvanuo je grafit "Isus mrzi Srbe“, objavio je diplomata i pisac Jan Bankroft.

  • 11.06.2021