Vesti
Hronika

Godišnjica ubistva srpskih mladića u kafiću "Panda"

Na današnji dan, pre 22 godine u kafiću „Panda“, u centru Peći, ubijena su šestorica srpskih mladića iz ovog grada.

Godišnjica ubistva srpskih mladića u kafiću
Naziv lokala u Peći (Foto Beta)

Pre 22 godine, 14 decembra 1998. godine, oko 20h, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića "Panda". U lokalu je tada najviše bilo prisutnih pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18).

Vlado Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet momaka, koji su pukom srećom izbegli metke.

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije "Sveti Sava", gde ih je čekala "zastava 128" crvene boje.

Istraga o ovom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici nekadašnje OVK.

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je u emisiji "Teška reč" na TV Pink rekao: "Zločin u Pandi nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina".

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u Pandi, ali da "ne postoje dokazi" i da naši istražni organi ne mogu da se "ponose" kako su sproveli istragu.

Pre nego što je TOK otvorio istragu, u spisima pećkog Okružnog suda postojao je samo izveštaj sa uvidjaja, dok istraga u tom sudu, izmeštenom posle rata u Leskovac, nikada nije vodjena.

Nakon Vučićevih izjava, posle dve i po godine pokrenuta je zvanična istraga u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je nedavno Beti da su u dosadašnjem toku istrage pribavljeni "brojni" materijalni dokazi i da je ispitano 36 svedoka.

U oktobru 2018. godine, TOK je saopštio da su ispitana 34 svedoka, što znači da su u poslednje dve godine ispitana još samo dva svedoka.

TOK je sada saopštio i da istraga "još uvek" nije okončana.

Milena Radević majka ubijenog Ivana, kazala je da su bol i tuga za nastradalom decom još veći kada se zna da država ni posle 22 godine od zločina nije u stanju da izvede pred sud izvršioce, organizatore i nalogodavce masakra u Pandi.

 

 Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021