Vesti
Hronika

Godišnjica ubistva srpskih mladića u kafiću "Panda"

Na današnji dan, pre 22 godine u kafiću „Panda“, u centru Peći, ubijena su šestorica srpskih mladića iz ovog grada.

Godišnjica ubistva srpskih mladića u kafiću
Naziv lokala u Peći (Foto Beta)

Pre 22 godine, 14 decembra 1998. godine, oko 20h, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića "Panda". U lokalu je tada najviše bilo prisutnih pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18).

Vlado Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet momaka, koji su pukom srećom izbegli metke.

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije "Sveti Sava", gde ih je čekala "zastava 128" crvene boje.

Istraga o ovom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici nekadašnje OVK.

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je u emisiji "Teška reč" na TV Pink rekao: "Zločin u Pandi nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina".

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u Pandi, ali da "ne postoje dokazi" i da naši istražni organi ne mogu da se "ponose" kako su sproveli istragu.

Pre nego što je TOK otvorio istragu, u spisima pećkog Okružnog suda postojao je samo izveštaj sa uvidjaja, dok istraga u tom sudu, izmeštenom posle rata u Leskovac, nikada nije vodjena.

Nakon Vučićevih izjava, posle dve i po godine pokrenuta je zvanična istraga u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je nedavno Beti da su u dosadašnjem toku istrage pribavljeni "brojni" materijalni dokazi i da je ispitano 36 svedoka.

U oktobru 2018. godine, TOK je saopštio da su ispitana 34 svedoka, što znači da su u poslednje dve godine ispitana još samo dva svedoka.

TOK je sada saopštio i da istraga "još uvek" nije okončana.

Milena Radević majka ubijenog Ivana, kazala je da su bol i tuga za nastradalom decom još veći kada se zna da država ni posle 22 godine od zločina nije u stanju da izvede pred sud izvršioce, organizatore i nalogodavce masakra u Pandi.

 

 Ostale vesti

Kosovska Policija: Uhapšen državljanin Srbije
Kosovska policija je potvrdila da je na Gazimestanu priveden državljanin Srbije i da je sproveden u stanicu Policije.
  • 28.06.2022
Mladić iz Beograda uhapšen nakon parastosa na Gazimestanu
Nikola Nedeljković iz Beograda (2002. godište) uhapšen je na Gazimestanu, javlja RTS. Policajci su mu, pošto je završen parastos stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici, golom do pojasa stavili lisice na ruke i odveli ga džipom u pravcu Prištine.
  • 28.06.2022
MUP: Navodi Rade Trajković lažni
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ističe da su potpuno lažni navodi koje je Rada Trajković iznela na svom Tviter profilu na račun postupanja policije prema njoj na Aerodromu "Nikola Tesla", kao i navodi o zabrani izlaska iz zemlje, saopšteno je iz MUP.
  • 24.06.2022
Trajkovićeva posle tri sata puštena kući
Predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je FoNetu da je posle tri sata zadržavanja na aerodromu "Nikola Tesla" puštena kući i da su joj policajci preneli da se 27. juna javi u Treći opštinski sud u Beogradu.
  • 24.06.2022
Rada Trajković zadržana na beogradskom aerodromu
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na Tviteru da je zadržana danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu od strane pogranične policije.
  • 24.06.2022
Niče nova građevina nedaleko od Gazimestana
Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi. Sa leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova.
  • 24.06.2022