Vesti
Hronika

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića

Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Fotografija ubijena mladića (Foto Gračanica online)

Parastos je služen na gračaničkom groblju, a potom je organizovan skup ispred spomen-kapele u centru Gračanice, gde su rodibina, drugovi, prijatelji i građani upalili sveće i položili cveće.

Dimitrijeva majka Jorgovanka Popović zahvalila se svima koji ovaj dan posvećuju sećanju na njenog sina.

„Imala bi svašta da mu kažem, ali mi je to oduzeto. Gubitak deteta za majku je veliki bol. Ne može da se zaboravi, preboli, niti oprosti. Majka ga rodi, neguje, školuje i na kraju strada ni kriv ni dužan“, istakla je ona.

Brat ubjenog Dimitrija, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović kaže da i posle 16 godina sve izgleda kao da se dogodilo juče.

„Dimitrije je žrtva jednog ludog rata i opomena za buduće generacije da ovakve stvari ne smeju da se ponavljaju. U naselju i takvoj atmosferi niko normalan ne može da planira budućnost niti da misli nabolje“, kazao je Srđan Popović.

Skup ipsred kapelice u centru Gračanice organizovala je „Кulturno-prosvetna zajednica Кosova i Metohije“, a predsednik te organizacije pesnik Ratko Popović je kazao da je stradali Dimitrije ostao svedok zala pre i posle njegovog stradanja.

Dimitrije je imao 17 godina i bio je učenik srednje Medicinske škole. Ubijen je ispred kioska brze hrane u Gračanici kada su na njega pucali iz automobila. Bio je u društvu svojih prijatelja.

Sem njega, koji je pogođen u glavu i u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, niko drugi nije povređen.

Dva Albanca su bila osumnjičena za ovo ubistvo, od kojih je jedan odmah oslobođen, a drugi maloletnik, osuđen je na šest godina zatvora.Ostale vesti

Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022
Požar u stambenoj zgradi u Lapljem Selu
U jednoj od stambenih zgrada u Lapljem Selu izbio je požar. Kako javlja novinarka RTV Kim sa lica mesta, vatrogasci pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila dva stana i krov ove zgrade. Pričinjena je velika materijalna šteta.
  • 20.01.2022
Nesreća u Bugarskoj, povređeno 29 putnika sa Kosova
U saobraćajnoj nezgodi u Bugarskoj povređeno je 29 putnika sa Kosova, od kojih je šestoro dece, kada se autobus u kome su bili sudario sa kamionom u gradu Ćustendil.
  • 18.01.2022