Vesti
Hronika

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića

Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Fotografija ubijena mladića (Foto Gračanica online)

Parastos je služen na gračaničkom groblju, a potom je organizovan skup ispred spomen-kapele u centru Gračanice, gde su rodibina, drugovi, prijatelji i građani upalili sveće i položili cveće.

Dimitrijeva majka Jorgovanka Popović zahvalila se svima koji ovaj dan posvećuju sećanju na njenog sina.

„Imala bi svašta da mu kažem, ali mi je to oduzeto. Gubitak deteta za majku je veliki bol. Ne može da se zaboravi, preboli, niti oprosti. Majka ga rodi, neguje, školuje i na kraju strada ni kriv ni dužan“, istakla je ona.

Brat ubjenog Dimitrija, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović kaže da i posle 16 godina sve izgleda kao da se dogodilo juče.

„Dimitrije je žrtva jednog ludog rata i opomena za buduće generacije da ovakve stvari ne smeju da se ponavljaju. U naselju i takvoj atmosferi niko normalan ne može da planira budućnost niti da misli nabolje“, kazao je Srđan Popović.

Skup ipsred kapelice u centru Gračanice organizovala je „Кulturno-prosvetna zajednica Кosova i Metohije“, a predsednik te organizacije pesnik Ratko Popović je kazao da je stradali Dimitrije ostao svedok zala pre i posle njegovog stradanja.

Dimitrije je imao 17 godina i bio je učenik srednje Medicinske škole. Ubijen je ispred kioska brze hrane u Gračanici kada su na njega pucali iz automobila. Bio je u društvu svojih prijatelja.

Sem njega, koji je pogođen u glavu i u predelu potiljka i koji je odmah podlegao povredama, niko drugi nije povređen.

Dva Albanca su bila osumnjičena za ovo ubistvo, od kojih je jedan odmah oslobođen, a drugi maloletnik, osuđen je na šest godina zatvora.Ostale vesti

Tači: Moj advokat je odgovarao na pitanja i interesovanja tužilaštva
Kosovski predsednik Hašim Tači je po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva i da će se ispitivanje nastaviti sutra.
  • 13.07.2020
Tači pred istražiteljima u Hagu
Kosovski predsednik Hašim Tači stigao je u sud u Hagu gde će biti saslušan. Prištinski advokat Tom Gaši pretpostavlja da će biti saslušan u vezi sa optužnicom koja je podignuta ‪24. aprila‬, a koja je objavljena 24. juna.
  • 13.07.2020
Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020